Kuchnia Niemiecka - przepisy

12 września 2013 19:31
Dziewczyny jutro będe po raz pierwszy robiła kurki na maśle, macie jakieś rady zeby wyszly smaczne????????????????
 
 
chyba niema chętnych żeby mi pomóc ;((((((((((((((((((((((
12 września 2013 20:25 / 1 osobie podoba się ten post
Ja to bym usmażyła kurki na masełku,
pieprz, sól i na koniec słodka śmietanka...
Do tego świeża bagietka...

Az mi ślinka cieknie
12 września 2013 20:26 / 1 osobie podoba się ten post
Przepis na kurki na maśle - składniki
•ok. dwóch szklanej kurek
•3 łyżki sklarowanego masła (może być też zwykłe ale to sklarowane jest lepsze)
•sól, biały pieprz
•ew. natka pietruszki
Kurki po zebraniu oczywiście musimy najpierw oczyścić. Oczyszczone płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy ... no właśnie i tu pora na kilka słów na temat, wspomnianych wyżej, dwóch szkół przyrządzania kurek w prawie wszelkiej postaci.

Pierwsza ze szkół mówi, że kurki należy smażyć krótko gdyż, podobnie jak krewetki, dłużej smażone twardnieją. Druga szkoła nakazuje długie duszenie/smażenie tych grzybków. W jednym i drugim wypadku, kurki wychodzą smacznie ale prawdą jest, co sprawdziłem, że dłużej podgrzewane robią się twardsze. Zwolennicy pierwszej szkoły twierdzą także, że krótkie smażenie powoduje, że kurki są bardziej strawne (nie piszę 'lekkostrawne' bo to w końcu grzyby są). Jak to z tą strawnością jest, ciężko mi powiedzieć ale ja po krótkim smażeniu specjalnie ociężały nie byłem :).

Z powyższego, szczególnie wzmianki o twardości, wynika, że jeśli decydujemy się na dłuższe duszenie, dobrze jest grzyby pociąć drobno, jeśli będziemy robić je 'na szybko' możemy pokroić średnie sztuki na dwa kawałki (wzdłuż nóżki), większe na cztery a małe zostawić tak jak są. Ja tak robię i wychodzi fajnie. Poniżej podaje przepis na kurki na maśle 'na szybko'.

Sklarowane masło rozgrzewamy silnie na patelni i wrzucamy na nie kurki. Smażymy, mieszając, 2-3 minuty na dość dużym ogniu, następnie gaz przykręcamy i dusimy pod przykryciem znów ze 2-3 minuty. Zdejmujemy pokrywkę, gaz podkręcamy na większy i odparowujemy, ponownie mieszając, nadmiar sosu (znów jakieś 2 do 3 minut). Doprawiamy solą i pieprzem (biały pieprz jest delikatniejszy i wydaje mi się lepszy). I to wszystko - patelnie zdejmujemy z gazu. Kurki możemy posypać nacią pietruszki i podawać na talerzykach bądź na bagietce z masłem.

Smacznego.

Uwagi: można zrobić kurki na maśle z cebulą. W tym przypadku najpierw szklimy na patelni drobno posiekaną cebulę a potem postępujemy jak w przepisie powyżej. Wydaje mi się jednak, że są to tak dobre grzyby, że nie potrzebują dodatków - im prościej tym lepiej.
12 września 2013 20:31 / 2 osobom podoba się ten post
Pamietajcie ,ze kurki sa najlepsze tylko male,te przerosniete,sa goryczkowate.Wtedy zagotowac litr wody z lyzka stolowa cukru,wrzocic te przetosniete na ok.2 min.Gorycz ulatuje z para:)Tak postepuje sie tez z mrozonymi kurkami:)Sprawdzone,przez moje raczki:)
12 września 2013 20:37
ania37

Przepis na kurki na maśle - składniki
•ok. dwóch szklanej kurek
•3 łyżki sklarowanego masła (może być też zwykłe ale to sklarowane jest lepsze)
•sól, biały pieprz
•ew. natka pietruszki
Kurki po zebraniu oczywiście musimy najpierw oczyścić. Oczyszczone płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy ... no właśnie i tu pora na kilka słów na temat, wspomnianych wyżej, dwóch szkół przyrządzania kurek w prawie wszelkiej postaci.

