Co dzisiaj gotujesz na obiad ?

10 sierpnia 2014 13:41
Zofija

To od razu napiszę, bo za godzinę wybywam. Marchewka, cebula, seler, liść laurowy, owoc jałowca, goździki ocet (dość sporo), sól, cukier. To wszystko podgotować, żeby marchewka była odpowiednio miękka. Wywar musi mieć dobry, wyrazisty słodko-kwaśny smak.
Ryby tylko myjemy, nie wolno skrobać. Do środka wciskamy sok z cytryny. Wkładamy na wrzątek i zostawiamy na minimalnym ogniu, aby się nie gotowały, tylko parzyły. Ryby tak trzeba włożyć, aby w garnku miały grzbiety do góry. Po około 15-20 minutach wyjmuje się z wrzątku na podgrzane talerze wraz z warzywmi i przyprawami. Do tego ziemniaki z wody i jakaś sałatka, może też być chrzan. Ja zamiast sałaty zielonej ugotowałam kalafiora i też pasował. Bardzo smaczna  i lekka potrawa. W domu zrobię dla swojej rodziny w ten sposób.

Zofija, a zostały po ugotowaniu niebieskie, tzn. sine?
Teoretycznie powinno się przygotowywać w ten sposób tylko świeże ryby (bardzo świeże, w żadnym wypadku nie mrożone) i tylko bardzo delikatnie opłukać, żeby został na nich śluz, który pod wpływem octu zmieni kolor na blau ;).

10 sierpnia 2014 14:04
ORIM

a mnie dzis pokusilo mielone robic.Co mi do glowy strzelilo.Miska po bulce,miska po miesie,deska do krojenia,talerz po panierce,2 garnki (ziemniaki,marchewka z groszkiem),patelnia itd Cholera jak po weselu mycia mialem hihi Babcia jednak sie zajadala

oo to ty masz babcie do opieki? Dziwnie tak ,,, opiekun do babci,, noo ale skoro jestes w tym dobry to gratuluje :)) 
10 sierpnia 2014 14:49
Magdalena_Sewicka

oo to ty masz babcie do opieki? Dziwnie tak ,,, opiekun do babci,, noo ale skoro jestes w tym dobry to gratuluje :)) 

Obecnie to juz moja 2 pdp kobieta.Czy jestem dobry? Raczej chyba profesjonalnie podchodze i nie dziele na plec.A to gotowanie to bylo z poprzednia moja pdp
10 sierpnia 2014 15:19 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Obecnie to juz moja 2 pdp kobieta.Czy jestem dobry? Raczej chyba profesjonalnie podchodze i nie dziele na plec.A to gotowanie to bylo z poprzednia moja pdp

Gratuluje ,profesjonalizmu ,,, :) 
10 sierpnia 2014 21:58 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Zofija, a zostały po ugotowaniu niebieskie, tzn. sine?
Teoretycznie powinno się przygotowywać w ten sposób tylko świeże ryby (bardzo świeże, w żadnym wypadku nie mrożone) i tylko bardzo delikatnie opłukać, żeby został na nich śluz, który pod wpływem octu zmieni kolor na blau ;).

Halo, tak to były swieże i piękne rybki,. Skórka faktycznie wyglądała tak jakby na niebieską, tak jakby ścieła się. Mięsko było smaczne i delikatniutkie. Naprawdę smaczne. 
11 sierpnia 2014 10:56
Spagetti z warzywami (od wczoraj)
11 sierpnia 2014 11:03 / 1 osobie podoba się ten post
a mnie sie dzis nie chce nic robic ;) babci nie ma, wiec pojde pewnie po najmniejszej linii oporu. ugotuje jakies kluchy, dorzuce musu jablkowego, dosypie cynamonu i bedzie git ;)
11 sierpnia 2014 11:05 / 1 osobie podoba się ten post
Dziś polskie żareło czyli ziemniaki surowe pokrojone w plasterki i smazone z przyprawą do tego kiełbasa też smażona z cebulką .Dla mnie ogórek kiszony dla omy grune.
11 sierpnia 2014 11:13 / 1 osobie podoba się ten post
Buttergemuse z zoltym serem zapiekane w ciescie francuskim
11 sierpnia 2014 11:17
U mnie ryż z warzywami i piersią z kurczaka.....i dupsko rośnieeeeeee...:)))))
11 sierpnia 2014 11:20 / 1 osobie podoba się ten post
A ja dziś zrobie kotlety (placki) z wczorajszych ugotowanych ziemniaków, do farszu dodam trochę mięsa mielonego, robie też marchewkę na ciepło więc powinno być dobre
11 sierpnia 2014 11:24 / 1 osobie podoba się ten post
schabowy...placki ziemniaczane...sosik jasny z pieczarkami i marchewką...
pycha...
11 sierpnia 2014 12:00
Binga

schabowy...placki ziemniaczane...sosik jasny z pieczarkami i marchewką...
pycha...

podsunełas mi pomysł na marchewke bo tez mam schabowy dzieki:)
11 sierpnia 2014 12:02 / 2 osobom podoba się ten post
Ogłaszam wszem i wobec -mogę teraz pogadać z głodnym.
11 sierpnia 2014 12:03
didusia

Ogłaszam wszem i wobec -mogę teraz pogadać z głodnym.

Pogadałabym z Tobą,ale własnie podgrzewa mi się leczo z ryżem :))