Co dzisiaj gotujesz na obiad ?

03 września 2014 20:25 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Nie jadam na mieście:)Ja tylko wyraziłam swoje zdanie -do paranoi jeszcze lata świetlne:)

To wiele tłumaczy :)! Z paranoją oczywiście żartowałam, ale lekka fobia jest ;).

03 września 2014 20:32
salazar

Nie jadam w fast foodach, bo mi nie smakuje i trochę brzydzi, ale po pierwsze primo za powstawanie wrzodów odpowiada bakteria Heliobaderpylori, a po drugie primo od zjedzenia czegoś raz na jakiś czas w ww przybytku można najwyżej nabawić się niestrawności, tak że nie demonizowałabym ;).

Po pierwsze/primo/ zgoda. 
Po drugie - także primo? Nie zgadzam się )

Obiad dzisiaj: śledź w śmietanie z cebulką i jabłkiem, ziemniaki pieczone z masłem, podpieczona papryka, sałata i zupa z porów od sąsiada.
03 września 2014 20:32
kasia63

Nie jadam na mieście:)Ja tylko wyraziłam swoje zdanie -do paranoi jeszcze lata świetlne:)

A jak wyjeżdżasz na wakacje to gdzie jesz ?? Ja nie mówie o fast foodach  bo też tam nie wchodzę ale w restauracji ???
03 września 2014 20:36
iwunia

A jak wyjeżdżasz na wakacje to gdzie jesz ?? Ja nie mówie o fast foodach  bo też tam nie wchodzę ale w restauracji ???

Nigdzie ,bo mieszkam "na wakacjach":)No nie jem na mieście i koniec ,od nie pamiętam kiedy:)
03 września 2014 20:51 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Nigdzie ,bo mieszkam "na wakacjach":)No nie jem na mieście i koniec ,od nie pamiętam kiedy:)

Rozumiem !!
03 września 2014 20:55 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Nie jadam w fast foodach, bo mi nie smakuje i trochę brzydzi, ale po pierwsze primo za powstawanie wrzodów odpowiada bakteria Heliobaderpylori, a po drugie primo od zjedzenia czegoś raz na jakiś czas w ww przybytku można najwyżej nabawić się niestrawności, tak że nie demonizowałabym ;).

po pierwsze primo - nieprawda :) ta niewinna bakteria jest bezpośrednią przyczyną powstania wrzodów żoładka jedynie w ok 20 % , 80 % owrzodzeń zoładka wywoływanych jest  najczęsciej przez dwa czynniki : 1/ wyjawłowienie flory bakteryjnej jamy ustniej, przełyku oraz śluzówki zóładka najczęsciej po doustnej kuracji antybiotykowej prowadzonej bezosłonowo lub w przypadku zbyt dużej ilości przyjmowanych salicylanów ( aspiryna, etopiryna i inne zawierające salicylany ) 2/ przewlekły stan stresu - następuje wzmozone wydzielanie kwasów zoładkowych a ponieważ najczęsciej w stresie nie mamy apetytu , kwasy zóładkowe zamiast trawić jedzenie w zoładku , wyżerają naszą śluzówkę 
po drugie primo - zgadzam się :)))))) ale dla mnie smak tego co w tym przybytku można nabyć - jest nie do przyjęcia - paskudne toto ;))
03 września 2014 21:42
Aniak

po pierwsze primo - nieprawda :) ta niewinna bakteria jest bezpośrednią przyczyną powstania wrzodów żoładka jedynie w ok 20 % , 80 % owrzodzeń zoładka wywoływanych jest  najczęsciej przez dwa czynniki : 1/ wyjawłowienie flory bakteryjnej jamy ustniej, przełyku oraz śluzówki zóładka najczęsciej po doustnej kuracji antybiotykowej prowadzonej bezosłonowo lub w przypadku zbyt dużej ilości przyjmowanych salicylanów ( aspiryna, etopiryna i inne zawierające salicylany ) 2/ przewlekły stan stresu - następuje wzmozone wydzielanie kwasów zoładkowych a ponieważ najczęsciej w stresie nie mamy apetytu , kwasy zóładkowe zamiast trawić jedzenie w zoładku , wyżerają naszą śluzówkę 
po drugie primo - zgadzam się :)))))) ale dla mnie smak tego co w tym przybytku można nabyć - jest nie do przyjęcia - paskudne toto ;))

