Co dzisiaj gotujesz na obiad ?

04 września 2014 15:41 / 1 osobie podoba się ten post
Zalewajka świętokrzyska....no,póki jeszcze jestem w domu
04 września 2014 17:46
Obawiam się ze wiekszosc forumowiczów nie wie co to takiego:)
Juz 2 lata mnie omija-nie mam okazji odwiedzic moich rodziców w Starachowicach.
A nikt nie gotuje takiej zalewajki jak moja mama:)Chociaz mój tata twierdzi że teściowa(moja babcia) gotowała jeszcze lepsza:)
04 września 2014 17:50 / 1 osobie podoba się ten post
ja miałam dzisiaj ten szpinak, o który pytałam się wcześniej, wyszedł pyszny, dzięki i jajka sadzone z ziemniakami, pychotka jak dla mnie :)
04 września 2014 19:42 / 2 osobom podoba się ten post
agama

Napisz prosze co to za zupa z porów.Zrobiłam  surówke i tak smakowała,ze dzisiaj dostałam kolejne dwa:)
Ale nie sama surówka człowiek zyje:)

Ziemniaki gotuję w wodzie.
Pory szt.2 odrzucam co gorsze części, resztę kroję w kosteczkę i podsmażam na maśle.
Następnie wrzucam do gotujących się ziemniaków. 
Pod koniec gotowania dodaję kostkę rosołową, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy.
Zupę zagęszczam  dość dużym serkiem topionym firmy Holland o smaku śmietankowym. Tzn. wrzucam pokrojony  serek do gotującej się zupy.
Odstawiam zupę z ognia i blenderem rozdrabniam ale krótko tak, aby zostały częściowo ziemniaki.
Już zupełnie na sam koniec wrzucam małe kulki mięsne, wcześniej przygotowane tak jak mielone, tylko trochę mniejsze.

Zupa jak dla mnie b. dobra a robota znikoma. I chyba o to właśnie chodzi.
Jak wyjdzie mi więcej, to zamykam gorącą w słoiku i odwracam go do góry denkiem. W lodówce może stać tydzień i czekać na dzień"bez czasu".

04 września 2014 19:45
agama

Obawiam się ze wiekszosc forumowiczów nie wie co to takiego:)
Juz 2 lata mnie omija-nie mam okazji odwiedzic moich rodziców w Starachowicach.
A nikt nie gotuje takiej zalewajki jak moja mama:)Chociaz mój tata twierdzi że teściowa(moja babcia) gotowała jeszcze lepsza:)

Nie lubiłam tej zalewajki. A wybredna nie jestem >:))
04 września 2014 19:58 / 1 osobie podoba się ten post
amelka

Ziemniaki gotuję w wodzie.
Pory szt.2 odrzucam co gorsze części, resztę kroję w kosteczkę i podsmażam na maśle.
Następnie wrzucam do gotujących się ziemniaków. 
Pod koniec gotowania dodaję kostkę rosołową, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy.
Zupę zagęszczam  dość dużym serkiem topionym firmy Holland o smaku śmietankowym. Tzn. wrzucam pokrojony  serek do gotującej się zupy.
Odstawiam zupę z ognia i blenderem rozdrabniam ale krótko tak, aby zostały częściowo ziemniaki.
Już zupełnie na sam koniec wrzucam małe kulki mięsne, wcześniej przygotowane tak jak mielone, tylko trochę mniejsze.

Zupa jak dla mnie b. dobra a robota znikoma. I chyba o to właśnie chodzi.
Jak wyjdzie mi więcej, to zamykam gorącą w słoiku i odwracam go do góry denkiem. W lodówce może stać tydzień i czekać na dzień"bez czasu".

Dziękuje.Z przyjemnością skorzystam:)

Zalewajka zalewajce nierówna:)
05 września 2014 09:46
Została mi reszta gulaszu,poczynię placki ziemniaczane z rzeczonym gulaszem i ogorek konrserwowy starty na tartce dla Zysi,na deser kisiel z mrożonych owoców.
05 września 2014 09:53
kawałki piersi z indyka z marchewką w sosie białym , ziemniaki, buraczki. Obiad na dwa dni.
05 września 2014 09:59
U mnie dziś pomidorowa z ryżem :)
05 września 2014 10:00 / 1 osobie podoba się ten post
Zupka z dyni, rybka, ziemniaczki i brokul
05 września 2014 12:50
didusia

kawałki piersi z indyka z marchewką w sosie białym , ziemniaki, buraczki. Obiad na dwa dni.

Didusia brzmi smakowicie napisz jak to robisz,a skorzystam napewno. 
05 września 2014 13:37
Sznycle z wieprzowiny , na zyczenie mojej damy będą z makaronem i sosem do spaghetti .
05 września 2014 15:57 / 1 osobie podoba się ten post
amelka

Nie lubiłam tej zalewajki. A wybredna nie jestem >:))

To jest nasza regionalna zupa i raczej wszystkim,którzy są stąd /świętokrzyskie/,smakuje.Bo to smak dzieciństwa.
Ale zalewajka ma swoje tajemnice,nie kazdy zrobi ją dobrze.
No i w D to na pewno w ogóle sie jej nie zrobi,bo składniki nie do kupienia.
05 września 2014 16:39
Kalafior,pierś kuraczaka,ziemniaki
05 września 2014 19:28 / 1 osobie podoba się ten post
Dzisiaj na obiad-restauracja )