Nie wiem w jak duzym miescie jestes.Jednak tak czy tak szalenstwo dopiero sie zacznie.Prawie w kazdym miasteczku od piatku beda festyny swiateczne ( Weihnachtsmarkt) pewnie rodzina ci pokaze ten cud niemiecki A wyglada to tak :
Nie wiem w jak duzym miescie jestes.Jednak tak czy tak szalenstwo dopiero sie zacznie.Prawie w kazdym miasteczku od piatku beda festyny swiateczne ( Weihnachtsmarkt) pewnie rodzina ci pokaze ten cud niemiecki A wyglada to tak :
Dieta nie jest wynagrodzeniem i tak jak już pisały dziewczyny powyżej nie podlega zajęciu komorniczemu. Ale konto bankowe komornik może zająć w całości. Komornik zwraca się do do firmy, w której pracujesz - wtedy podane jest tylko Twoje minimalne wynagrodzenie (tego też nie ma prawa zająć) ale gdy zacznie sprawdzać konta bankowe to "nie ma zmiłuj" - nie patrzy czy to diety, czy alimenty - zajmuje konto i "ciągnie" z niego aż do zaspokojenia wierzytelności. Pomyśl o przelewaniu pieniędzy na bezpieczne konto np. siostry, dziecka, przyjaciółki...trzymaj się!
Dieta nie jest wynagrodzeniem i tak jak już pisały dziewczyny powyżej nie podlega zajęciu komorniczemu. Ale konto bankowe komornik może zająć w całości. Komornik zwraca się do do firmy, w której pracujesz - wtedy podane jest tylko Twoje minimalne wynagrodzenie (tego też nie ma prawa zająć) ale gdy zacznie sprawdzać konta bankowe to "nie ma zmiłuj" - nie patrzy czy to diety, czy alimenty - zajmuje konto i "ciągnie" z niego aż do zaspokojenia wierzytelności. Pomyśl o przelewaniu pieniędzy na bezpieczne konto np. siostry, dziecka, przyjaciółki...trzymaj się!
W Osnabruck już jutro sie zaczyna Weihnachtsmarkt . Pójdę i zobaczę co ciekawego i przy okazji zwiedzę katedrę .
to ze komornik zajal konto nie oznacza ze zabierze wynagrodzenie-kazdy bank a mowi o tym prawo bankowe-ma przepis ze suma 3 razy srednia krajowa tj chyba ok,13tys zl jest wolna od zajec komorniczych dopieo po wykorzystaniu tego limitu -tzw,wolnej kwoty -pozostale srodki zaczna wlywac dla komornika nie tak hop siup-dla komornika ,
Oczywiście, jest tak jak piszesz, ale...kwota ta to 3-4 miesięczne diety! A potem co? Z doświadczenia wiem, że komornik może zająć WSZYSTKO!!! Np. ZUS potrąca klientowi 25% renty - resztę przekazem pocztowym przekazyje na pocztę. A tam już czeka następne zajęcie...I nie dostajesz NIC! Nawet odszkodowanie za wypadek przy pracy zostało zajete! Znam to z autopsji...
Oczywiście, jest tak jak piszesz, ale...kwota ta to 3-4 miesięczne diety! A potem co? Z doświadczenia wiem, że komornik może zająć WSZYSTKO!!! Np. ZUS potrąca klientowi 25% renty - resztę przekazem pocztowym przekazyje na pocztę. A tam już czeka następne zajęcie...I nie dostajesz NIC! Nawet odszkodowanie za wypadek przy pracy zostało zajete! Znam to z autopsji...
Racja po przekroczeniu kwoty wolnej od zajęc komornik zgarnia z konta wszystko co wpływa . Mi zgarnoł nawet rodzinne i alimenty , a jak dzwoniłam to powiedział ,że wszystko zgodnie z prawem jest . Poszłam do banku i bank powiedział ,że komornik musi mi zwrócić alimenty i rodzinne .
Więc napisałam pismo do komornika o zwrot alimentów i rodz. i co i guzik już trzeci miesiąc i nie zwrócił . Więc mam konto na syna i tam wpływają mi te świadczenia i podory.
Czy komornik musi powiadomić /na piśmie/ dłuznika o zamiarze zajęcia konta?
Czy komornik musi powiadomić /na piśmie/ dłuznika o zamiarze zajęcia konta?
Każdy pisze co innego...wiem,że ...nic nie wiem.
Pozostaje mi tylko nadzieje mieć że z komornikiem sie nie spotkam,ale to słaba nadzieja.