Hello Ludziki kochane:) potrzeba pomocy... Ma/miał ktoś linka albo po prostu stronę internetową (najlepiej w języku niemieckim) z info co może robić opiekunka a na co ma zakaz? Pilne ;)
Hello Ludziki kochane:) potrzeba pomocy... Ma/miał ktoś linka albo po prostu stronę internetową (najlepiej w języku niemieckim) z info co może robić opiekunka a na co ma zakaz? Pilne ;)
http://www.beratung-senioren.de/downloads/informationsmaterial/2014/07_Haushaltshilfen_Inforeader.pdf
tam chyba na ósmej stronie są właśnie wyszczególnione rzeczy jakich nie wolno robić pomocy domowej, nie należą do jej obowiązków
Rok temu byłam w Ustroniu. Moje skierowanie czeka potulnie w kolejce a ja sprawdzam w internecie ile jeszcze przede mną ludków. Jak się zbliżam do celu to ustawiam sie ze stellą zeby mi nie przepadło sanatorium
Zauwazylam tu,gdzie jestem dwie Polki spacerujace w godzinach 13-15.
Podejrzewałam,ze tez opiekunki.
Wczoraj moja kolezanka czekając na spotkanie ze mna zaczepił a je w końcu,zbieralysmy się do tego ho ho....
Tak,opiekunki. Jedna jeździ juz 6 czy 7 lat,ma swoja działalność....
Druga jeździ trochę ponad rok. Byłam w szoku,jak powiedziała ile zarabia. Jeździ przez firmę,a brutto ma mniej niż ja "na rękę". A ja wcale nie zarabiał tyle,ile tu nieraz dziewczyny pisały.
Szok!
a to kopia mojego wpisu w Arbeitlandii : Szanowna Arbeitlandio - pragne przypomnieć , że udzielanie informacji , które w konsekwencji mogą doprowadzić do złamania prawa przez czytającego - także jest karalne . Nigdy i pod żadnym pozorem osobie pracującej w Niemczech jako Haushaltshilfe , bo taki mamy status - NIE WOLNO ZMIENIAĆ SAMODZIELNIE WORKA DO ZBIÓRKI MOCZU !!! NIE WOLNO . Proponuję najpierw przeczytać dokładnie dokument , który konkretyzuje nasze obowiązki czyli Hinweise für die Beschäftigung von ausländischen Haushaltshilfen in Haushalten mit Pflegebedürftigen strona 1 a później dopiero pisać . proszę o natychmiastowe sprostowanie odpowiedzi .