Aniu, wyglada na to, że opieramy swoją wiedzę na różnych źródłach :). Wikipedia podaje, że zakażenie Helicobacter pylori odpowiada za 92% wrzodów dwunastnicy i około 72% wrzodów żołądka.

Link do Wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_wrzodowa
03 września 2014 21:57
amelka

Po pierwsze/primo/ zgoda. 
Po drugie - także primo? Nie zgadzam się :-))

Obiad dzisiaj: śledź w śmietanie z cebulką i jabłkiem, ziemniaki pieczone z masłem, podpieczona papryka, sałata i zupa z porów od sąsiada.

Napisz prosze co to za zupa z porów.Zrobiłam  surówke i tak smakowała,ze dzisiaj dostałam kolejne dwa:)
Ale nie sama surówka człowiek zyje:)
03 września 2014 22:27 / 2 osobom podoba się ten post
Wprawdzie obiad już przetrawiony, ale jeszcze napiszę co gotowałam. Gulasz z mięsa wieprzowego i warzywami, bajerowskie Klosse i sałatka. Dla siebie ugotowałam ryż. W tym tygodniu  uprawiam "wolną amerykankę". Oma upewniła się tylko, z jakiego mięsa to zrobiłam i u którego Metzger to kupiłam. Po potwierdzeniu wysokiej jakości mięsa zjadła ze smkiem i pochwaliłą, że dobre.
04 września 2014 00:06
salazar

Aniu, wyglada na to, że opieramy swoją wiedzę na różnych źródłach :). Wikipedia podaje, że zakażenie Helicobacter pylori odpowiada za 92% wrzodów dwunastnicy i około 72% wrzodów żołądka.

Link do Wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_wrzodowa

wiki to jedno :) a własne obserwacje min jako pielęgniarka z 25 stażem to drugie . Ale z wikipedią oczywiście spierać się nie będe :))))
04 września 2014 09:40
Dziś zapodaje bolognese z makaronem :) zeby nie było pocwiczyłam dziś :)
Wczoraj ryż dziki z grzybami smazonymi i racuchy z malinami :)
04 września 2014 10:47
warzywa w cieście francuskim
04 września 2014 10:54 / 6 osobom podoba się ten post
Wczoraj zieć babci przyniósł mi 2 średnie koszyczki grzybów:)
Był w lesie z Polką,która tutaj mieszka od wielu lat.Wszystkie piekne,zdrowe-podgrzybki.
Dla mnie i dla niego za chwile przygotuje je z patelni z cebulka.Już mi slinka cieknie:)
Reszta rodziny nie jada leśnych grzybów-tylko pieczarki kupione w sklepie.Dobrze-wiecej dla mnie.
Babcia od 7.30 nabijała na nić cała miskę do suszenia.Bardzo jej sie to zajecie podobało.Wyspana i ona i ja-córka zdecydowała sie na cała tabletkę:)
04 września 2014 15:35 / 1 osobie podoba się ten post
A co Wy dzisiaj nic nie gotujecie? Prawie nikt dzisiaj nie podaje swojego menu. Ja dzisiaj zrobiłam żeberka zapiekane w kapuście kwaszonej. Zjedliśmy to z chlebem, bo nie miałam czasu na większe pichcenie. W porze obiadowej musiałam jechac z PDP do lekarza na umówioną wizytę.
04 września 2014 15:39 / 2 osobom podoba się ten post
Udka z kurczaka gotowane w rosołku, ryż z sosem koperkowym, wirshing /kapusta włoska/ na słodko-kwaśno.

Do kawy placek ze śliwkami.