Na wyjeździe #19

08 stycznia 2015 17:16
agamor

a ja piszę z altem już raz podawałam:
ä lewy alt + 132
Ä lewy alt + 142
ö lewy alt + 148
Ö lewy alt + 153
ü lewy alt + 129
Ü lewy alt + 154
ß lewy alt + 225

ale u mnie to nie idzie..........;/
08 stycznia 2015 17:26
Jolek

Bo ja nie uzywam, wgl ja mm jakas zryta klawiature, ? nie jest na swoim miejscu tak samo jak inne znaki interpunkcyjne, bez sensu i mi sie nie chce tego szukac, cziwny ten laptop, a klwitura podobna do niemieckie, ale no nie mam niemieckich znakow buahahaha, nie kumam,  niemieckie naki by mi sie przydaly, ale zrobie to dopiero w PL, bo tu na stiku jade, i nie chce sciagac

Jolek, ten programik "waży" tylko 0,5 MB !!
08 stycznia 2015 17:28 / 2 osobom podoba się ten post
Gabrysia

Jolek, ten programik "waży" tylko 0,5 MB !!

ustawilam sobie juz w panelu :))))))))
08 stycznia 2015 17:29
Jolek

Bo ja nie uzywam, wgl ja mm jakas zryta klawiature, ? nie jest na swoim miejscu tak samo jak inne znaki interpunkcyjne, bez sensu i mi sie nie chce tego szukac, cziwny ten laptop, a klwitura podobna do niemieckie, ale no nie mam niemieckich znakow buahahaha, nie kumam,  niemieckie naki by mi sie przydaly, ale zrobie to dopiero w PL, bo tu na stiku jade, i nie chce sciagac

A Windows w jakim języku masz, no i jakie masz oznaczenie na pasku zadań z prawej strony.PL,czy DE może ,albo inne?
A w klawaiturze w górnym rzędzie to masz literkę Z czy Y.Nie chodzi mi o to,jaka litera wyskakuje podczas pisania,tylko jaka litera widnieje na klawiszu.
08 stycznia 2015 17:29
Jolek

Brawo !!!
08 stycznia 2015 17:30
Jolek

To już masz problem z głowy,bo ja już rozkminiać zaczęłam:)
08 stycznia 2015 17:34
tina 100%

A Windows w jakim języku masz, no i jakie masz oznaczenie na pasku zadań z prawej strony.PL,czy DE może ,albo inne?
A w klawaiturze w górnym rzędzie to masz literkę Z czy Y.Nie chodzi mi o to,jaka litera wyskakuje podczas pisania,tylko jaka litera widnieje na klawiszu.

u gory mam y na dole z, ale dziwne wiesz, bo jak mam tak literki ustawione to w tych miejscach co trzeba nie mam () i nie mam pytajnika, bez sensu to dziwne jakies,.
08 stycznia 2015 17:37
Jak przełączasz na inny język,to się układ klawiatury zmienia,nie tej fizycznej:)Musisz teraz stukać w klawisze i szukać tego pytajnika.Gdzieś jest:)
08 stycznia 2015 18:06
tina 100%

Jak przełączasz na inny język,to się układ klawiatury zmienia,nie tej fizycznej:)Musisz teraz stukać w klawisze i szukać tego pytajnika.Gdzieś jest:)

Tak Tina, ale to bylo przed przelaczeniem jezyka.... ehc.
08 stycznia 2015 18:06
Jolek

u gory mam y na dole z, ale dziwne wiesz, bo jak mam tak literki ustawione to w tych miejscach co trzeba nie mam () i nie mam pytajnika, bez sensu to dziwne jakies,.

Jeśli masz ustawione na jęz. niemiecki, to:
? - nad ß (czyli Shift + ß)
(  - nad 8 (     "         + 8)
)  - nad 9 (     "         + 9)
również inne znaki, np. +, " .....są "poprzesuwane" 

O ile masz co najmniej Windows 7 - otwórz sobie klawiaturę ekranową - dokladnie zobaczysz co gdzie jest :))
Panel sterowania -->Centrum ułatwień dostępu -->uruchom klawiaturę ekranową
(ona jest zawsze aktualna, tzn. zmienia się wraz ze zmianą języka)
08 stycznia 2015 18:14
Jolek

Jolek äÄöÖüÜß Ja klikam po prostu na ten pasek, który zamieściłam z boku  i nie musze nic wiecej naciska Klikam na daną literke Nie potrzebny mi Alt [ zeby palcem trzymac]  ß   ps Wstukałam literki zebys widziała, tak po prostu
08 stycznia 2015 19:09
Melduję się ponownie.
Wyjazd był o 13-powrót o 16-ale już ten przykry dzień kończy się.
Niedaleko tam jest takie coś jak deptak i zapewne sklepy.Wiem,że jest tam jakiś polski sklep spożywczy.
Wyjść nie mogłam.
Nawet nie chce mi się opisywać,co się działo,ale miło sympatycznie nie było.

Anka,ty do lekarza miałaś iść.Nie mam siły na czytanie wstecz-nie wiem,czyś się chwaliła-napisz co ci niemiecki wracz skazał.
08 stycznia 2015 19:16
Jolek

I tak musisz poszukać.To wszystko zależy od tego jaki masz rodzaj klawiatury(a masz querty,a to nie jest niemiecka) i od tego jaki masz w danym momencie uruchomiony język.Włącz wirtualną klawiaturę,jak Gabrysia radziła,będzie Ci łatwiej.

08 stycznia 2015 20:32 / 6 osobom podoba się ten post
Dzisiaj przeżyłam bliskie spotkanie trzeciego stopnia z....sarnami. Wypuściłam kicię na dwór, a że padało i wiem, że ona tego nie lubi więc chciałam zawołać aby przyszła do domu. Otwieram drzwi, a tam na wprost, na asfaltowej drodze stoją sobie trzy sarenki i patrzą na mnie tymi ogromnymi ślepskami , głos uwiązł mi w gardle i stałam w tych drzwiach jak wryta urzeczona pięknem tego co zobaczyłam. Sarenki chwilę postały, po czym zniknęły w zaroślach pomiędzy ogrodem babci, a sąsiada. Gdy tak stałam niczym żona Lota zamieniona w słup soli z zarośli wyprysnęła kotka i jak strzała, prychając wpadła do domu. Fajnie mieć takie sąsiedztwo. Dzisiaj robiłam z babcią "Sauerfleish" czyli odpowiednik naszego galartu ale oczywiście inaczej. Wyszły z tego trzy wielki michy i jestem ciekawa kto to zje. Normalnie nie poznaję babci. Praktycznie nie ma dnia aby mnie czymś nie zaskoczyła. Patrząc na nią to każdemu człowiekowi życzyłabym aby mając 95 lat był tak sprawny fizycznie i psychicznie jak moja pdp.Żałuję, że odesłałam aparat fotograficzny do domu i nie mam czym teraz robić zdięć. Muszę przyznać, że ma piekną starość. Gdyby jeszcze chodziła wcześnie spać. Nie ma jednak co marudzić. Nie jest źle