Na wyjeździe #19

11 stycznia 2015 16:57 / 3 osobom podoba się ten post
Marta

Mój apel
Blogi czytajmy,nie krytykujmy
Nie komentujmy
Cieszmy sie ze ktoś chce sie podzielić na forum cząstką siebie i swojego życia

....oraz weźmy sobie fraszkę Jana Sztaudyngera do serca...

Nie zgnębi mnie byle przytyk, W dupie miejsce mam dla krytyk. . . (Jan Sztaudynger)

11 stycznia 2015 17:12 / 2 osobom podoba się ten post
doda1961

....oraz weźmy sobie fraszkę Jana Sztaudyngera do serca...

Nie zgnębi mnie byle przytyk, W dupie miejsce mam dla krytyk. . . (Jan Sztaudynger)

Nim język puścisz w taniec.
Załóż na buzie kaganiec.  fraszka Jana  Izydora Sztaudyngera
11 stycznia 2015 17:16 / 3 osobom podoba się ten post
mleczko47

Nim język puścisz w taniec.
Załóż na buzie kaganiec.  fraszka Jana  Izydora Sztaudyngera

Kaganiec się nie nada, najwyżej się....wyspowiadam :))))))))))))))
11 stycznia 2015 17:38 / 4 osobom podoba się ten post
Marta

o nie,forum dla niej raczej zbyt żywotne było   trudno takie ciśnienie wytrzymać    

mam zasadę nie komentowania blogów

bo co mi do czyichś przeżyć,emocji,doświadczeń?

co ja wiem o czyimś zyciu?
mogę jedynie poczytać sobie,przemyśleć,komentarz zostawiam dla siebie

Hmm, powiem tak, jak zwykle, z mojego punktu widzenia:
Kazdy blog ma swojego autora i to autor powinien nakreslic ramy. Czyli mowiac wprost - moze sobie zastrzec, ze nie wolno komentowac (nie wiem, ale moze jest mozliwosc ustalenia tego z Moderatorem), albo musi sie liczyc z komentarzami, a te nie zawsze sa takie, jak autor by sobie zyczyl. Jest to forum publiczne, jesli ktos decyduje sie pisac blog, to powinien sie liczyc rowniez z reakcja otoczenia. Nie jest, czy nie byl to pierwszy blog na forum, ktory wzbudzal emocje i bedzie tak zawsze. Pamietam blog Zofiji i reakcje, ale Zofija ustalila tam sama zasady i w miare byly one przestrzegane.
11 stycznia 2015 18:04 / 3 osobom podoba się ten post
Ja zauwazylam, ze jak jedna osoba pokusi sie o krytyke to potem kolejne 100 ma tkie samo zdanie, znajdzie sie jedna co zacznie bronic i potem te 100 osob na nia "siadzie", ze tak prostolinijnie sie wypowiem.
11 stycznia 2015 18:14 / 2 osobom podoba się ten post
Jolek

Ja zauwazylam, ze jak jedna osoba pokusi sie o krytyke to potem kolejne 100 ma tkie samo zdanie, znajdzie sie jedna co zacznie bronic i potem te 100 osob na nia "siadzie", ze tak prostolinijnie sie wypowiem.

Czy te kolejne 100 osob nie czyta wpisow tylko krytykuje? nie widze jakiejś wzmożonej krytyki,aż zajrzałam na ostatni wpis marikany na 85 postow az 657 polubień,to gdzie ta krytyka? Bez przesady, wyrażenie własnego zdania  nie musi być od razu uważane jako krytykowanie.Też sie wypowiedziałam.
11 stycznia 2015 19:00 / 3 osobom podoba się ten post
doda1961

Szkoda, że nie zostawiła adresu........., choć w zasadzie to tez mnie nie dziwi. Mam tylko nadzieje, że tam, gdzie teraz jest, nie spotka się z krytyką osób, które same święte nie są, za to mniemanie o swojej świętosci mają niekoniecznie proporcjonalne do zasług :))))))))))))))))))))
Swoją drogą, gdyby nie czuwający Wielki Brat, to nie raz aż by pióra fruwały, a........Lenin i tak wiecznie żywy :)))))))))))))))))))

Marikano, wróć!

