Na wyjeździe #15

03 listopada 2014 20:14 / 7 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Też tak robię ! Więcej mi daje rozmowa " na żywo " niż nauka ze słownika , bo podczas rozmowy zawsze pytam , czy " tak , czy tak mam mówić " . W moim wieku już taka samotna nauka nie wchodzi do łba a z racji tego , że jestem " małomówna - inaczej " takie rozmowy mi dużo więcej dają . Dzisiaj szłam po południu do Rewe , wiał silny wiatr , po drodze mijałam jakąś starszą panią ( musi dużo ode mnie starszą ! ) zagadała , że ciężko się idzie pod górę i pod wiatr jednocześnie i już do samego sklepu szłyśmy jak stare znajome , ugadałyśmy się , nawet się dowiedziałam ,że ma tęgiego męża , który z domu nie lubi wychodzić ....... i tak sobie pomyślałam : jak to jest fajnie znać inny język ! ....a ona nawet mnie nie poprawiała , nie robiła mi żadnych uwag , że coś nie tak gadam , czyli nie jest ze mną tak zle ! -:)))))))))

Mam tak samo,najszybciej zapamiętuję jak ktoś mnie poprawi,już się nie raz o tym przekonałam. Też sie bardzo cieszę,jak rozumiem co mowią ludzie,codziennie z babcią oglądam "Sturm der Liebe" i też sporo się przy tym uczę.:))
Najbardziej jednak się cieszę,że z grona moich znajomych czy rodziny tylko ja znam niemiecki hahahahahhaha
03 listopada 2014 20:49 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Na pewno już wiecie,że wiele agencji od Nowego Roku będzie potrącać nam składki od średniej krajowej,dziś koleżanka pracująca w P....e poinformowała mnie o tym.Podobno ma to się nie odbić na zarobkach,ale nic nie wiadomo.

Mi powiedzieli w agencji, ze nasze stawki pozostana bez zmian , mimo wiekszych skladek. Jakos niebardzo chce mi sie wierzyc, ze jakas firma wezmie dodatkowe koszty w calosci na siebie
03 listopada 2014 20:51 / 1 osobie podoba się ten post
A ja mam już od średniej,a więc pozostanie pewnie wszystko bez zmian.
03 listopada 2014 21:20 / 1 osobie podoba się ten post
wiewiorka

A ja mam już od średniej,a więc pozostanie pewnie wszystko bez zmian.

i ja;-;-;-;-
03 listopada 2014 21:29 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

moi mili-potrzebuje od was pomyslu,rady,jak zapelnic czas popoludniu z pdp,czas musimy spedzac razem,do tej pory popoludniami raczej zawsze spacer do 17 i kolacja -czas wolny do rana,Teraz aura coraz rzadziej bedzie sprzyjac spacerom.moj pdp.ma traume po smierci zony,potrzebuje towarzystwa a nie opieki,albumy ze zdjeciami juz sie skonczyly,prosze moze ktos ma jakis pomysl;-;-;-

Proponuję Ci puzzle do max 200 szt. i domino "dziewiątkowe". Ma duże kamienie i kolorowe oznaczenia. Ja z moim POP gram CODZIENNIE od końca pauzy tj. od 16-tej do 18-tej. Potem szykuję kolację i do 20-tej jeszcze jedną partyjkę zaliczymy. Mnie to osobiście bardzo odpowiada:) Wolę to, niż spacery....niestety:)
03 listopada 2014 21:50 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Na pewno już wiecie,że wiele agencji od Nowego Roku będzie potrącać nam składki od średniej krajowej,dziś koleżanka pracująca w P....e poinformowała mnie o tym.Podobno ma to się nie odbić na zarobkach,ale nic nie wiadomo.

No mnie póki co by się to nie podobało, tzn. większość zarobku na umowie zlecenia czy o pracę,
bo jeszcze czuję oddech "smutnego pana" na karku.
Teraz bierze mi tylko to co ze zlecenia, niedzużo, resztę sama płacę po tyle ile chcę z  diet, przy dużej
kwocie na umowie będzie zabierał dużo więcej.
Na zarobkach czy się odbije to czas pokaże, wszystko przed nami opiekunkami.

