Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #2

29 listopada 2014 11:01 / 1 osobie podoba się ten post
dzisiaj nie gotuje,co tydzien w sobote przyjezdza na parking polska kuchnia-dwa kociolki zupy-raz juz kupowalismy,a dzisiaj josef dowiedzial sie ze znow w menu jest ,,zupa gulasz,,wiec mam gotowca,nawet smacznie gotuja,ale ja nie spozywac potraw ze zbiorowego zywienia,ale trudno sila wyzsza rzadzi;-;-;-
29 listopada 2014 11:02
bialek

U nie rosołek,ziemniaki,mizeria i schabowe z piersi kurczaka mniam:)

Ja chcę rosolku!!!! lubię ..... bardzo, a tu nie żrą.
Dzwoniłam dziś do córki a tam też tradycyjnie rosołkiem pachnie.
Jak wrócę do domku to przez tydzień będę jadła tylko rosołek.

29 listopada 2014 12:26 / 1 osobie podoba się ten post
Ja ugotowalam,,
kartofle, z sosem [własnej roboty]
brukselke, i kiełbaska przysmażona na patelni.
Jestem po podróży,,,padnieta, ale pracuje normalnie
mam internet zobaczymy co dalej,,
29 listopada 2014 12:31 / 2 osobom podoba się ten post
ja zaserwowałam dzis żurek z ziemniakami z torebki z jajeczkiem i kiełbaska oraz suszonym grzybkami,PDP 1 raz w zyciu cos takiego je,Super smakowało..
29 listopada 2014 12:59 / 1 osobie podoba się ten post
Pierwszy raz zrobiłam strogonowa i do tego ziemniaki na deser ananas.
29 listopada 2014 13:04
A u mnie paluszki rybne i kartofel salat(jak Wy robicie to kartofel salat)
29 listopada 2014 13:08
Haneczka47

A u mnie paluszki rybne i kartofel salat(jak Wy robicie to kartofel salat)

Haneczko, teraz robię typową bawarską trochę-paciaję ;), a kiedyś robiłam z majonezem, jogurtem i ogórkiem kiszonym (w przepisie jest konserwowy, ale uważam, że z kiszonym lepsza).
29 listopada 2014 13:10
Dorka

ja zaserwowałam dzis żurek z ziemniakami z torebki z jajeczkiem i kiełbaska oraz suszonym grzybkami,PDP 1 raz w zyciu cos takiego je,Super smakowało..

polski zurek rozumie-mialas z domku czy kupilas?
29 listopada 2014 13:20
u mnie dziś podawają-Apfelstrudel :)) nawet dobre :)
29 listopada 2014 13:23
Dorka

Czy tu można kupić żurek? Gdzie i jak się zwie?
29 listopada 2014 15:34 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

polski zurek rozumie-mialas z domku czy kupilas?

ja mieszam zurek i biały barszcz ,miałam to  z domku ,ale w Rewe i Edece są półki z polskimi specjałami ,nawet soki Kubus widziałam,ptasie mleczko,ogórki kiszone !!!
29 listopada 2014 15:35
Gosiap

Czy tu można kupić żurek? Gdzie i jak się zwie?

Weisser Bortsch
(nie przez 2 s tylko szarfes s) ale klawiature  mam  polska wiec tak pisze dla zrozumienia
29 listopada 2014 15:49 / 1 osobie podoba się ten post
Dorka

ja mieszam zurek i biały barszcz ,miałam to  z domku ,ale w Rewe i Edece są półki z polskimi specjałami ,nawet soki Kubus widziałam,ptasie mleczko,ogórki kiszone !!!

Dorka, napisz gdzie widziałaś, w jakim mieście czy rejonie Niemiec, bo odkąd tu pracuję, moje oczy widziały w normalnym, niemieckim sklepie jedynie ruskie ogórki kiszone, chałwę (ohydna, słonecznikowa, raz kupiłam) i mleko skondensowane słodzone. 
Ja piszę z Monachium, a Ty skąd :)?
29 listopada 2014 15:52
Dorka

edeki nie mam,a w moim rewe brak regalu z polskim artykulami,ale dziekuje za odpowiedz;-;-;-;-;-
29 listopada 2014 16:16 / 3 osobom podoba się ten post
Ja na kazdej Stelli spisywałam namietnie przepisy uczyłam sie przy tym jezyka niemieckiego.Nigdy nie gotuje naszch potraw,co tam na straosc bede zmieniec pdp zwyczaje i upodobania a i sama jem staram się poznac smaki innych kuchni,bo przecież prze żołądek nie tylko do serca.

Dzisiaj tez obiadek typowy .