Pierwsza ze szkół mówi, że kurki należy smażyć krótko gdyż, podobnie jak krewetki, dłużej smażone twardnieją. Druga szkoła nakazuje długie duszenie/smażenie tych grzybków. W jednym i drugim wypadku, kurki wychodzą smacznie ale prawdą jest, co sprawdziłem, że dłużej podgrzewane robią się twardsze. Zwolennicy pierwszej szkoły twierdzą także, że krótkie smażenie powoduje, że kurki są bardziej strawne (nie piszę 'lekkostrawne' bo to w końcu grzyby są). Jak to z tą strawnością jest, ciężko mi powiedzieć ale ja po krótkim smażeniu specjalnie ociężały nie byłem :).

Z powyższego, szczególnie wzmianki o twardości, wynika, że jeśli decydujemy się na dłuższe duszenie, dobrze jest grzyby pociąć drobno, jeśli będziemy robić je 'na szybko' możemy pokroić średnie sztuki na dwa kawałki (wzdłuż nóżki), większe na cztery a małe zostawić tak jak są. Ja tak robię i wychodzi fajnie. Poniżej podaje przepis na kurki na maśle 'na szybko'.

Sklarowane masło rozgrzewamy silnie na patelni i wrzucamy na nie kurki. Smażymy, mieszając, 2-3 minuty na dość dużym ogniu, następnie gaz przykręcamy i dusimy pod przykryciem znów ze 2-3 minuty. Zdejmujemy pokrywkę, gaz podkręcamy na większy i odparowujemy, ponownie mieszając, nadmiar sosu (znów jakieś 2 do 3 minut). Doprawiamy solą i pieprzem (biały pieprz jest delikatniejszy i wydaje mi się lepszy). I to wszystko - patelnie zdejmujemy z gazu. Kurki możemy posypać nacią pietruszki i podawać na talerzykach bądź na bagietce z masłem.

Smacznego.

Uwagi: można zrobić kurki na maśle z cebulą. W tym przypadku najpierw szklimy na patelni drobno posiekaną cebulę a potem postępujemy jak w przepisie powyżej. Wydaje mi się jednak, że są to tak dobre grzyby, że nie potrzebują dodatków - im prościej tym lepiej.

Kiedyś Robert Makłowicz przyrządzając grzyby mówił, aby przyrządzać je jak najmniej rozrobnionione,
aby były widać je w pierwotnej postaci, ja tak robie i jest pycha.
12 września 2013 20:37 / 2 osobom podoba się ten post
magmab

Dziewczyny jutro będe po raz pierwszy robiła kurki na maśle, macie jakieś rady zeby wyszly smaczne????????????????
 
 
chyba niema chętnych żeby mi pomóc ;((((((((((((((((((((((

kurki wrzucic na rozgrzane masło/najlepiej sklarowane ale to nie mus/,obsmazyc ze 2 min ,posolic ,popieprzyc -z umiarem bo chlona bardzo! i z 5 min jeszcze smażyc i gotowe:)
12 września 2013 20:41 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Bo ja dobra gospodyni ale strasznie leniwa:),ma byc prosto,szybko,smacznie i dużo - a placek rośnie duży,szybko sie i robi i piecze i prościzna w ogóle:)No i jest co pojeść:)

A gdzie ten przepis. Na ktorej stronie.Szukam i szukam.Tez lubie proste,smaczne i bez wielkiego wysilku.A duzy musi być,bo mam zawsze kogos dokoptowanego do rodziny a ze mam pecha to trafia mi sie zawsze duzo jedzący.Lubie takich gosci.
12 września 2013 20:43 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

kurki wrzucic na rozgrzane masło/najlepiej sklarowane ale to nie mus/,obsmazyc ze 2 min ,posolic ,popieprzyc -z umiarem bo chlona bardzo! i z 5 min jeszcze smażyc i gotowe:)

I takie sa NAJLEPSZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Bez wydziwiania:)
12 września 2013 20:57
mleczko47

A gdzie ten przepis. Na ktorej stronie.Szukam i szukam.Tez lubie proste,smaczne i bez wielkiego wysilku.A duzy musi być,bo mam zawsze kogos dokoptowanego do rodziny a ze mam pecha to trafia mi sie zawsze duzo jedzący.Lubie takich gosci.

Proszę uprzejmie:) Przepis jest na okągłą ,średnią tortownicę albo prostokatną, średnia blaszkę -na te najwieksza składniki x2!!!
 