03 listopada 2014 21:52 / 2 osobom podoba się ten post
scarlet

No mnie póki co by się to nie podobało, tzn. większość zarobku na umowie zlecenia czy o pracę,
bo jeszcze czuję oddech "smutnego pana" na karku.
Teraz bierze mi tylko to co ze zlecenia, niedzużo, resztę sama płacę po tyle ile chcę z  diet, przy dużej
kwocie na umowie będzie zabierał dużo więcej.
Na zarobkach czy się odbije to czas pokaże, wszystko przed nami opiekunkami.

Wiesz co,mnie się wydaje że agencje niektóre i tak coś wykombinują,w mojej jest cichutko i nikt nawet słowa nie piśnie o zmianach w umowach. Też wolałabym jeszcze nie zarabiac sredniej krajowej,ale nie ze względów smutnych panów tylko ze względu na studia córki.
03 listopada 2014 21:54 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Wiesz co,mnie się wydaje że agencje niektóre i tak coś wykombinują,w mojej jest cichutko i nikt nawet słowa nie piśnie o zmianach w umowach. Też wolałabym jeszcze nie zarabiac sredniej krajowej,ale nie ze względów smutnych panów tylko ze względu na studia córki.

Ja też się pocieszam, że pomysłowość agencji pod tym względem nie ma granic.
03 listopada 2014 21:56 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

to tez smutny pan ma do ominiecia -wlasnie to przerobilam;-;-;-;-
03 listopada 2014 21:57
Ale niemiecka srednia krajowa tez ma wzrosnac od stycznia to i firmy polskie beda negocjowaly dla siebie wieksze moze kotrakty i oni tez na tym ugryza i nie musza moze okrawac zarobkow opiekunek
03 listopada 2014 21:59 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka47

Ale niemiecka srednia krajowa tez ma wzrosnac od stycznia to i firmy polskie beda negocjowaly dla siebie wieksze moze kotrakty i oni tez na tym ugryza i nie musza moze okrawac zarobkow opiekunek

Podobno niemieckim rodzinom wzrosną opłaty,ciekawe czy nie zaczną jeszcze bardziej na nas oszczędzać nasze pdp.....
03 listopada 2014 22:08 / 4 osobom podoba się ten post
reanata

moi mili-potrzebuje od was pomyslu,rady,jak zapelnic czas popoludniu z pdp,czas musimy spedzac razem,do tej pory popoludniami raczej zawsze spacer do 17 i kolacja -czas wolny do rana,Teraz aura coraz rzadziej bedzie sprzyjac spacerom.moj pdp.ma traume po smierci zony,potrzebuje towarzystwa a nie opieki,albumy ze zdjeciami juz sie skonczyly,prosze moze ktos ma jakis pomysl;-;-;-

z mojego doświadczenia przestrzegam przed jednym :) Jak wyczerpały mi się pomysły na spędzanie popołudnia w paskudne pogodowo dni to na moje nieszczęscie nauczyłam moja pdp bardzo lekko dementywną - grać w kości i pokera . O matko jedyna ,okazało się , że w babcji drzemał duch hazardu . Grałysmy najpierw na punkty , później na batoniki i cukierki a później to już na kasę czyli rozmienione po 1 ,2 cencie;  2 euro .Babcia była niesamowita , codziennie rundka pokerka lub kości . skubana jedna - bez żadnych szwindli i taryfy ulgowej z mojej strony - prawie zawsze wygrywała .Szkoda , że do najbliższego kasyna było 100 km bo przy takim farcie - już miałąm babcię zabrać do kasyna i zainwestować troche mojej kasy .
03 listopada 2014 22:09 / 2 osobom podoba się ten post
Spokojnej nocy, bez horrorw typu gry Czlowieku nie irytuje sie! Dobranoc:)
03 listopada 2014 22:11 / 2 osobom podoba się ten post
Gorzej gdyby udalo ci sie pojechac do tego kasyna a rodzina oskarzylaby cie o wykorzystywanie pdp
04 listopada 2014 07:10
jestem zywotnie zainteresowana opinia o tej firmie bo dostalam od nich calkiem ciekawa propozycje...niestety nie wiem jak dodac opinie na forum....myle ze ktos nam pomoze....