Na wyjeździe #17

30 listopada 2014 18:21 / 3 osobom podoba się ten post
ivetta

Więc ile zarabia basiaim??? Toż to typowe zadanie z matmy ,tylko troszke więcej danych i policzymy ile te spotkane opiekunki zarabiają.  

Basia zarabia : 1150 ojro ......ale zaznaczam , że z matmy to ja dobra nie byłam , oj , nie -:)))))))
30 listopada 2014 18:24 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Basia zarabia : 1150 ojro ......ale zaznaczam , że z matmy to ja dobra nie byłam , oj , nie -:)))))))

No ,szybko policzyłaś, a może piszesz o sobie ?
30 listopada 2014 18:30 / 2 osobom podoba się ten post
reanata

juz nie draze tego tematu-ale znow dali odpowiedz zupelnie odbiegajaca od twojej,;-;-;-;-;-;-;-;-;-

arbeitlandia 30-11-2014Odpowiedz
Proszę przeczytać przytoczony przez Panią "dokument" do końca. Na końcu jest taki tekst: Dieses Hinweisblatt ist eine Broschüre, die der allgemeinen Information dient. Es kann nicht alle Bestimmungen erschöpfend darstellen. Für weitere Fragen steht die örtliche Agentur für Arbeit oder die ZAV gerne zur Verfügung." To nie jest dokument, to jest ogólna broszura informacyjna. Wiele czynności, które wykonują panie z Polski nie odbiega od czynności, które wykonują członkowie rodziny. Pani z Polski, na którą lekarz lub pielęgniarka delegują swoje czynności, może wymienić worek na mocz. Są cewniki do których worki wymienia się codziennie, są cewniki, w których worek wymieniany jest z całym cewnikiem. Zawsze, jeżeli są wątpliwości - pytać lekarza!

reanata 29-11-2014Odpowiedz
czy osoba pracująca w Niemczech na stanowisku Haushaltshilfe / a tak nas pracuje 99,9 %/ może zgodnie z przepisami obowiązującymi w Niemczech a obowiązującymi także strone polską - wymieniać worek do zbiórki moczu . Nazywają nas opiekunki - wg niemieckich przepisów - nie jesteśmy nimi .

arbeitlandia 30-11-2014Odpowiedz
Proszę przeczytać komentarze powyżej. Zawsze jeżeli pojawiają się wątpliwości czy możemy czy nie wykonywać jakąś czynność przy chorym, proszę pytać lekarza lub pielęgniarkę. I prosić o przeszkolenie i dyspozycję na piśmie.

Ja oprócz przeczytania dokładnie tego dokumentu - zapytałam lekarza rodzinnego o kilka czynności , nie ujętych w wykazie prac dozwolonych dla Haushaltshilfe . Min o wymianę worka do zbiórki moczu . Odpowiedź dotycząca wymiany worka brzmiała : czynność zakazana dla Haushaltshilfe . Być może Arbeitlandia pytała innego lekarza ,być może jakiegoś prawnika , specjalisty od prawa niemieckiego -  nie wiem . Napisałam to co wiem od osób i z dokumentów .
30 listopada 2014 18:33 / 4 osobom podoba się ten post
beata

