Co dzisiaj gotujesz na obiad ?

08 października 2014 17:28
amelka

A możesz dać receptę na tę rozpustę?

Pisz,pisz ponoć ile gospodyń, tyle przepisow na bigos.
08 października 2014 18:57
mzap88

macie jakis fajny przepis na eintopf?

W mojej rodzinie eintopf to zupa warzywna ( ziemniaki fasolka szparagowa ,marchewka ,kapusta biała,pieczarki, kalafior ) do tego parówka na gorąco - ale tłumacząc co włożysz do garnka to będzie dobre --bardzo lubie chłopski garnek.
09 października 2014 11:37
Zupa krem z brokulow plus pyszne kupne grzanki czosnkowo ziolowe
09 października 2014 12:30 / 1 osobie podoba się ten post
U mnie już po. Był krem z kalafiora i naleśniki z serem. Na deser dzisiaj jabłecznik z bitą śmietaną
09 października 2014 12:35 / 2 osobom podoba się ten post
WSTENGA

U mnie już po. Był krem z kalafiora i naleśniki z serem. Na deser dzisiaj jabłecznik z bitą śmietaną

A ser do nalesnikow to jaki robisz zoltko i cukier ?
09 października 2014 12:45
@WSTEGA, i jaki i gdzie ten ser kupujesz? Bo ja tu w Niemczech nie widziałam jeszcze takiego "normalnego"białego sera;(
09 października 2014 12:49 / 1 osobie podoba się ten post
magdzie

A ser do nalesnikow to jaki robisz zoltko i cukier ?

Tak, dodaję ser, zółtko, cukier i odrobinę wanilii  i cynamonu. Całość ucieram na gładką masę.
09 października 2014 12:51 / 2 osobom podoba się ten post
Magdalena_Sewicka

@WSTEGA, i jaki i gdzie ten ser kupujesz? Bo ja tu w Niemczech nie widziałam jeszcze takiego "normalnego"białego sera;(

Kupuję biały ser w takim małym sklepie niedaleko piekarni. Nie ma nazwy (albo nie zauważyłam). Pakowany jest jak nasz klinek. Nie jest do końca taki jak u nas ale bardzo zbliżony. Te co są w sklepie przypominają mi serek homogenizowany.
09 października 2014 13:05 / 1 osobie podoba się ten post
Specle własnej roboty z fasolka prosto łatwo szybko i smacznie ja dal mnie i babci:))
09 października 2014 13:49
Makaron świderki plus leczo z zamrazarki ( trzeba wykańczać zapasy bo nie wiem co zmienniczka lubi , to niech sama sobie kuchci poswojemu). A do tego ryz na mleczku z żurawinka ze słoiczka. Dziadzius jak zwykle najbardziej zadowolony z deserku bo na słodziutko.
09 października 2014 18:36
magdaluna

Ja dzisiaj ugotowałam roladki z mięsa indyczego. W mięso indycze zawijam serek paprykowy i zapiekam w foli aluminiowej - pycha!
Do tego ziemniaczki i warzywa na parze :) Babciii bardzo smakowało :)

Magda możesz podać dokładny przepis? 
09 października 2014 20:37
WSTENGA

Kupuję biały ser w takim małym sklepie niedaleko piekarni. Nie ma nazwy (albo nie zauważyłam). Pakowany jest jak nasz klinek. Nie jest do końca taki jak u nas ale bardzo zbliżony. Te co są w sklepie przypominają mi serek homogenizowany.

A ja kupiłam w NETTO biały serek typu jak nasz Grani. Bardzo dobry, smakuje tak samo jak nasz polski.
Nawet opakowane ma podobne.
10 października 2014 07:28 / 1 osobie podoba się ten post
Ja mam dzisiaj obiad mało wysiłkowy: ziemniaki - jajko sadzone - szpinak .Oczywiscie deser o 15-tej.
10 października 2014 10:12 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Ja mam dzisiaj obiad mało wysiłkowy: ziemniaki - jajko sadzone - szpinak .Oczywiscie deser o 15-tej.

U mnie tosamo.Z ta różnica ,że deser razem z obiadkiem. Dzisiaj najprawdopodobniej budyń czekoladowy. Popołudniu tak ok. 15:30 jak przyjedzie narzeczona dziadzia kawka + ciasto. A pupcia rosni oj rosnie a tu na zime sie ma. O matko kochana co to będzie.
10 października 2014 10:24
Dziś kurczak w sosie ,ziemniaki i kalarepka też w sosie ale beszamelowym-białym. Moja oma lubi sosy ,sosiki na deser jogurt do kawy placek śliwkowy.