Co dzisiaj gotujesz na obiad ?

09 sierpnia 2014 23:52 / 1 osobie podoba się ten post
emi

Skarlet czyścisz nimi płytę ceramiczną? Ja to robiłam przez cały poprzedni pobyt, wszystkie płyny do czyszczenia chowały się. Teraz mamy nową płytę i jak córka zobaczyła jak ją czyszczę to zwróciła mi uwagę, że one są do metalu i rysują płyty ceramiczne. Poczułam sie jak ignorantka pierwszej klasy. Nie przyszło mi do głowy poczytać na opakowaniu. Jutro to zrobię :)))
Na zdjeciu w necie są płyty ceramiczne i na całe szczęście, bo to najlepszy sposób na przypalony tłuszcz.

Ja czyszę już rok, i jakoś nic nie zarysowane...
09 sierpnia 2014 23:59
salazar

Zofija, zapytaj ją, czy chce "Forelle blau" (tak mnie ten ocet natchnął ;). Wiem, że starsi Niemcy lubią tak przyrządzoną rybę.

Tak, to chyba to. Teraz sobie przypomniałam, że coś takiego mówiła. Dzięki
10 sierpnia 2014 08:01 / 1 osobie podoba się ten post
doda

Ja zawsze solę wątróbke pod koniec smażenia wtedy nie jest twarda

Do wątróbki dodaję jabłka i wtedy jest pyszna, oraz majeranek.Spróbujcie!

10 sierpnia 2014 08:39
Ja mam od wczoraj sos z mięsa mielonego więc dziś tylko ugotuje ziemniaki, zupe też mam od wczoraj , krem z kalafiora
10 sierpnia 2014 10:05
Wołowina w sosie chrzanowym,ziemniaki i surówka ze słodkiej kapusty,jabłka,marchewki i cebuli,na deser lody waniliowe.
10 sierpnia 2014 10:08
Pieczony kurczak , ziemniaki i salatka z kapusty pekinskiej na deser szarlotka lub salatka owocowa jak dziadek bedzie chcial.
10 sierpnia 2014 10:19 / 1 osobie podoba się ten post
mam wolne od pichcenia, babcia ma dziś wychodne, a ja z Lubym może jakaś pizza albo ponownie hiszpańska restaurant w Aachen
10 sierpnia 2014 10:37
Wszyscy robią jakieś wymyślne obiadki, a ja jak zwykle;
ziemniaki, pierś z kurczaka ze sosem oraz kalafior z panierką na maśle.
10 sierpnia 2014 10:38
Byłam już w kościułku i teraz zabieram sie za gotowanie Forele blau (???) ....... nie wiem co mi z tego wyjdzie. Napiszę wieczorem. Dobrej niedzieli kochani
10 sierpnia 2014 10:39 / 1 osobie podoba się ten post
ważka

Do wątróbki dodaję jabłka i wtedy jest pyszna, oraz majeranek.Spróbujcie!

Tutaj w De nauczyli mnie żeby do większość potraw ( pfanekuchen,kartofylpulver oraz do warzyw) dodawać jabłko.Daje to lepszy smak :)
U mnie dzisiaj udka w warzywach(oczywiście z jabłkiem hehe) i ziemniaki.
10 sierpnia 2014 10:44 / 1 osobie podoba się ten post
Zofija

Byłam już w kościułku i teraz zabieram sie za gotowanie Forele blau (???) ....... nie wiem co mi z tego wyjdzie. Napiszę wieczorem. Dobrej niedzieli kochani

Forele są pycha,ja kupuję już gotowe do jedzenia,dodaje tylko olej z oliwy,trochę cebulki - takie małe bezczeszczenie potrawy :))
10 sierpnia 2014 11:00
Ja sobie poprzegladam troche strony www,,, z receptami. Nigdy nie gotowalam w zyciu prywatnym,, wiec dla mnie to jeszcze czary-mary,, a na tej sztelli co teraz przebywam nie wymagaja zadnego gotowania . Tylko takie "normalne" jajka na sadzono ze szpinakiem, kotlety, placki ziemiaczane,, a babcia uwielbiam sahneheringi z ziemiakami albo rybki z Iglo. No ale,, nie wiem jak trafie na nastepnej sztelli, wiec chetnie bym tutaj pocwiczyla gotowanie "na spokojnie"..
10 sierpnia 2014 11:02 / 1 osobie podoba się ten post
Pizza mrożona ze szpinakiem :P
10 sierpnia 2014 11:07
kaczka z jabłkami, czerwona kapusta , ziemniaki no i naturalnie sosik z żurawiny :):):):)
10 sierpnia 2014 11:11
Joasia

kaczka z jabłkami, czerwona kapusta , ziemniaki no i naturalnie sosik z żurawiny :):):):)

Mozesz mi powiedziec Joasiu jak przyrzadzasz te czerwona kapuste ? ,, Ja zawsze kupuje 3Minuten gotowa w torebce,,, Mozesz powiedziec jak Ty robisz???,, dodam ze zielona jestem w gotowaniu