Chyba Wielki Brat jest niezbędny dopiero pokazałabyś co potrafisz, na "opiekunkowie" zachowywałaś sie jakos inaczej czy tam Wielka Siostra była bardziej rygorystyczna.Może i fruwały by piora, bo taką gęś mozna zawsze podskubać.Ciągle szukasz dziury w całym.
11 stycznia 2015 19:03 / 1 osobie podoba się ten post
;/
11 stycznia 2015 19:08 / 7 osobom podoba się ten post
Jolek

;/

A żeś teraz pojechałaaaaa ! ..... Owszem , pierwsze zdanie mi sie nawet podoba , ale to drugie ? jak dla mnie za długie jest i nie mogę się połapac o co Ci wogóle chodzi ! czy mogłabyś jakoś wyrazniej , jaśniej to jeszcze raz napisać ???? -:)))))))))
11 stycznia 2015 19:12 / 5 osobom podoba się ten post
Marta said: Idąc tym tropem połowę światowej literatury trzeba by spalić...no wielcy nie stronili od ,salonowych ' wyrażeń....np.Gombrowicz- do kosza cala jego twórczość...  

To co piszesz , to taki kij , który ma dwa końce .
Do Gombrowicza - z całym szacunkiem , to było koleżance Marikanie daleko .
A używanie ,,salonowych wyrażeń '' też nie jest gwarantem literatury najwyższych lotów. Tak samo , jak ich nieużywanie. Bo ,,ostre wyrażenia '' trzeba umieć stosować. Moim zdaniem jednak - nie o tego typu wyrażenia chodziło.
Trudno jest ściśle określić , czym jest krytyka . Czy wyrażanie swoich odczuć po przeczytaniu jakiegos wpisu , utworu - jeśli się z autorem nie zgadzamy - jest krytyką czy wyrażeniem własnego zdania. Czy w takim razie polemika ludzi o róznych poglądach jest wzajemną krytyka czy też wyrażaniem tych poglądów ? Może blogi na forum powinny mieć ,,mechanizm '' nie dopuszczający i krytyki i ,,lajkowania '' . Wtedy byłyboby to obiektywne . Nie oczekiwałoby sie ani poparcia , ani krytyki - niech blog obroni sie sam .
11 stycznia 2015 19:21 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

A żeś teraz pojechałaaaaa ! ..... Owszem , pierwsze zdanie mi sie nawet podoba , ale to drugie ? jak dla mnie za długie jest i nie mogę się połapac o co Ci wogóle chodzi ! czy mogłabyś jakoś wyrazniej , jaśniej to jeszcze raz napisać ???? -:)))))))))

A Tobie to tak  kawe na lawe ,wszystko tlumaczyc trza ?? sentencje wytlumasz ,zdanie przetlumacz, to jest specjalny szyfr harcerski))))))) 
11 stycznia 2015 19:28 / 3 osobom podoba się ten post
Mozah,czytasz więcej niż ja piszę:) Nie porównuje Marikany do Gombrowicza.Pisze tylko,że,brzydkie słowa"przynależą i do "wysokiej" literatury.Co nie znaczy,ze jej blog taką jest.Nie bronię Marikany a blogów jako takich ,niechby sobie były "obok" forum,właśnie za opcja niemożności komentowania bym była.Bo jak sie czyta,to juz nie wiadomo,gdzie blog,a gdzie komentarze.I to na ogół- bez związku z tematem.To może irytować.I czytających, i autora.
11 stycznia 2015 19:36 / 3 osobom podoba się ten post
Ta ))))) wczoraj miala pomysl na interes z kaczuszkami byla taka chetna zakladac wytwornie ))))))
11 stycznia 2015 19:45
Chciałam sprawdzić o co spór, ale zniknęła nie tylko autorka, ale i blog.
Nie zdążyłam przeczytać nic.
Uważam, że Marta ma rację z odrębnymi zasadami, które powinny być w odniesieniu do blogów.

11 stycznia 2015 19:51 / 1 osobie podoba się ten post
magdzie

Ta ))))) wczoraj miala pomysl na interes z kaczuszkami byla taka chetna zakladac wytwornie ))))))

A kaczuszki dalej pływają :))))  ( a czy kaczuszka nie powinno pisać się przez "Ó" - bo przecież odmienia się na kaczorek :)  )