Co dzisiaj gotujesz na obiad ?

18 września 2014 16:07
Sladniki: ok.0,5 kg wątróbki drobiowej
2 jajka
1 duża cebula
1/2 szkl. lub trochę więcej bułki tartej
mleko do namoczenia
olej lub inny tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
ewentualnie pieczarki
Wątróbkę( oczyszczoną) moczę w mleku, siekam taką "siekaczką" do cebuli lub drobno nożem ( lepiej sieka się nożem,jak wątróbka trochę przymrożona), dosypuje bułkę, zeszkloną, posiekana cebulkę, jajka, pieprz i mieszam.Trochę to postoi, aż bułeczka napęcznieje. Kładę tą masę,łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażę.Gdyby trochę rozpadały, to
dodaję bułki.Solę, gdy kotleciki są przewrócone na druga stronę w czasie smażenia.Opcjonalnie dodaję też pieczarki, a podsmażam je wtedy z cebulką.Oddzielnie podsmażone pierścionki cebuli kładę na kotleciki przed podaniem. Nie jest to
może nic nadzwyczajnego, ale takie kotleciki są zawsze miękkie i nadają się do zmrożenia.Mniam.
18 września 2014 16:59
gulasz wieprzowy z dodatkiem pieczarek i marchewki i kasza gryczana/z PL sobie przywiozłam bo tu nieznana:)/
18 września 2014 17:10
Dziś resztki z wczoraj.
A na jutro gotuje bigos.
18 września 2014 17:20
U- mnie dzisiaj były placki kartoflane i specjalnie dla Pusi "" Milchreis "..... o jeny ! ona się tym zajada , żaden mus jabłkowy , śmietana , czy jeszcze co innego , tylko do placków koniecznie Milchreis !!!!.... Ja zjadłam tylko placki !-:)))))))))))))))
19 września 2014 13:50
Barbara niepowtarzalna

U- mnie dzisiaj były placki kartoflane i specjalnie dla Pusi "" Milchreis "..... o jeny ! ona się tym zajada , żaden mus jabłkowy , śmietana , czy jeszcze co innego , tylko do placków koniecznie Milchreis !!!!.... Ja zjadłam tylko placki !-:)))))))))))))))

U mnie dzisiaj placki kartoflane i do tego mus jabłkowy i łosoś.... też sie zajada. Ja zjadłam z łososiem.!:)))))))))))))
19 września 2014 13:55 / 2 osobom podoba się ten post
Paluszki rybne,ziemniaki,marchewka na gęsto.Biore się do jedzenia a ziemniaki niesłone-Szef ani się zająknął,zjadł wsio:):):):)
19 września 2014 15:07
a ja.. pomidorówka...mniaam.!!życzę wszystkim smacznego.!!
19 września 2014 17:26
Ja zrobiłam dzisiaj schabowego z ziemniaczakmi i mizerię. Podobno moja PDP nie ma apetytu. Jakoś nie zauważyłam. Wcinała aż miło ;)
19 września 2014 18:08
A u mnie były matjesy w mleku (trudno było mi się do tego przekonać na początku, teraz już szamam na równi z podopieczną :D ) i ziemniaki w mundurkach okraszone odrobiną masła.
19 września 2014 18:50
U mnie smazone Pfifferlinge (aaaa drogie!;( 28€/kg) ze smietaną z gotowe Kartoffelknödeln leckeeer
19 września 2014 21:29 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Paluszki rybne,ziemniaki,marchewka na gęsto.Biore się do jedzenia a ziemniaki niesłone-Szef ani się zająknął,zjadł wsio:):):):)

Sama siebie cytuje ,ale sie ubawiłam bo pytam Szefa czemu nic nie mówił ,że ziemniaki nie posolone-"tak,nie zauwazyłem!bylo smaczne:):):)Nie ma to jak takiego niewymagajacego chłopa karmić  ,wszystko zje i nie marudzi:):):)hi hi hi
19 września 2014 21:34
A u mnie sałata z ziemniakami...
Tak tutaj jadamy:)
19 września 2014 21:37
Zabrzmiało bardzo wykwintnie:)
19 września 2014 21:38 / 1 osobie podoba się ten post
Dla mnie zwlaszcza te winko...
19 września 2014 22:43
Kto u was decyduje jaki DINNER heute? U mnie liczy sie tylko moja zdanie,moglabym Babci w ogole nie pytac o jej ochote na cos , powiedzial jej wnuczek, ale ja jestem taka ze lubie z nia do rybnego isc albo do dzialu serów i cos sobie razem wyszukac,fajnie jest razem poszwedac sie po edece, a jak mowie "ooo moje czekoladki" to Babcia zaraz je hop do koszyka