Chciałabym podzielic się z Wami taką głupią sytuacją. Otóż wczoraj rano babka -ona nie mówi ,ale jak chce cos przekazac to doskonale potrafi to zrobic ! Po wizycie Pflege zaczela płakac i byla bardzo roztrzęsiona , wystraszylam sie ,poniewaz jestem tu z jej mezem zupelnie sprawnym ktory wszystkim sie zajmuje .Mialam obawy ze bedzie cos na mnie ze ja cos zlego zrobilam !!Babka przekazala mi ze nie chce tej pflege bo wszystko zle robi ,za szybko i nie dokladnie ( no fakt tego ranka jakos to wszystko szybko sie odbylo) Gdy dziadek wstal i dołaczyl do nas ,babka zaczela po swojemu cos tam do niego gadac i pokazywac ,byla przy tym bardzo wzburzona ,on popatrzał dziwnie na mnie wiec troche spanikowalam i przy babce opowiedzialam wszystko co wczesniej mi przekazala.Dziadek narobil takiego ambarasu ze natychmiast zrezygnowal z uslug pflege -ale tylko tych porannych . No i zaznaczyl ze ta co byla wcOraj ma nie przychodzic . A tu niespodzianka ! Dzis rano ta sama kobieta !!!! Kur....a mysle sobie ze zaraz bedzie cyrk !!!! Wzielam ja szybko na bok i po cichu zapytalam co bylo wczoraj -no niby nic zwyczajnie jak zwykle ! No ok . Gdy babka ją zobaczyla w krzyk , ja w nogi do piwnicy :-) i udaje glupa ze nic nie slysze! Bogu dzieki dziadek spal jak kamien !podeszlam po cichutku i podsluchuje co pflege z nia wyrabia :-) :-) :-) no kurka nic , zwyczajnie , jak wszystkie inne!!! Pflege skonczyla przywiozła babke do mnie !!! A babka znowu dziwne miny ,wymachuje rekami ,. To juz nie wytrzymalam ,pytam o co pani chodzi !!! Ja caly czas bylam ,wszystko slyszalam i widzialam bylo tak jak powinno byc !!!!! Dlaczego pani wygaduje takie dziwne rzeczy ???? Przeciez przez pania inna kobieta moze stracic prace !!a nie mozna bez powodu oskarzac ludzi ! Normalnie prawie na nia nakrzyczalam ! Babka oczy jak 5 zeta ! Ale cisza zlagodniala ! Mysle sobie kur.... Dam jej maszyne do pisania niech kliknie o co jej chodzi z ta pflege ! No i Bingo -babka wystukala ze sie jej boi nie wie dlaczego !!!!!! Mi szkoda kobiety (pflege) nic dziadkowi nie powiedzialam ale nie wiem czy dobrze robie tym razem milczac . To znaczy powiedzialam dziadkowi pol prawde -ze bylam slyszalam i widzialam i bylo wszystko oky ,,, i ze babci sie kobieta nie podoba i to jest tylko grunt ! Mysle ze niech babka sama mu tlumaczy a co ja za tlumacza niemych mam placone ?

Pewnie niech sama tlumaczy.zwlaszcza ze starsi ludzie maja czasami uprzedzenia do kogos bez powodu.Moze byc rowniez i tak ze ta opiekunka sie z babka nie cacka.Robi swoje i nie patrzy na babki fochy.Ona ma limit czasowy na kazdego pdp wiec nie bedzie czekac az babka laskawie sie przekreci na bok tylko ja obraca i myje..Niemcy nie za bardzo lubia jak ich ktos pogania i cos na nich wymusza.
30 listopada 2014 18:39 / 1 osobie podoba się ten post
Aniak

Ja oprócz przeczytania dokładnie tego dokumentu - zapytałam lekarza rodzinnego o kilka czynności , nie ujętych w wykazie prac dozwolonych dla Haushaltshilfe . Min o wymianę worka do zbiórki moczu . Odpowiedź dotycząca wymiany worka brzmiała : czynność zakazana dla Haushaltshilfe . Być może Arbeitlandia pytała innego lekarza ,być może jakiegoś prawnika , specjalisty od prawa niemieckiego -  nie wiem . Napisałam to co wiem od osób i z dokumentów .

Arbeitlandia moze sobie pisac ale prawda jest taka jaka otrzymalas od lekarza.Bez zlecenia w tym kraju nie mozna nic robic.Jak ktos bardzo chce to moze rowniez poprosic swoja firme o zlecenie wymieniania worka do zbiorki moczu na pismie.Watpie jednak aby takowe dostal z tej samej przyczyny jak wyżej.Firma nie wezmie sobie na garba takiej odpowiedzialnosci. Przpisy wiec przepisami a zycie sobie
30 listopada 2014 18:50 / 5 osobom podoba się ten post
ivetta

No ,szybko policzyłaś, a może piszesz o sobie ?

