Co dzisiaj gotujesz na obiad ?

12 września 2014 11:14
Dzisiaj jemy z babcią szpinak, jajka i ziemniaki. Zaraz robię zakupy przed Wochenende, a potem stoję przy garkach. Smacznego, wam życzę przy Waszych obiadkach. Zupa z dyni.....? Gotowałam raz w domu, ale tylko mój ślubny był nią zachwycony. Może jakbym ją trochę inaczej dosmaczyła?
12 września 2014 11:35
steni

Hering z sosem i pel kartofel (nie wiem czy dobrze napisałam)

Nie wazne jak napisane i tak wiemy o co chodzi i ,że smaczne
12 września 2014 11:36
steni

a dynia to ta pomaraczowa ? i ze skórką czy bez ?

Tylko hokkaido nie trzeba obierać - tak przynajmniej słyszałam.
12 września 2014 11:38
fado

Dzisiaj jemy z babcią szpinak, jajka i ziemniaki. Zaraz robię zakupy przed Wochenende, a potem stoję przy garkach. Smacznego, wam życzę przy Waszych obiadkach. Zupa z dyni.....? Gotowałam raz w domu, ale tylko mój ślubny był nią zachwycony. Może jakbym ją trochę inaczej dosmaczyła?

Ja gdzieś kiedyś jadłam i mi też nie smakowała.
Aż ubiegłego roku do mojego pdp koleżanka przywiozła gotową już zupę z hokkaido. Pyszna była, wzięłam więc przepis i gotuję. U mnie w domu wszystkim smakuje. 
12 września 2014 11:51
wichurra

Tylko hokkaido nie trzeba obierać - tak przynajmniej słyszałam.

Tak to jest dynia , której nie trzeba obierać.Do tej zupy co podajesz nie koniecznie trzeba dodać mleko kokosowe, tam gdzie ja jestem dodają trochę śmietany.
12 września 2014 11:52 / 1 osobie podoba się ten post
A u mnie dziś zapiekany ryż po myśliwsku.
12 września 2014 11:57
Dziś Leberkase i Bratkartoffeln :)
12 września 2014 12:31
joannagda

Tak to jest dynia , której nie trzeba obierać.Do tej zupy co podajesz nie koniecznie trzeba dodać mleko kokosowe, tam gdzie ja jestem dodają trochę śmietany.

Wiem, ale z mlekiem kokosowym jest lepsza:)
Połączenie imbiru z mlekiem kokosowym daje fajny smak.
Ale jak robię wersję okrojoną tej zupy to też dodaję smietanę. 
12 września 2014 13:01
steni

a dynia to ta pomaraczowa ? i ze skórką czy bez ?

Tak to ta pomarańczowa,do zupy bez skóry,jeżeli masz Hokkaido ,to ze skórą, bo tak jak wcześniej pisała Wichura , jest niezwykle delikatna.
12 września 2014 13:05 / 2 osobom podoba się ten post
jeszcze zapomnialam na blogu ''moje wypieki'' jest przepis na sernik z dynią ,jak znajdę czas dziś upiekę i powiem jak wyszedł.
12 września 2014 13:13 / 2 osobom podoba się ten post
no u mnie to wczoraj był cyrk, zrobiłam zupę warzywną bo takie jada, a ona NEIN, że za słodka, osszzzz ty babo, se myślę, jajecznice zrobiłam z trzech jajek opierdzieliła, a zupę na drugi dzień, doprawiłam kremem brokułowym, zjadła i mówi oooo dobra, dobra, dobrze smakuje :::)))) i zadowolona, jeszcze doprawiła frytkami
12 września 2014 14:05
Dzisiaj zrazy wołowe, ziemniaki i kapusta czerwona.
12 września 2014 18:57 / 1 osobie podoba się ten post
Niby naleśnik to nic skomplikowanego, niby robię tak samo a jakoś mamy smaczniejsze :)
12 września 2014 19:31
agamor

no u mnie to wczoraj był cyrk, zrobiłam zupę warzywną bo takie jada, a ona NEIN, że za słodka, osszzzz ty babo, se myślę, jajecznice zrobiłam z trzech jajek opierdzieliła, a zupę na drugi dzień, doprawiłam kremem brokułowym, zjadła i mówi oooo dobra, dobra, dobrze smakuje :::)))) i zadowolona, jeszcze doprawiła frytkami

Też mam takie przeboje z babcią - mięsa i ryb dziadkowie nie jedzą, babcia nie lubi masy warzyw. Do tego raz jak coś zrobię jest dobre, drugi raz identycznie zrobię i już jest źle.
13 września 2014 09:18
Tak, mam juz plam na dzisiaj. Na obiad zrobię cukinię z papryką i pomidorami. Podam to z kawałkami dobrej pieczonej szynki i makaronem. Tym razem bez serowej posypki, bo zapomniałam kupić. Chyba dobrze, bo babcia przyuważyła,że jej spodnie ciężej się dopinają. Jutro mielone z mięska od Metzgera, ale zrobię je dzisiaj, by jutro nie stać znó przy kuchni.