Na wyjeździe #17

30 listopada 2014 10:51 / 5 osobom podoba się ten post
Rosolek powoli sie gotuje wiec lece na moj "ulubiony serial" Dzwonienie do rodziny.Musze posluchac co jest schlim i co mein Gott oraz nichts tun ha ha
30 listopada 2014 15:06
Hello Ludziki kochane:) potrzeba pomocy... Ma/miał ktoś linka albo po prostu stronę internetową (najlepiej w języku niemieckim) z info co może robić opiekunka a na co ma zakaz? Pilne ;)
30 listopada 2014 15:35
nianta

Hello Ludziki kochane:) potrzeba pomocy... Ma/miał ktoś linka albo po prostu stronę internetową (najlepiej w języku niemieckim) z info co może robić opiekunka a na co ma zakaz? Pilne ;)

30 listopada 2014 16:04 / 3 osobom podoba się ten post
nianta

Masz jakies wyksztalcenie medyczne ? Czy te wyksztalcenie jest uznawane w Niemczech ? Jesli nie to nic ci prawnie nie wolny. Mozesz ugotowac obiad,nakarmic,posprzatac mieszkanie itp.Zaraz sie zacznie dyskusja ze to nie tak czy tak.Tak naprawde jednak nie powinnas nawet kapac pdp.Taki jest stan prawny a nie jak to wyglada naprawde.
30 listopada 2014 16:06
nianta

30 listopada 2014 16:20 / 2 osobom podoba się ten post
agamor

http://www.beratung-senioren.de/downloads/informationsmaterial/2014/07_Haushaltshilfen_Inforeader.pdf  

a może któraś bardziej biegła w języku niemieckim, mogłaby to streścic po polsku...
30 listopada 2014 17:08
tam chyba na ósmej stronie są właśnie wyszczególnione rzeczy jakich nie wolno robić pomocy domowej, nie należą do jej obowiązków
30 listopada 2014 17:23
agamor

tam chyba na ósmej stronie są właśnie wyszczególnione rzeczy jakich nie wolno robić pomocy domowej, nie należą do jej obowiązków

tak to tlumaczy wujek Google   Pielęgniarstwo codziennie Pomoc W ramach codziennej pomocy opieki, wsparcia budżetowego może podjąć następujące działania: • W / rozbieranie • poszukiwanie i opuszcza łóżko • Pielęgnacja ciała (kąpiel, mycie, prysznic, golenie, skóry, włosów i paznokci, Jamy ustnej i zębów opieki, czesanie) • WC opieka leczenie Opieka leczenie nie jest jednym z zadań pomocy domowej. Obejmuje wszystkie usługi, które zapewni terapię medyczną i przyjęte przez pielęgniarki mają. Korzyści z recepty opieki lekarza. Leczenia Wśród nich są: • ssania • Obsługa i monitorowanie wentylatorów • nawadniania pęcherza • Pomiar ciśnienia tętniczego krwi • pomiar cukru we krwi • Leczenie odleżyn • Sprawdź i dostarczanie kanalizacji • Środki defekacji (lewatywa, lewatywa, lewatywa, cyfrowe Enddarmausräumung) • bilans płynów • Napary • Wdychanie • Wyrównaj zastrzyki i dotacje • stosowanie leków płynnych (zakropleniu) • Solanka powiesić • Zasilanie z cewnikiem nadłonowego • Cewnikowanie pęcherza do odprowadzania moczu • Specjalna obserwacja pacjenta • Włożyć i wymienić sondę żołądkową • sprawiedliwe traktowanie biorąc leki, • Rura PEG dostaw • pielęgniarstwo psychiatryczne • stomijne • Zmiana i pielęgnacja rurki tracheostomijnej • Dostawa cewnik żylny (Port) • Miejsce stowarzyszeń 9 niemiecki Tłumacz Google dla Firm:Narzędzia dla tłumaczyTłumacz witrynNarzędzie analizy rynków Wyłącz tłumaczenie na bieżącoTłumacz Google – informacjeNa komórkęSpołecznośćPrywatnośćPomoc