Dokładnie ! Często pisałam ile zarabiałam w ....... Największej a ile teraz , więc zasugerowałam się tym , że Basia czyta uważnie ile zarabiamy .....nie , żebym się uważała za jakąś " gwiazdę " ,bo wiele z nas zarabia w firmach 1000-1300 ..... E , mala poprawka ! Bacha ma pewnie 1300 , przeca gotuje dla trzech osób !!! -:)))))))))))
30 listopada 2014 18:51
ORIM

Arbeitlandia moze sobie pisac ale prawda jest taka jaka otrzymalas od lekarza.Bez zlecenia w tym kraju nie mozna nic robic.Jak ktos bardzo chce to moze rowniez poprosic swoja firme o zlecenie wymieniania worka do zbiorki moczu na pismie.Watpie jednak aby takowe dostal z tej samej przyczyny jak wyżej.Firma nie wezmie sobie na garba takiej odpowiedzialnosci. Przpisy wiec przepisami a zycie sobie

Orim ty podales ,,Arbeitlandia ,,jako zrodlo informacji jak zapytalam ,teraz wychodzi na to ze zamieszczaja tam nieprawdziwe informacje,;-
30 listopada 2014 19:06
ivetta

Mam pytanie jak i gdzie to się sprawdza.

https://skierowania.nfz.gov.pl/
Wpisujesz nr swojego skierowania
30 listopada 2014 19:22 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

Orim ty podales ,,Arbeitlandia ,,jako zrodlo informacji jak zapytalam ,teraz wychodzi na to ze zamieszczaja tam nieprawdziwe informacje,;-

No to sorry.Tam bylo napisane ze nie wolno wykonywac niczego na co nie ma zlecenia i nie ma sie uprawnien.Pozniej roznie to interpretowali zaleznie od tego jak zostalo zadane pytanie
30 listopada 2014 22:17 / 5 osobom podoba się ten post
Nie chcę tu publicznie drążyc tematu moich zarobków.
30 listopada 2014 22:57 / 2 osobom podoba się ten post
Hej,informuje,ze dojechalam i wrocilam ze Stuttgartu cała i zdrowa
01 grudnia 2014 10:08
Hej, mam pytanko czy wy przez cały dzień macie co robic? Chodzi mi o roboty domowe oczywiscie.ja juz mam wszystko ogarniete: dom, pranie. Juz mi się zupka gotuje na obiadek. I co ja mam dalej robic? Jak ja nienawidzę poniedziałkow jest to najgorszy dzień dla mnie tutaj, chociaż i jest to dzień wypłaty ale i tak go nią znoszę :(((((((((
01 grudnia 2014 10:13
patka

Hej, mam pytanko czy wy przez cały dzień macie co robic? Chodzi mi o roboty domowe oczywiscie.ja juz mam wszystko ogarniete: dom, pranie. Juz mi się zupka gotuje na obiadek. I co ja mam dalej robic? Jak ja nienawidzę poniedziałkow jest to najgorszy dzień dla mnie tutaj, chociaż i jest to dzień wypłaty ale i tak go nią znoszę :(((((((((

Roznie bywa . Sa dni kiedy nie ma kiedy odspanac , a sa takie ze sie nudze .
01 grudnia 2014 10:16 / 1 osobie podoba się ten post
patka

Patka usiąć na tyłku ,zamknij oczy i wyobrażaj sobie jak  ukochane pieniążki zmierzają na Twoje konto.
01 grudnia 2014 10:22 / 1 osobie podoba się ten post
Tak, Patka, didusia dobrze Ci poradziła. Jak już wyobrazisz sobie te zarobine Geld, to otwórz znów oczęta, by w swoim lapku pobuszować po internecie.