Składniki
- kaczka
- 3-4 niewielkie jabłka, śliwki suszone,
- odrobina miodu,
- sól, pieprz, majeranek,czosnek
Przygotować na desce 2 zabki czosnku dokładnie roztarte z solą i pieprzem.
Tą mieszanką starannie natrzec ptaka.
Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, nawet na noc.
Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i w to miejsce nałozyć miodu. Jabłka włożyć do środka kaczki i spiąć ja uprzednio wycinając tłuszczyk.
Tłuszczem tym wyłożyć dno brytfanny.
Ułożyć ptaka:)Wstawić do letniego piekarnika.Temperaturę doprowadzić do ok. 220st.
Gdy wytworzy się już pewna ilość tłuszczu i soku z jabłek - zmniejszyć temperaturę do 180-170st. i co chwila(dużo pracy!) polewć tymże kaczusię.
Można ją troszkę posmarować miodem...
Piecaż patyk drewniany wkłuwany w kaczkę wchodzi jak w masło.
Na ostatnie pół godziny obłożyc kaczkę resztą jabłek, śliwkami suszonymi i już!
Podawać z kartofelkami lub kluskami sląskimi i surówką z czerwonej kapusty . nie może się nie udać.