Wszystko to jednak dotyczy niemieckich opiekunow po 3 letnim studium lub innych uprawniajacych kursach
30 listopada 2014 17:34
no ja to rozumiem, że ten plan opieki nie należy do zadań pomocy domowej
30 listopada 2014 17:37 / 4 osobom podoba się ten post
Chciałabym podzielic się z Wami taką głupią sytuacją. Otóż wczoraj rano babka -ona nie mówi ,ale jak chce cos przekazac to doskonale potrafi to zrobic ! Po wizycie Pflege zaczela płakac i byla bardzo roztrzęsiona , wystraszylam sie ,poniewaz jestem tu z jej mezem zupelnie sprawnym ktory wszystkim sie zajmuje .Mialam obawy ze bedzie cos na mnie ze ja cos zlego zrobilam !!Babka przekazala mi ze nie chce tej pflege bo wszystko zle robi ,za szybko i nie dokladnie ( no fakt tego ranka jakos to wszystko szybko sie odbylo) Gdy dziadek wstal i dołaczyl do nas ,babka zaczela po swojemu cos tam do niego gadac i pokazywac ,byla przy tym bardzo wzburzona ,on popatrzał dziwnie na mnie wiec troche spanikowalam i przy babce opowiedzialam wszystko co wczesniej mi przekazala.Dziadek narobil takiego ambarasu ze natychmiast zrezygnowal z uslug pflege -ale tylko tych porannych . No i zaznaczyl ze ta co byla wcOraj ma nie przychodzic . A tu niespodzianka ! Dzis rano ta sama kobieta !!!! Kur....a mysle sobie ze zaraz bedzie cyrk !!!! Wzielam ja szybko na bok i po cichu zapytalam co bylo wczoraj -no niby nic zwyczajnie jak zwykle ! No ok . Gdy babka ją zobaczyla w krzyk , ja w nogi do piwnicy i udaje glupa ze nic nie slysze! Bogu dzieki dziadek spal jak kamien !podeszlam po cichutku i podsluchuje co pflege z nia wyrabia no kurka nic , zwyczajnie , jak wszystkie inne!!! Pflege skonczyla przywiozła babke do mnie !!! A babka znowu dziwne miny ,wymachuje rekami ,. To juz nie wytrzymalam ,pytam o co pani chodzi !!! Ja caly czas bylam ,wszystko slyszalam i widzialam bylo tak jak powinno byc !!!!! Dlaczego pani wygaduje takie dziwne rzeczy ???? Przeciez przez pania inna kobieta moze stracic prace !!a nie mozna bez powodu oskarzac ludzi ! Normalnie prawie na nia nakrzyczalam ! Babka oczy jak 5 zeta ! Ale cisza zlagodniala ! Mysle sobie kur.... Dam jej maszyne do pisania niech kliknie o co jej chodzi z ta pflege ! No i Bingo -babka wystukala ze sie jej boi nie wie dlaczego !!!!!! Mi szkoda kobiety (pflege) nic dziadkowi nie powiedzialam ale nie wiem czy dobrze robie tym razem milczac . To znaczy powiedzialam dziadkowi pol prawde -ze bylam slyszalam i widzialam i bylo wszystko oky ,,, i ze babci sie kobieta nie podoba i to jest tylko grunt ! Mysle ze niech babka sama mu tlumaczy a co ja za tlumacza niemych mam placone ?
30 listopada 2014 17:56
Tak sie obawiam topiku "Wyłowione............................." nawet go szukac nie będę,napiszę tutaj to co poczytałam i widzialam w teleekspresie.Otoż 2 letni chłopczyk wyszedł z domu w nocy w piżamce i powędrował sobie,gdy go odnaleziono jego tem.ciała spadła do + 12 st .Obecnie podwyższono tem. do + 27 st. ale stan jest cięzki.Babcia,ktora spała i nie słyszała jak wnuczek się wybrał, przebywa w szpitalu psychiatrycznym.Ten malutki wędrowniczek uszedł kilkaset metrow od domu.Nie napisze nic bliższego, bo nie wiem czy mi wolno.Szok:(
30 listopada 2014 18:06
Gosiap

Rok temu byłam w Ustroniu. Moje skierowanie czeka potulnie w kolejce a ja sprawdzam w internecie ile jeszcze przede mną ludków. Jak się zbliżam do celu to ustawiam sie ze stellą zeby mi nie przepadło sanatorium

Mam pytanie jak i gdzie to się sprawdza.
30 listopada 2014 18:16
basiaim

Zauwazylam tu,gdzie jestem dwie Polki spacerujace w godzinach 13-15.
Podejrzewałam,ze tez opiekunki.

