Na wyjeździe #19

18 stycznia 2015 21:10 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

I Ty niby taka kumpela jesteś ? takie rady to wiesz , gdzie wsadzic można ?..... Pomyśl troche Kasiu ! Jedna wdówka , druga za starszą panienkę robi , czyli obie singielki ....a u Andreyki ? a u Andreyki mąż przystojny , jeszcze go na zła drogę sprowadzą , bo   pokuszą ,   że niby ,        jedna bardziej doświadczona niż jego " własna "a druga może jeszcze nie naruszona ? .... a chłopy wiesz jakie bywają ! Z ciekawości mogą sie skusić ..... a co ? a Andi jeszcze obiadki gotować by miała ? ....chyba , że łzami osolone !!!!-:))))))))) 

Wez no napisz, jakies opowiadanie do podusi, bo Jolek juz po jutrze jedzie (:)))))) proszeeeeeeeeeeee.
18 stycznia 2015 21:14 / 2 osobom podoba się ten post
Jolek

Wez no napisz, jakies opowiadanie do podusi, bo Jolek juz po jutrze jedzie (:)))))) proszeeeeeeeeeeee.

A Jolek to by nie mogła napisać ? coś się zaniedbałaś ostatnio z pisaniem ! -:))))))))
18 stycznia 2015 21:20 / 2 osobom podoba się ten post
Ja też się lubię przytulić ,najgorsze ze po 17 latch małzeństwa zaczynam się zazdrosna robić o moje kochanie ,chociaż nigdy mi powodów do tego nie dawał :( czy to normalne?
18 stycznia 2015 21:21 / 2 osobom podoba się ten post
Jolek

no jolek
"wsi spokojna wsi wesoła........"
18 stycznia 2015 21:25
Jolek

Ja caly czas ucze sie jezyka, fakt papier by sie przydal, ale nie mam pomyslu na to jak to zrobic, pracujac przy opiece ciezko zapisac sie na kurs niemieckiego, w tej rodzinie mam za darmo kurs hahahah. Non stop sie czegos nowego ucze, ale fakt jezyk jest najwazniejszy.

EMPIK ma kursy internetowe,poszukaj moze cos innego znajdziesz tez takiego ,żeby miec dokument ,że ukonczyłas ,najlepie certyfikat uznawany w UE.
18 stycznia 2015 21:44 / 4 osobom podoba się ten post
Jolek

Ja caly czas ucze sie jezyka, fakt papier by sie przydal, ale nie mam pomyslu na to jak to zrobic, pracujac przy opiece ciezko zapisac sie na kurs niemieckiego, w tej rodzinie mam za darmo kurs hahahah. Non stop sie czegos nowego ucze, ale fakt jezyk jest najwazniejszy.

Jolus rozejrzyj sie-popytaj rodzine w ktorej jestes-czesto w de w nawet miejscowosciach w De sa organizowane tzw,,,male szkoly jezykowe,,-nie trwa dlugo -jak zlecenie-masz papier-tylko kwestia zorgaznizowania czasu-czesto wieczorami niestety-ale to jest mozliwosc-odplatne tez sa ale koszt warty zaiwestowania,i nie powala na kolana-poszukaj mozliwosci pozimom udekumentowany B1 I B2 jest do zdobycia w De
w PL-jak chcesz to poszukaj kursow sponsorowanych przez Biuro Pracy a teraz sa juz unijne bezplatne-mozliwosci jest duzo-tym bardziej ze masz praktyki:)))))))))))
18 stycznia 2015 21:45 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Jeśli w oryginalnym, opisanym opakowaniu i masz rachunek z zakupu to żadnych problemów:)

Żadne oryginalne opakowanie, tylko w zwykłej fiolowej torebce, susz 10 dkg. Rzeczywiście z wyglądu podobny do M, ale nie wali tak jak tamto świństwo:):):)
19 stycznia 2015 05:53 / 6 osobom podoba się ten post
Zofija

Żadne oryginalne opakowanie, tylko w zwykłej fiolowej torebce, susz 10 dkg. Rzeczywiście z wyglądu podobny do M, ale nie wali tak jak tamto świństwo:):):)

E , no Zosieńka !  To Ty chociaż wiesz , że tamto świństwo " wali " .... cholewcia , tyle lat przezyłam i nawet raz na żywo nie widziałam ani nie czułam zapachu ...... może już czas spróbować ? jakaś taka nie moderna jestem -:))))))))))))))
19 stycznia 2015 06:44 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

EMPIK ma kursy internetowe,poszukaj moze cos innego znajdziesz tez takiego ,żeby miec dokument ,że ukonczyłas ,najlepie certyfikat uznawany w UE.

To nie kurs, a sam egzamin na konkretny poziom najlepiej.  Wszak uczyć się (kurs) a nauczyć się (zdany egzamin) to dwie różne sprawy;)Tak jak piszesz ty Kasiu 63- najlepiej zdać ogólnoeuropejski certyfikat.
19 stycznia 2015 07:17 / 2 osobom podoba się ten post
slonecznie

To nie kurs, a sam egzamin na konkretny poziom najlepiej.  Wszak uczyć się (kurs) a nauczyć się (zdany egzamin) to dwie różne sprawy;)Tak jak piszesz ty Kasiu 63- najlepiej zdać ogólnoeuropejski certyfikat.

