Kuchnia Niemiecka - przepisy

25 czerwca 2013 16:00 / 2 osobom podoba się ten post
A tu przepis na PIJANĄ KACZKĘ:):)
kacze udka (jedno na osobę)
pół butelki piwa
około 2 szklanki wody
sól
kilka ziarenek pieprzu
3 listki laurowe
majeranek
Kacze udka podsmażamy z obu stron na patelni (na oliwie lub maśle klarowanym). Najlepiej smażyć od razu na głębokiej patelni. Jeśli takiej nie mamy, po podsmażeniu przekładamy udka do rondelka, dolewamy piwo (nie więcej niż pół szklanki, żeby danie nie było zbyt gorzkie) i wodę, doprawiamy - majeranku sypiemy obficie. Ustawiamy ogień na minimum i dusimy ok. godziny lub dłużej. Co jakiś czas (np. co kwadrans) przewracamy udka na drugą stronę. Dusimy do momentu, kiedy udka będą miękkie i mięso będzie łatwo odchodziło od kości.
25 czerwca 2013 16:02 / 1 osobie podoba się ten post
Joasia

Składniki
- kaczka
- 3-4 niewielkie jabłka, śliwki suszone,
- odrobina miodu,
- sól, pieprz, majeranek,czosnek
Przygotować na desce 2 zabki czosnku dokładnie roztarte z solą i pieprzem.
Tą mieszanką starannie natrzec ptaka.
Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, nawet na noc.
Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i w to miejsce nałozyć miodu. Jabłka włożyć do środka kaczki i spiąć ja uprzednio wycinając tłuszczyk.
Tłuszczem tym wyłożyć dno brytfanny.
Ułożyć ptaka:)Wstawić do letniego piekarnika.Temperaturę doprowadzić do ok. 220st.
Gdy wytworzy się już pewna ilość tłuszczu i soku z jabłek - zmniejszyć temperaturę do 180-170st. i co chwila(dużo pracy!) polewć tymże kaczusię.
Można ją troszkę posmarować miodem...
Piecaż patyk drewniany wkłuwany w kaczkę wchodzi jak w masło.
Na ostatnie pół godziny obłożyc kaczkę resztą jabłek, śliwkami suszonymi i już!
Podawać z kartofelkami lub kluskami sląskimi i surówką z czerwonej kapusty . nie może się nie udać.

To przepis na zamowienie margolci? magrolcia nie pomyl ptaka.
25 czerwca 2013 16:03 / 2 osobom podoba się ten post
Joasiu, wielkie dzieki!!!
25 czerwca 2013 16:21
a proszę bardzo i smacznego życzę:):):)
25 czerwca 2013 16:29 / 1 osobie podoba się ten post
Joasia Ty nawet nie wiesz, jakim SKARBEM jestes na tym Forum !!! Dziekuje.
25 czerwca 2013 16:32 / 2 osobom podoba się ten post
nie zawstydzaj mnie ;);)
ja jestem babą, która lubi gotować i to wszystko:):):):)
25 czerwca 2013 17:20
ivanilia40

A co ten Harmut mówi,że w Niemczech brukselka dopiero zimą?! Zapytałam go jak to mozliwe,a on mówi no tak,brukselka to dopiero zimą...he,he Ja mówię no to w Polsce jest teraz sezon,no dziwił się :)

Wiesz dlaczego tak powiedzial?kiedys zostawiali brukselke w ogrodzie i zima dopiero byla zrywana w ilosciach potrzebnych do spozycia a reszta czekala w ogrodzie do nastepnego razu.Przemrozona najlepsza.Nie bylo zamrazarek.
25 czerwca 2013 17:20 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

A co ten Harmut mówi,że w Niemczech brukselka dopiero zimą?! Zapytałam go jak to mozliwe,a on mówi no tak,brukselka to dopiero zimą...he,he Ja mówię no to w Polsce jest teraz sezon,no dziwił się :)

Wiesz dlaczego tak powiedzial?kiedys zostawiali brukselke w ogrodzie i zima dopiero byla zrywana w ilosciach potrzebnych do spozycia a reszta czekala w ogrodzie do nastepnego razu.Przemrozona najlepsza.Nie bylo zamrazarek.
25 czerwca 2013 17:30
Przenoszę pytanie z "na wyjeździe" tutaj, moze mi ktoś odpowie;

Dziewczyny,
właśnie robię mężusiowi na obiad smażoną kaszankę z ziemniaczkami i gotowaną kiszoną
kapustką i przyszło mi do głowy , czy Niemcy też to znają?
Można tam w ogóle kupić dobrą kaszankę?
Jest to jedna z moich ulubionych potraw.
25 czerwca 2013 17:51 / 1 osobie podoba się ten post
nie spotkałam się tutaj z taką kaszanką jak u nas..... Tutaj często jadłam ichniejszy blutwurst.... też mi smakował:):)
25 czerwca 2013 17:54
Joasia

nie spotkałam się tutaj z taką kaszanką jak u nas..... Tutaj często jadłam ichniejszy blutwurst.... też mi smakował:):)

Jak już będę nie omieszkam spróbować.
A to też z kaszą?
25 czerwca 2013 17:58
scarlet

Przenoszę pytanie z "na wyjeździe" tutaj, moze mi ktoś odpowie;

Dziewczyny,
właśnie robię mężusiowi na obiad smażoną kaszankę z ziemniaczkami i gotowaną kiszoną
kapustką i przyszło mi do głowy , czy Niemcy też to znają?
Można tam w ogóle kupić dobrą kaszankę?
Jest to jedna z moich ulubionych potraw.

Jak byłam w Bonn, podjezdżał raz w tygodniu samochód z polskimi wyrobami mięsnymi i nie tylko.
Mozna u n iego było kupić kaszankę. Moja babcia jadłą kaszankę , ale pochodziłą z Olsztyna i znała nasze polskie jedzenie.
Tak więc czasami zjadłyśmy na obiad polską kaszanke.

25 czerwca 2013 17:59 / 1 osobie podoba się ten post
tak tylko bez kaszy:):):) ja ją zawsze robiłam pure z ziemniaków dodawałam do nich marchewkę pokrojoną w kostkę mieszałam; dodawałam śmietany i jeszcze raz mieszałam..... blutwurst podsmażałam na patelni i gotowe.....
25 czerwca 2013 18:19 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

To przepis na zamowienie margolci? magrolcia nie pomyl ptaka.

Mleczko47, ja za stara wyzeracka jestem, odrozniam ptaka od ptaszka,.......
25 czerwca 2013 18:26 / 2 osobom podoba się ten post
Joasia

nie zawstydzaj mnie ;);)
ja jestem babą, która lubi gotować i to wszystko:):):):)

Joasiu, ja tak zwyczajnie dziekuje Ci za Twoja szczerosc i dobre serduszko. Ten temat bez Ciebie by umarl smiercia naturalna, tys tu KROLOWA, Joasiu.  Wiesz przeciez, ze nie kazda lubi dzielic sie przepisami, nie wiem dlaczego, ale tak jest, zaslaniaja sie tajemnica kulinarna hi hi hi.