Na wyjeździe #17

02 grudnia 2014 18:22 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Nie wiem w jak duzym miescie jestes.Jednak tak czy tak szalenstwo dopiero sie zacznie.Prawie w kazdym miasteczku od piatku beda festyny swiateczne ( Weihnachtsmarkt) pewnie rodzina ci pokaze ten cud niemiecki A wyglada to tak :

W Osnabruck już jutro sie zaczyna Weihnachtsmarkt . Pójdę i zobaczę co ciekawego i przy okazji zwiedzę katedrę .
02 grudnia 2014 18:28
Ola55

Dieta nie jest wynagrodzeniem i tak jak już pisały dziewczyny powyżej nie podlega zajęciu komorniczemu. Ale konto bankowe komornik może zająć w całości. Komornik zwraca się do do firmy,  w której pracujesz - wtedy podane jest tylko Twoje minimalne wynagrodzenie (tego też nie ma prawa zająć) ale gdy zacznie sprawdzać konta bankowe to "nie ma zmiłuj" - nie patrzy czy to diety, czy alimenty - zajmuje konto i "ciągnie" z niego aż do zaspokojenia wierzytelności. Pomyśl o przelewaniu pieniędzy na bezpieczne konto np. siostry, dziecka, przyjaciółki...trzymaj się!

to ze komornik zajal konto nie oznacza ze zabierze wynagrodzenie-kazdy  bank a mowi o tym prawo bankowe-ma przepis ze suma 3 razy srednia krajowa tj chyba ok,13tys zl jest wolna od zajec komorniczych dopieo po wykorzystaniu tego limitu -tzw,wolnej kwoty  -pozostale srodki zaczna wlywac dla komornika nie tak  hop siup-dla komornika ,
02 grudnia 2014 18:31 / 1 osobie podoba się ten post
Ola55

Dieta nie jest wynagrodzeniem i tak jak już pisały dziewczyny powyżej nie podlega zajęciu komorniczemu. Ale konto bankowe komornik może zająć w całości. Komornik zwraca się do do firmy,  w której pracujesz - wtedy podane jest tylko Twoje minimalne wynagrodzenie (tego też nie ma prawa zająć) ale gdy zacznie sprawdzać konta bankowe to "nie ma zmiłuj" - nie patrzy czy to diety, czy alimenty - zajmuje konto i "ciągnie" z niego aż do zaspokojenia wierzytelności. Pomyśl o przelewaniu pieniędzy na bezpieczne konto np. siostry, dziecka, przyjaciółki...trzymaj się!

Jest dokładnie tak , jak Ola pisze.
Dlatego dietę lepiej w takim wypadku brać na konto kogoś innego.
02 grudnia 2014 18:37
alinka1339

W Osnabruck już jutro sie zaczyna Weihnachtsmarkt . Pójdę i zobaczę co ciekawego i przy okazji zwiedzę katedrę .

W Rheine od piatku.Tez pojde napic sie gliwainu ha ha
02 grudnia 2014 18:38 / 2 osobom podoba się ten post
reanata

to ze komornik zajal konto nie oznacza ze zabierze wynagrodzenie-kazdy  bank a mowi o tym prawo bankowe-ma przepis ze suma 3 razy srednia krajowa tj chyba ok,13tys zl jest wolna od zajec komorniczych dopieo po wykorzystaniu tego limitu -tzw,wolnej kwoty  -pozostale srodki zaczna wlywac dla komornika nie tak  hop siup-dla komornika ,

Oczywiście, jest tak jak piszesz, ale...kwota ta to 3-4 miesięczne diety! A potem co? Z doświadczenia wiem, że komornik może zająć WSZYSTKO!!! Np. ZUS potrąca klientowi 25% renty - resztę przekazem pocztowym przekazyje na pocztę. A tam już czeka następne zajęcie...I nie dostajesz NIC! Nawet odszkodowanie za wypadek przy pracy zostało zajete! Znam to z autopsji...
02 grudnia 2014 18:43
Czy komornik musi powiadomić /na piśmie/ dłuznika o zamiarze zajęcia konta?
02 grudnia 2014 18:44
Ola55

Oczywiście, jest tak jak piszesz, ale...kwota ta to 3-4 miesięczne diety! A potem co? Z doświadczenia wiem, że komornik może zająć WSZYSTKO!!! Np. ZUS potrąca klientowi 25% renty - resztę przekazem pocztowym przekazyje na pocztę. A tam już czeka następne zajęcie...I nie dostajesz NIC! Nawet odszkodowanie za wypadek przy pracy zostało zajete! Znam to z autopsji...