Masz rację !!!....Egzamin i papier w łapce !.... Z tego co się orientuję Joleczkowi kurs jako taki nie sprawi trudności , bo dziewczyna mlodziutka , maturę zrobiła bodajże przed trzema laty , niemieckiego uczyła się 8 lat , więc jest zupełnie świeża a i na świadectwie miała ( o ile pamiętam )  4 z niemieckiego .....pozostaje tylko załapac się na kurs , szybki egzamin i ? witaj lepsze życie ! -:)))))))
19 stycznia 2015 07:25 / 4 osobom podoba się ten post
fiona

Ja też się lubię przytulić ,najgorsze ze po 17 latch małzeństwa zaczynam się zazdrosna robić o moje kochanie ,chociaż nigdy mi powodów do tego nie dawał :( czy to normalne?

Zazdrośc nie świadczy o Tym jak kogoś kochamy
Tylko o Tym, jaka  niepewnośc jest  Co do Tej Osoby.
19 stycznia 2015 08:25 / 4 osobom podoba się ten post
Jolek

Kurde, wiecie co, no wiecie ze kiedys na stale planuije sie tu osiedli i czytalam sobie wlasnie jak to wyglada wszystko!!! Boze ile biurokracji, i tego wszystkiego juz mi sie odechcialo DE.

Jak masz zamiar osiedlić się na stałe w Niemczech to : kurs jezykowy i certyfikat do momentu , kiedy nie chcesz uzyskac obywatelstwa do niczego ci nie jest potrzebny . Masz po prostu umieć się dogadać i mieć pracę stała . Dlaczego stała pracę ano po pierwsze , nie majac stałej pracy , bardzo trudno jest wynajac mieszkanie , po drugie polityka niemiecka w ostatnim czasie zmieniła się i jak przez pół roku bedziesz na garnuszku Job center / ALG II / i nie znajdziesz pracy to odbiorą ci świadczenia i polecą wracać do Polski . Jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo : jak jakiś usłuzny :( sąsiad lub głupia urzedniczka doniesie do Jugendamtu, że np twój synus nie ma odpowiedniej opieki - mogą ci go odebrać . Jak jesteś zainteresowana uzyskaniem obywatelstwa niemieckiego to : musisz posiadać certyfikat Deutsch fuer Zuwander / niemusisz koniecznie iść na kurs , możesz podejśc do egzaminu / przykładowy test na egzamin znajdziesz tutaj http://www.bamf.de/SharedDocs/Anlagen/DE/Downloads/Infothek/Integrationskurse/Kurstraeger/Sonstiges/dtz_modellsatz_e_1_pdf.pdf?__blob=publicationFile  , w Polsce taki certyfikat możesz uzyskać zdając egzamin / z tego co sie orientuje / tylko w Goethe Institut . Empik nie wydaje takiego certyfikatu . To nie koniec . MUSISZ odbyć a nie tylko zdać egzamin 60-cio godzinny kurs wiedzy i Niemczech i zdać test i na 33 punkty uzyskać min 17 . Jak masz te dwa papierki to aby uzyskać obywatelstwo musisz czekać 7 lat . Po tych 7 latach możesz się o obywatelstwo starać ale musisz udowodnic , ze w tym czasie pracowałać w Niemczech / tutaj płaciłaś podatki i ubezpieczenia socjalne /  i nie byłaś na "socjalu " i , że masz ustabilizowaną sytuację życiowa tj pracę , mieszkanie itp . Jeżeli wyszłabyś za mąż za obywatela niemieckiego - to na obywatelstwo także musisz poczekać te 7 lat i także musisz mieć certyfikat A2-B1 i Zdany egzamin wiedzy o Niemczech . Twój synuś w tym wypadku obywatelstwo niemieckie ew uzyska - jezeli twój  nowy partner go adoptuje a to jest mozliwe , jezeli ojciec biologiczny utracił lub sam zrzekła sie praw rodzicielskich . Jeżeli zabierzesz synusia do Niemiec , nawet jak biologiczny ojciec się zgodzi na wydanie paszportu , to pamietaj , że jak ma prawa rodzicielskie to zawsze moze decydować o dziecku i jak podły będzie to może bardzo ci koło tyłka narobić w Niemczech . Jak chcesz wyjechać na stałe do Niemiecto moja rada - przygotuj sobie najpierw grunt dla siebie i swojego dziecka - sama się zainstaluj w Niemczech , wynajmij mieszkanie , załap się do stałej pracy a dopiero później myśl o sprowadzeniu na stałe synusia do siebie . Wiem , że to trudne , bo to min ro , półtora , gdzie nie za często bedziesz z synkiem - ale dla spokojniej przyszłości niestety taką cenę zapłacić trzeba .
19 stycznia 2015 09:04 / 2 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

Wiesz ona że masz troche racji ,mój mąż ostatnio wyprzystojniał zaczął biegać (ja też biegam ) i może ta zazdrość stąd :)ja tu on tam haha a w niemczech głowa zawsze inaczej pracuje ,człowiek myśli ,sam sobie dosłownie pierdoły wmawia:)
19 stycznia 2015 09:04 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

Wiesz ona że masz troche racji ,mój mąż ostatnio wyprzystojniał zaczął biegać (ja też biegam ) i może ta zazdrość stąd :)ja tu on tam haha a w niemczech głowa zawsze inaczej pracuje ,człowiek myśli ,sam sobie dosłownie pierdoły wmawia:)
19 stycznia 2015 09:16 / 2 osobom podoba się ten post
fiona

Andrejka ma racje. Dba o siebie głównie dla Ciebie. Pewnie on ma w głowie podobne mysli on w domu Ty tu sama daleko, a może wpadnie Ci w oko jakis niemiaszek??? Wiec się chłopina stara byś z chęcia wracala i się na boki nie rozglądała, a Ty takie duracke myśli...ach :)