Na wyjeździe #17

02 grudnia 2014 12:40 / 3 osobom podoba się ten post
mleczko47

To ja sie nic nie dowiem,nie chce wypisywac bzdur,bo jednym nieopatrznie napisanym zdaniem,zrobie zamieszanie.To jest powazna sprawa.

A wogole to nie rozumiem i pojąć tego nie mogę, jak mozna podpisac umowe nie wiedząc co sie podpisuje.Czy cześć problemow same sobie nie fundujemy beztroskim podpisywaniem papierow? A kto to jedzie do pracy bez umowy? to na czym bazuje sie potem w rozmowie z rodzina i agencja jak sie nic nie pamieta?

Oj kobiety,kobiety !

Tutaj zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Podpisać umowę i nie wiedzieć co w niej jest? Totalny absurd. Równie dobrze mogą tam wpisac wolontariat. I nawet nie ma o co się spierać. A potem są problemy z kredytami i komornikami, a wiele osób funduje sobie te atrakcje na własne życzenie podpisując umowy bez czytania bo "ta pani była taka miła i wszystko mi powiedziala". A potem ZONK (i panie już nie są takie miłe)
02 grudnia 2014 12:41
Ja bym chciala wiedziec,czy dieta placona w euro podlega zajęciu przez komornika,jesli tak,to do jakiej wysokosci.Jesli ktos posiada sprawdzone inf.to bede wdzięczna
02 grudnia 2014 12:43 / 1 osobie podoba się ten post
Wracam do domku, moja babciunia idzie do Alterhaim.
02 grudnia 2014 12:48 / 1 osobie podoba się ten post
Evvex

Dzięki Mleczko,zaraz do niej zadzwonię.

Podaj Ewa kod pocztowy, gołebia chce wysłac :):)
02 grudnia 2014 12:56
patka

Witam serdecznie :) jejku jestem w Niemczech pierwszy raz przed świętami i wydaje mi się ze , udzie poszaleli :) wszędzie juz wszystko powystrajane świątecznie a w radiu jakieś świąteczne piosenki. Czuje się jakby wigilia była jutro nie za 22 dni :) a jest juz tak od jakiegoś czasu.

U mnie we Wrocku też tak jest. Zaraz po Wszystkich Swiętych zmieniają dekoracje na Bożonarodzeniowe. I jarmark już dawno się kręci.
02 grudnia 2014 12:59
Gosia 1234

Wracam do domku, moja babciunia idzie do Alterhaim.

To Gosiu sama sytuacja sie rozwiązała.Tak jak chcialaś:):)
02 grudnia 2014 13:35 / 1 osobie podoba się ten post
patka

Witam serdecznie :) jejku jestem w Niemczech pierwszy raz przed świętami i wydaje mi się ze , udzie poszaleli :) wszędzie juz wszystko powystrajane świątecznie a w radiu jakieś świąteczne piosenki. Czuje się jakby wigilia była jutro nie za 22 dni :) a jest juz tak od jakiegoś czasu.

Ten sposób oczekiwania na święta ma w De długą tradycję. Oni zawsze świętowali od początku adwentu, pewnie jakaś religijnie zaangażowana koleżanka mogłaby to wytłumaczyć, mnie to ani ziębi, ani grzeje, już się przyzwyczaiłam ;).
Na pocieszenie napiszę, że tak, jak szybko startują, tak szybko kończą.. Po 6 stycznia już posprzątane po świętach BN.
02 grudnia 2014 13:56 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Ja bym chciala wiedziec,czy dieta placona w euro podlega zajęciu przez komornika,jesli tak,to do jakiej wysokosci.Jesli ktos posiada sprawdzone inf.to bede wdzięczna:-)

Dieta nie podlega zajeciu przez komornika bez wzg na to czy placona jest w euro czy w zlotych.
02 grudnia 2014 14:26 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Ja bym chciala wiedziec,czy dieta placona w euro podlega zajęciu przez komornika,jesli tak,to do jakiej wysokosci.Jesli ktos posiada sprawdzone inf.to bede wdzięczna:-)

Dieta na 100 % nie, sprawdzone mam na sobie.
02 grudnia 2014 14:31 / 1 osobie podoba się ten post
Ok.dzięki,z mojej strony to pytanie takie troche 'na zaś'ale warto wiedzieć
02 grudnia 2014 14:38 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

To Gosiu sama sytuacja sie rozwiązała.Tak jak chcialaś:):)

Tak bede miała wiecej czasu na pozałatwianie innych istotnych spraw no i Święta. Szkoda tylko ze moje konto ucierpi.
No cóz ...tak miało byc ....
02 grudnia 2014 16:15 / 1 osobie podoba się ten post
patka

Tutaj, gdzie jestem tez juz wszystkie dekoracje wisza. Troche smutno sie na nie patrzy, ale trzeba zacisnac zeby i jakos przezyc swieta na obczyznie.
02 grudnia 2014 17:43
patka

Nie wiem w jak duzym miescie jestes.Jednak tak czy tak szalenstwo dopiero sie zacznie.Prawie w kazdym miasteczku od piatku beda festyny swiateczne ( Weihnachtsmarkt) pewnie rodzina ci pokaze ten cud niemiecki A wyglada to tak :
02 grudnia 2014 18:01 / 1 osobie podoba się ten post
02 grudnia 2014 18:20 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Dieta nie jest wynagrodzeniem i tak jak już pisały dziewczyny powyżej nie podlega zajęciu komorniczemu. Ale konto bankowe komornik może zająć w całości. Komornik zwraca się do do firmy,  w której pracujesz - wtedy podane jest tylko Twoje minimalne wynagrodzenie (tego też nie ma prawa zająć) ale gdy zacznie sprawdzać konta bankowe to "nie ma zmiłuj" - nie patrzy czy to diety, czy alimenty - zajmuje konto i "ciągnie" z niego aż do zaspokojenia wierzytelności. Pomyśl o przelewaniu pieniędzy na bezpieczne konto np. siostry, dziecka, przyjaciółki...trzymaj się!