Co dzisiaj gotujesz na obiad ?

24 września 2014 18:02
U mnie była rybka ziemniaczki i szpinaczek!! Na juto tezjuz mam uzgodnione:))
24 września 2014 19:11
Mnie nie chciało się dziś gotować więc poszłam na rynek kupiłam pół kurczaka z grilla ,czerwona kapusta ze słoika trochę podgrzana bo tak tu lubieją i do tego semmel knedel z sosem.
24 września 2014 19:13
U mnie dziś były kurki w śmietanie i ziemniaczki :)
25 września 2014 14:02
Dzisiaj na obiad mielone , i puree ziemiaczano- marchewkowe..
25 września 2014 14:03
Któraś z was wie jak tutaj podają LIEBEKASE? mam to w lodówce ale nie mam pomysłu na to
25 września 2014 14:07
Sznycle,ziemniaki,mizeria.Na deser jogurt waniliowy z morelami z puszki.
Szef satt,drzemie w fotelu.
25 września 2014 14:17
Boli mnie głowa , po tabletce ulżyło , ale nie do końca , nie mam siły szukać a wiem ,że gdzieś pisało , tylko nie pamietam gdzie : chodzi mi o zupę do bani , czyli z dyni - mam jutro gotować a nigdy nie gotowałam ...to taka mała , czerwoniasta dyńka !
25 września 2014 14:21 / 1 osobie podoba się ten post
Ciekawe co dzisiaj u Wichurry na obiad? Pewnie listek salaty,marchewka i pół ziemniaczka....
25 września 2014 14:43 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Boli mnie głowa , po tabletce ulżyło , ale nie do końca , nie mam siły szukać a wiem ,że gdzieś pisało , tylko nie pamietam gdzie : chodzi mi o zupę do bani , czyli z dyni - mam jutro gotować a nigdy nie gotowałam ...to taka mała , czerwoniasta dyńka !

Ja jestem w domu i właśnie teraz gotuję sobie zupę z dyni. To jest przepis z gazetki:
Dynię obrałam, pokroiłam i podpiekłam w piekarniku 40 minut. Cebulę i 2 ząbki czosnku zasmażyłam na maśle. Di garnka włożyłam tę cebulę, dynię, puszkę pokrojonych pomidorów, 0,5 l. bulionu, sól, pieprz, papryka słodka i szczypta cukru. Gotować to 10 minut i zmiksować. Jeść ze świeżymi bagietkami.
Ja jeszcze od siebie pokroiłam pierś kurczaka, obsypałam przyprawami i usmażyłam na patelni.
Dodam to do zupy dla wzbogacenia.

O końcowym efekcie tego gotowania napiszę za pół godziny.
25 września 2014 14:53 / 1 osobie podoba się ten post
WSTENGA

Któraś z was wie jak tutaj podają LIEBEKASE? mam to w lodówce ale nie mam pomysłu na to

Jeżeli w foremce,to moi ją pieką w piekarniku.
Jeżeli plastry,to obsmażają na patelni.
Do tego ziemniaki purée i kiszona kapusta.

A dzisiaj zrobilam filet z indyka w sosie pieprzowym z papryką i makaron do tego.....
25 września 2014 15:13 / 3 osobom podoba się ten post
Zofija

Ja jestem w domu i właśnie teraz gotuję sobie zupę z dyni. To jest przepis z gazetki:
Dynię obrałam, pokroiłam i podpiekłam w piekarniku 40 minut. Cebulę i 2 ząbki czosnku zasmażyłam na maśle. Di garnka włożyłam tę cebulę, dynię, puszkę pokrojonych pomidorów, 0,5 l. bulionu, sól, pieprz, papryka słodka i szczypta cukru. Gotować to 10 minut i zmiksować. Jeść ze świeżymi bagietkami.
Ja jeszcze od siebie pokroiłam pierś kurczaka, obsypałam przyprawami i usmażyłam na patelni.
Dodam to do zupy dla wzbogacenia.

O końcowym efekcie tego gotowania napiszę za pół godziny.

Właśnie jesteśmy po konsumpcji tej zupki. Wyszła znakomicie, polecam ten sposób. Z dodatkiem mięska może być jednodaniowym posiłkiem na obiad. Moja wybredna córcia powiedziała, że nie myślała, że dynia może tak smakować. 
25 września 2014 15:44
Zofija

Właśnie jesteśmy po konsumpcji tej zupki. Wyszła znakomicie, polecam ten sposób. Z dodatkiem mięska może być jednodaniowym posiłkiem na obiad. Moja wybredna córcia powiedziała, że nie myślała, że dynia może tak smakować. 

Dzięki Zosiu , wykorzystam Twój przepis jutro , bo bardzo gotować lubię , ale jak stara jestem - tak jeszcze nie gotowałam tej zupy !-:))))
25 września 2014 15:50
WSTENGA

Ja podaję mojej babci podsmazone z cebulka, do tego bratkartofeln i sałątka z czerwonej kapusty. Sąsiadka podsmaża bez cebulki, ale my z babcią bardzo lubimy, więc nasze Leberkase jest z cebulką.
Na obiad miałam dziś zupę kalafiorową.
25 września 2014 16:16
greenandy

Ciekawe co dzisiaj u Wichurry na obiad? Pewnie listek salaty,marchewka i pół ziemniaczka....

Dobre:)
Nie - dzisiaj naleśniki były, więc tak w miarę. 
25 września 2014 16:18
WSTENGA

Mój poprzedni dziadek jadał podsmażone z jajkiem sadzonym na wierzch. Widziałam, że w restauracjach też tak serwowali. Do tego kapusta kiszona, ziemniaki. Mogą być puree.