Wczoraj moja kolezanka czekając na spotkanie ze mna zaczepił a je w końcu,zbieralysmy się do tego ho ho....

Tak,opiekunki. Jedna jeździ juz 6 czy 7 lat,ma swoja działalność....

Druga jeździ trochę ponad rok. Byłam w szoku,jak powiedziała ile zarabia. Jeździ przez firmę,a brutto ma mniej niż ja "na rękę". A ja wcale nie zarabiał tyle,ile tu nieraz dziewczyny pisały.
Szok!

Więc ile zarabia basiaim??? Toż to typowe zadanie z matmy ,tylko troszke więcej danych i policzymy ile te spotkane opiekunki zarabiają.  
30 listopada 2014 18:17 / 2 osobom podoba się ten post
Aniak

a to kopia mojego wpisu w Arbeitlandii :    Szanowna Arbeitlandio - pragne przypomnieć , że udzielanie informacji , które w konsekwencji mogą doprowadzić do złamania prawa przez czytającego - także jest karalne . Nigdy i pod żadnym pozorem osobie pracującej w Niemczech jako Haushaltshilfe , bo taki mamy status - NIE WOLNO ZMIENIAĆ SAMODZIELNIE WORKA DO ZBIÓRKI MOCZU !!! NIE WOLNO .  Proponuję najpierw przeczytać dokładnie dokument , który konkretyzuje nasze obowiązki czyli Hinweise für die Beschäftigung von ausländischen Haushaltshilfen in Haushalten mit Pflegebedürftigen  strona 1 a później dopiero pisać . proszę o natychmiastowe sprostowanie odpowiedzi .

juz nie draze tego tematu-ale znow dali odpowiedz zupelnie odbiegajaca od twojej,;-;-;-;-;-;-;-;-;-

arbeitlandia 30-11-2014Odpowiedz
Proszę przeczytać przytoczony przez Panią "dokument" do końca. Na końcu jest taki tekst: Dieses Hinweisblatt ist eine Broschüre, die der allgemeinen Information dient. Es kann nicht alle Bestimmungen erschöpfend darstellen. Für weitere Fragen steht die örtliche Agentur für Arbeit oder die ZAV gerne zur Verfügung." To nie jest dokument, to jest ogólna broszura informacyjna. Wiele czynności, które wykonują panie z Polski nie odbiega od czynności, które wykonują członkowie rodziny. Pani z Polski, na którą lekarz lub pielęgniarka delegują swoje czynności, może wymienić worek na mocz. Są cewniki do których worki wymienia się codziennie, są cewniki, w których worek wymieniany jest z całym cewnikiem. Zawsze, jeżeli są wątpliwości - pytać lekarza!

reanata 29-11-2014Odpowiedz
czy osoba pracująca w Niemczech na stanowisku Haushaltshilfe / a tak nas pracuje 99,9 %/ może zgodnie z przepisami obowiązującymi w Niemczech a obowiązującymi także strone polską - wymieniać worek do zbiórki moczu . Nazywają nas opiekunki - wg niemieckich przepisów - nie jesteśmy nimi .

arbeitlandia 30-11-2014Odpowiedz
Proszę przeczytać komentarze powyżej. Zawsze jeżeli pojawiają się wątpliwości czy możemy czy nie wykonywać jakąś czynność przy chorym, proszę pytać lekarza lub pielęgniarkę. I prosić o przeszkolenie i dyspozycję na piśmie.

30 listopada 2014 18:20 / 2 osobom podoba się ten post
Kolejny dzień zleciał , a ja spędziłam go w wyrku . Wstałam trochę wkurzona przez poranny wpis Pflege i wywaliłam z siebie wszystko przed Niemrą , która sępiła odemnie fajki . Powiedziałam ,ze są fałszywe i ,że ja też założe sobie zeszyt w którym będę wpisywała ich niedociągnięcia , a później pokaże ten zeszyt komu trzeba . Zrobiła Niemra wielkie oczy i wielce zdziwiona , bo podałam jej kilka przykładów z ich pracy .