Przepis na kurki na maśle - składniki
•ok. dwóch szklanej kurek
•3 łyżki sklarowanego masła (może być też zwykłe ale to sklarowane jest lepsze)
•sól, biały pieprz
•ew. natka pietruszki
Kurki po zebraniu oczywiście musimy najpierw oczyścić. Oczyszczone płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy ... no właśnie i tu pora na kilka słów na temat, wspomnianych wyżej, dwóch szkół przyrządzania kurek w prawie wszelkiej postaci.
Pierwsza ze szkół mówi, że kurki należy smażyć krótko gdyż, podobnie jak krewetki, dłużej smażone twardnieją. Druga szkoła nakazuje długie duszenie/smażenie tych grzybków. W jednym i drugim wypadku, kurki wychodzą smacznie ale prawdą jest, co sprawdziłem, że dłużej podgrzewane robią się twardsze. Zwolennicy pierwszej szkoły twierdzą także, że krótkie smażenie powoduje, że kurki są bardziej strawne (nie piszę 'lekkostrawne' bo to w końcu grzyby są). Jak to z tą strawnością jest, ciężko mi powiedzieć ale ja po krótkim smażeniu specjalnie ociężały nie byłem :).
Z powyższego, szczególnie wzmianki o twardości, wynika, że jeśli decydujemy się na dłuższe duszenie, dobrze jest grzyby pociąć drobno, jeśli będziemy robić je 'na szybko' możemy pokroić średnie sztuki na dwa kawałki (wzdłuż nóżki), większe na cztery a małe zostawić tak jak są. Ja tak robię i wychodzi fajnie. Poniżej podaje przepis na kurki na maśle 'na szybko'.
Sklarowane masło rozgrzewamy silnie na patelni i wrzucamy na nie kurki. Smażymy, mieszając, 2-3 minuty na dość dużym ogniu, następnie gaz przykręcamy i dusimy pod przykryciem znów ze 2-3 minuty. Zdejmujemy pokrywkę, gaz podkręcamy na większy i odparowujemy, ponownie mieszając, nadmiar sosu (znów jakieś 2 do 3 minut). Doprawiamy solą i pieprzem (biały pieprz jest delikatniejszy i wydaje mi się lepszy). I to wszystko - patelnie zdejmujemy z gazu. Kurki możemy posypać nacią pietruszki i podawać na talerzykach bądź na bagietce z masłem.
Smacznego.
Uwagi: można zrobić kurki na maśle z cebulą. W tym przypadku najpierw szklimy na patelni drobno posiekaną cebulę a potem postępujemy jak w przepisie powyżej. Wydaje mi się jednak, że są to tak dobre grzyby, że nie potrzebują dodatków - im prościej tym lepiej.