Kuchnia Niemiecka - przepisy

05 lipca 2013 18:02 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

A to Ty jestes ta skarbnica przepisow, znasz moze ciasto ryzowe?

Kiedyś jadłam ... jak byłam w Reine.... córka dziadków była zafiksowana na punkcie ryżu hahahahaha.... obdarowała mnie przepisem... gdzieś w tych moich kajecikach jest....
Jak masz przepis to podaj może jest lepszy od tego który ja mam:):):)
05 lipca 2013 18:04 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Poprosze przepis na ciasto tylko łatwy bo ja dętka w pieczeniu ciast jestem.Taki zeby na pewno sie udało i żeby nie trzeba było zagniatać ani ucierać,tzn zeby wystarczył zwykły mikser.

Marta podawałyśmy tutaj dużo przepisów na ciasta.... ale jak znajdę coś prostego to napiszę....:):):)
05 lipca 2013 18:05
No wlasnie ja mam tylko ciagle smak rozplywajacego sie ryzu
05 lipca 2013 18:07
Joasiu tylko cos naprawde prostego.Wlasciwie to to ciasto musi zrobic sie samo,no moze z niewielka moją pomocą wierze w ciebie ze cos takiego wynajdziesz w swoim zeszyciku
05 lipca 2013 18:12 / 1 osobie podoba się ten post
Proszę bardzo podaję Ci ten który mam :
składniki:
200g brązowego ryżu
1l mleka
150 g cukru trzcinowego
200g migdałów + garść płatków migdałowych do dekoracji
skórka z dwóch cytryn
3 - 4 łyżki esencji waniliowej
szczypta soli
4 jajka
zmielone orzechy arachidowe na posypanie formy
garść rodzynek lub suszonej żurawiny (jeśli ktoś lubi)

Ryż gotujemy w mleku ze szczyptą soli, konsystencja powinna być podobna go gęstej śmietany. (ok. 50 min)
Odstawić garnek na 10-20min. Następnie dodajemy cukier, posiekane drobno migdały (150 g zmielone jak mąka i 50 g wiórków) oraz skórkę z cytryny i esencję waniliową. Po ostygnięciu dodajemy 4 jajka i dokładnie mieszamy. W zależności od upodobań do masy można dolać odrobinę brandy, whisky czy rumu. Wlewamy masę do tortownicy nasmarowanej masłem i posypanej zmielonymi orzechami. Pieczemy w 200ºC przez 30 min, aż ciasto i migdały będą przyrumienione.
05 lipca 2013 18:13 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Joasiu tylko cos naprawde prostego.Wlasciwie to to ciasto musi zrobic sie samo,no moze z niewielka moją pomocą:-) wierze w ciebie ze cos takiego wynajdziesz w swoim zeszyciku

Mam przepis na ciasto,ktore nie moze sie nie udac.Jest to ciasto z jablkami ale dobre.Jak poloze moja Pania spac to Ci napisze.
05 lipca 2013 18:14
Ok,bardzo dziekuje,czekam.lecę po jablka do aldika
05 lipca 2013 18:14
Dzieki Twoim przepisom zalozylam kajecik kulinarny, bo luzne karteczki zawsze gina, wlasciwie po co opcja kopiuj/wklej?
Technika, dziekuje brdzooo
05 lipca 2013 18:16 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Marta jescze budyn potrzebny smietankowy albo waniliowy 3 op.
05 lipca 2013 19:05 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Marta to jest nasz przepis wiec  miara tez nasza:

2 szklanki maki
1 -"-           cukru
3-4 jajka
1/4 szklanki wody
6 łyżek oleju
1i1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

jajka i cukier troche pokrecic mikserem dodac make,olej,wode,proszek do pieczenia wyrobic to az bedzie dobrze polaczone.
blache wylozyc papierem do pieczenia ciasta i wlac do wyrobione ciasto.

3/4 l mleka 2 budynie zagotowac i gorace wlac na ciasto staraj sie rownomiernie zeby pokryc calosc.
wstawic do piekarnika i piec w tem. 160 st.C tak okolo 40 min.

Jak ciasto sie bedzie pieklo obierz tak 1-11/2 jablek albo gruszek do garnka wlej 1 szklanke wodu i 1 szklanke cukru pokroj owoce na czastki i zabardzo nie mieszaj gotuj pod przykryciem do miekkosci.

Zlej wode z tych gotowanych owocow i na tej wodzie ugotuj 1 budyn potem wloz owoce do tego i delikatnie mieszaj zeby sie polaczylo ale zeby byly czastki jablek a nie marmolada.Po 40 min jak wyciagniesz ciasto odrobine przestudz i naloz te jablka budyniowe.I juz po robocie.Bardzo dobre na drugi dzien.Smacznego

05 lipca 2013 19:14
Czy budyń wlewa się na surowe ciasto,czy na podpieczone?
05 lipca 2013 19:14
05 lipca 2013 19:31
ivanilia40

Budyn wlewa sie na surowe ciasto i piecze sie ok.40 min a po upieczeniu na przestudzone lekko ciasto naklada sie jablka z budyniem

05 lipca 2013 19:36
mleczko47

Budyn wlewa sie na surowe ciasto i piecze sie ok.40 min a po upieczeniu na przestudzone lekko ciasto naklada sie jablka z budyniem

Dzięki,jutro ja też zrobię.
05 lipca 2013 20:04
mleczko47

Marta to jest nasz przepis wiec  miara tez nasza:

2 szklanki maki
1 -"-           cukru
3-4 jajka
1/4 szklanki wody
6 łyżek oleju
1i1/2 lyzeczki proszku do pieczenia

jajka i cukier troche pokrecic mikserem dodac make,olej,wode,proszek do pieczenia wyrobic to az bedzie dobrze polaczone.
blache wylozyc papierem do pieczenia ciasta i wlac do wyrobione ciasto.

3/4 l mleka 2 budynie zagotowac i gorace wlac na ciasto staraj sie rownomiernie zeby pokryc calosc.
wstawic do piekarnika i piec w tem. 160 st.C tak okolo 40 min.

Jak ciasto sie bedzie pieklo obierz tak 1-11/2 jablek albo gruszek do garnka wlej 1 szklanke wodu i 1 szklanke cukru pokroj owoce na czastki i zabardzo nie mieszaj gotuj pod przykryciem do miekkosci.

Zlej wode z tych gotowanych owocow i na tej wodzie ugotuj 1 budyn potem wloz owoce do tego i delikatnie mieszaj zeby sie polaczylo ale zeby byly czastki jablek a nie marmolada.Po 40 min jak wyciagniesz ciasto odrobine przestudz i naloz te jablka budyniowe.I juz po robocie.Bardzo dobre na drugi dzien.Smacznego

nie rozumiem ile ma byc tych owocow