4całe jaja
1szkl.cukru
1,5 szkl mąki 
1łyżeczka proszku do piecz.
6-8 łyżek oleju
mozna dodać zapach arkowy albo rumowy-najlepiej pasuje:)
Jaja z cukrem mix,dodac resztę i mix.Wylac na blachę/ma byc konsystencja bardzo gęstej smietany/ ,na to owoce i na 30-40min do piekarnika gazowego nagrzanego do 180,za 5 min zmiejszyc na 150.jak tu piekłam kiedyś w elektrycznym piekarniku to ponad godzinke-trzeba obserwowac.Posypac c pudrem i koniec:)Podwójna porcje oczywiscie nieco dłużej piec w obu wypadkach:):):)  
 
 
12 września 2013 21:05
kasia63

Proszę uprzejmie:) Przepis jest na okągłą ,średnią tortownicę albo prostokatną, średnia blaszkę -na te najwieksza składniki x2!!!
 
4całe jaja
1szkl.cukru
1,5 szkl mąki 
1łyżeczka proszku do piecz.
6-8 łyżek oleju
mozna dodać zapach arkowy albo rumowy-najlepiej pasuje:)
Jaja z cukrem mix,dodac resztę i mix.Wylac na blachę/ma byc konsystencja bardzo gęstej smietany/ ,na to owoce i na 30-40min do piekarnika gazowego nagrzanego do 180,za 5 min zmiejszyc na 150.jak tu piekłam kiedyś w elektrycznym piekarniku to ponad godzinke-trzeba obserwowac.Posypac c pudrem i koniec:)Podwójna porcje oczywiscie nieco dłużej piec w obu wypadkach:):):)  
 
 

Przepis prawie jak mój.
Polecam ciasta z olejem sa pyszne.
13 września 2013 12:10 / 1 osobie podoba się ten post
hogata76

Jezeli zostaja ziemniki tluczone z obiadu?

Na drugi dzien,mozna zrobic pyszne kotlety ziemniaczane:)

Kilbase kroje w kostke,cebule kroje w kostke i podsmazam na zloty kolor.Dodaje do ziemniaczkow,troche majeranku,soli,pieprzu.Jako ugotowane na twardo ,posiekane tez dodaje.Robie kotleciki wielkosci dloni, obtoczam w bulce tartej i smaze jak kotlety mielone.
Do w/w kotletow podaje sos pieczarkowy,salate sielona z sosem Vienegrette.

Pychotka:)

Hogata zrobiłam dziś twoje kotlety,trochę mi krzształ nie wyszedł ale to może wina ziemniaków,bałam się jak dziadki zareagują,zrobiłam je z sosem pieczarkowym i surówka z tartej marchewki,dziadkowie się xzajadali w następny piątek spróbuje placuszków pieczarkowych.
13 września 2013 14:19
hogata76

I takie sa NAJLEPSZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Bez wydziwiania:)

Hogatka ale normalnie nietrzeba kurek gotowac??? mozna swieze na patelnie tak???
13 września 2013 15:09
magmab

Hogatka ale normalnie nietrzeba kurek gotowac??? mozna swieze na patelnie tak???

Tak,tak jak podala Kasia,najprostrzy sposob:)
Ja o tym przegotowaniu pisalam,ale tylko jak sa przerosniete ,albo mrozone(maja wtedy goryczke).
13 września 2013 16:27
hogata76

Tak,tak jak podala Kasia,najprostrzy sposob:)
Ja o tym przegotowaniu pisalam,ale tylko jak sa przerosniete ,albo mrozone(maja wtedy goryczke).

ok rozumiem ;) dziękuje i dziekuje za pomoc też reszcie dziewczyn!!! z rad skorzystam ;)) dzisiaj na kolacje beda kurki z swiezymi cieplutkimi bułeczkami ;))
13 września 2013 16:29
magmab

ok rozumiem ;) dziękuje i dziekuje za pomoc też reszcie dziewczyn!!! z rad skorzystam ;)) dzisiaj na kolacje beda kurki z swiezymi cieplutkimi bułeczkami ;))

Bardzo prosze:)
Tylko na kolacje? Ja nie polecam,chyba ze watroba i zoladek jak dzwon:)Jednak grzybki sa ciezkostrawne,no ale jakie pyszotki:)