Napisalam pro-forma dla kogos kto moze nie wie o takim przepisie  i jest w tej chwili w de i nagle ma komornika na koncie-dobrze wiedziec ze przez pierwszy-drugi miesiac z konta nic nie zabierze jest to czas na dzialanie po powrocie do kraju;-;-;-;-;-;-
02 grudnia 2014 18:49
Ola55

Racja po przekroczeniu kwoty wolnej od zajęc komornik zgarnia z konta wszystko co wpływa . Mi zgarnoł nawet rodzinne i alimenty , a jak dzwoniłam to powiedział ,że wszystko zgodnie z prawem jest . Poszłam do banku i bank powiedział ,że komornik musi mi zwrócić alimenty i rodzinne .
Więc napisałam pismo do komornika o zwrot alimentów i rodz. i co i guzik już trzeci miesiąc i nie zwrócił . Więc mam konto na syna i tam wpływają mi te świadczenia i podory.
02 grudnia 2014 18:54
alinka1339

Racja po przekroczeniu kwoty wolnej od zajęc komornik zgarnia z konta wszystko co wpływa . Mi zgarnoł nawet rodzinne i alimenty , a jak dzwoniłam to powiedział ,że wszystko zgodnie z prawem jest . Poszłam do banku i bank powiedział ,że komornik musi mi zwrócić alimenty i rodzinne .
Więc napisałam pismo do komornika o zwrot alimentów i rodz. i co i guzik już trzeci miesiąc i nie zwrócił . Więc mam konto na syna i tam wpływają mi te świadczenia i podory.

i ta informacja to bym sie tak nie chwalil ha ha
02 grudnia 2014 18:54 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

tak
02 grudnia 2014 19:44
Marta

Tak, ale najczęściej - bank wie o tym szybciej niż Ty. Bo Ty dostajesz tylko "powiadomienie" o czynnościach komorniczych, które zostały juz wcześniej podjęte.
02 grudnia 2014 20:00
Ola55

Pogrzebałam w necie - jakoś źle to wygląda jeśli chodzi o osoby pracujące na umowę zlecenie , nawet jeśli to jedyne źródło utrzymania, komornik może zostawić środki tylko na 2 tyg życia ( nie podano kwoty ) a resztę zgarnąć w całości  ,  na wszelki wypadek może konto na dziecko warto założyć? albo na rodzica i w porozumieniu z pracodawcą tam diety kierować ... ?  poczytajcie ewentualnie tutaj , bo uczciwie przyznaję , że nie jestem dobra w te klocki      http://www.bankier.pl/wiadomosc/ABC-dluznika-ile-pieniedzy-moze-zajac-komornik-2931027.html
02 grudnia 2014 20:03
i jeszcze to warto przeczytać
www.forum-kredytowe.pl/porady/ile-moze-zabrac-komornik-252/
02 grudnia 2014 20:03 / 1 osobie podoba się ten post
Każdy pisze co innego...wiem,że ...nic nie wiem.
Pozostaje mi tylko nadzieje mieć że z komornikiem sie nie spotkam,ale to słaba nadzieja.
02 grudnia 2014 20:27 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Każdy pisze co innego...wiem,że ...nic nie wiem.
Pozostaje mi tylko nadzieje mieć że z komornikiem sie nie spotkam,ale to słaba nadzieja.

Ponieważ kiedyś potrzebowałam wiedzieć to co Ty teraz, to powtarzam:
1. konto - najlepiej na kogos z rodziny (chodzi o to samo nazwisko) lub zaprzyjaźnioną osobę. Kartę bankomatową masz Ty, tylko Ty znasz PIN, prowadzisz opłaty przez internet, tylko Ty masz dostęp do konta internetowego - to w celu wyjaśnienia ew. wątpliwosci, że ktoś mógłby wykorzystać bez Twojej wiedzy z "Twojego" konta
2. w pracy zgłaszasz, że chcesz mieć przelewaną wyplatę na inne konto
3. osoba, ma którą będą przelewane pieniądze musi wyrazić na to zgodę na piśmie
4. poza kwotą wolna od zajęcia, komornik zajmuje wszystko z konta o ile jest to Twoje konto
5. kwota wolna jest "wolna" tylko RAZ niezależnie od banku
6. pracując na umowę zlecenie komornik zabiera wszystko - chyba, że udowodnisz, ze jest to pierwsza umowa-zlecenie ale wiem, że jak komornik coś zajmie - to już nie odda (wyjaśnienie - niektórzy mają w jednym czasie kilka umów-zleceń, nas opiekunek to nie dotyczy)
7. pracując na umowe o pracę - chroniona jest najniższa krajowa - to jedna z zalet tej formy zatrudnienia
O ile będziesz miała jeszcze jakieś zapytania - chętnie odpowiem:)