Na wyjeździe #12

07 sierpnia 2014 22:53 / 2 osobom podoba się ten post
neta

Jak ja lubie to 'ta joj' i charakterystyczne zaciąganie wyrazów :) od razu mi się mordka cieszy :)

Też uwielbiam ten melodyjny akcent ( wszystkie gwary ) a wiele powiedzonek przetrwało w mojej rodzinie , moje dzieci tez często używają " babcinych " powiedzonek .:)))))))
07 sierpnia 2014 22:56
http://www.national-geographic.pl/aktualnosci/pokaz/gliniada-w-boleslawcu-parada-z-milosci-do-gliny/ zapraszam wszystkich do Bolesławca na parade(szkoda ze mnie niebedzie chetnie bym sie wysmarowala)
07 sierpnia 2014 22:59 / 10 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Cieszę się , że jest Ci dobrze :))).... , ale uwazaj na plecy , bo jak wiesz Pani swoją wagę posiada . ... Mam nadzieję , że " dzień wolny " Ci się udał , że nasza piguła - Mammaleone nie podstawiała Ci "haków " DDDDDDD

Dzień wolny był udany, Pigułę miło spławiłam odpowiednio wcześniej informując, że nie chcę śniadanka ze świezymi bułeczkami i poszłam. Zrobiłam jakieś 14 przystanków na piechotę idąc do Starówki, obfotografowałam ją, a potem odżałowałam 4,50 euro na Klingen Museum, gdzie najciekawsze były dla mnie wielkie, wielofunkcyjne scyzoryki oraz narzędzia z epoki kamienia łupanego, bardzo pracowicie obłupane wielostronnie. Jest tam też paw, który ma ogon zrobiony z samych nożyczek, bardzo oryginalny, a Solingen słynęło tak w ogóle w średniowieczu z wyrobu mieczy. Miłośnicy militariów pewnie tu ślinia się ze szczęścia w tym miejscu obfitości szabel, pik, sztyletów i innych narzędzi mordu oraz ratowania zycia (lekarskich), lecz ja wolę smaczki takie jak malutki scyzoryk z portetem Hitlera czy ze swastyką i napisem Niemcy czuwają, po niemiecku oczywiście. Na terenie muzeum, na łace, kilkanaście dzieciaków babrało się w glinie w ubrankach udających średniowieczne, bo tu większość muzeów ma w D różne zajęcia dla dzieci, a żeby nie zwiały, na ogniu gotowała się jakaś pachnąca ładnie strawa. Starówka jest prześliczna, jest położona na pagórkach, zaś małe, szare domki mimo nieciekawej barwy są urocze, umieszczone wśród wąskich, krętych uliczek, A potem wróciłam na Graf Wilhelm Platz, tutejsze serce cywilizacji miejskiej i czytałam reportaże mojego ulubieńca Kapuścińskiego po niemiecku, które nabyłam w w sklepie z taniochą za 1 euro. Niektóre były łatwiejsze do zrozumienia, bo nie kapowałam 1/4, lecz pewne napisano specjalnie po to, aby sięgnąc po słownik kilkdziesiąt razy.  

Ale wieczorem nogi powiedziały mi, co o mnie myślą. Jednak i tak było warto, bo za 2,50 które musiałabym wydać na bilet autobusowy mogę kupić jeszcze dwie książki i błysnąc wśród znajomych, że czytam po niemiecku nie tylko nekrologii.
07 sierpnia 2014 23:26
kacha25

http://www.national-geographic.pl/aktualnosci/pokaz/gliniada-w-boleslawcu-parada-z-milosci-do-gliny/ zapraszam wszystkich do Bolesławca na parade(szkoda ze mnie niebedzie chetnie bym sie wysmarowala)

To jest niesamowite widowisko i świetna zabawa, byłam kilka razy
07 sierpnia 2014 23:33 / 4 osobom podoba się ten post
Każże mu wcześnie w jaskinią samotną

Iść na dumanie... zalegać rohoże,

Oddychać parą zgniłą i wilgotną

I z jadowitym gadem dzielić łoże.

Tam się nauczy pod ziemię kryć z gniewem

I być jak otchłań w myśli niedościgły;

Mową truć z cicha, jak zgniłym wyziewem,

Postać mieć skromną jako wąż wystygły.

Taaaaa.... Parę rad na dobranoc od naszego kochanego wieszcza Adama, jak jutro postępowac z niesfornym pdp. Tytuł utworu - Do Matki Polki. |Nie zartuję! Kto nie wierzy, niech przeczyta całość, jest w internecie. Dobranoc Państwu!
08 sierpnia 2014 07:53 / 2 osobom podoba się ten post
Dzien doberek spioszki wstawac seniorzy (ki) na sniadanko czekaja!! Kawka wypita !! Gimastyka rowniez!! i oby do obiadku najwiecej pracy nie wiadomogdzie rece włozyc hehehe !! A potem luzi!! A ze wekend sie zbiza pozwole sobie na troszke lenistwa hahaha !!Miłego dzionka wszystkim:)))))))))))
08 sierpnia 2014 08:28 / 3 osobom podoba się ten post
czy wszyscy juz zobaczyli jak slicznie euraski pna sie do gory,jejku ,az milo popatrzec
08 sierpnia 2014 08:29 / 2 osobom podoba się ten post
siwa

czy wszyscy juz zobaczyli jak slicznie euraski pna sie do gory,jejku ,az milo popatrzec

Taaak,ja zuważyłam codziennie patrzę i nacieszyć się nie moge :)) Dziś 4,21 z tendencją wzrostową.
08 sierpnia 2014 08:34 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Taaak,ja zuważyłam codziennie patrzę i nacieszyć się nie moge :)) Dziś 4,21 z tendencją wzrostową.

ja dostrzeglam 4,20 aaaa moze dojda do 11,12 do 4,30(nie bede az tak zachlanna,ktoras chciala 4,50)
08 sierpnia 2014 08:44
Koszalin-4,18
08 sierpnia 2014 08:45
kasia63

Koszalin-4,18

4,18 to wczoraj
08 sierpnia 2014 09:25 / 2 osobom podoba się ten post
W kantorze internetowym 4,21 sprzedaż ,no super :))
08 sierpnia 2014 09:25 / 1 osobie podoba się ten post
08 sierpnia 2014 10:58
ivanilia40

Mnie interesuje kupno :) Oni zawsze sobie podwyższają stawkę żeby zarobić.
Słonecznego dnia wszystkim :)
08 sierpnia 2014 11:35 / 8 osobom podoba się ten post
Witajcie wyrobnicy oraz wyrobnice! Szczerze mówiąc to nie bardzo wiem, co to słowo dokładnie oznacza, lecz brzmi nieźle, jakieś udręczenie ma w sobie, więc czemu nie?

Trzy razy musiałam dzisiaj iść do sklepu, bo ciągle czegoś zapomniałam, a tak to jest jak się człowiek nie wyśpi z powodu pdp. Słucham trzech tenorów w operowych opisach, aby nie paść twarzą na bruk. Jeszcze cztery dni odsiadki do przepustki za dobre zachowanie. I groźba odwiedzin najbardziej upierdliwej córki babci.

Ale i tak życie jest piękne, bo oprócz seksu istnieje na świecie coś takiego jak wędzony łosoś oraz ser gorgonzola!