Język niemiecki - od czego zacząć?

18 października 2014 19:27 / 3 osobom podoba się ten post
marshall.area

kto podpowie?

Wklej tekst w tumacza Google i niech Ci przeczyta.
Mozesz tez w słownik Pons wpisac trudne słowa i je sobie odsłuchać kilka razy .
18 października 2014 19:28 / 2 osobom podoba się ten post
marshall.area

a jak fonetycznie to powiem? bo niektóre słowa są trudne

Marschal - spróbuj troche bardziej intuicyjnie podejśc do wymawiania.Na początku  nie musi byc ta wymowa super perfekcyjna -grunt żebys został zrozumiany.Dla mnie to zdanie za dlugie jest jak powiesz prościej i krótko tez będą wiedziec o co Ci chodzi:)Tak też nie będzie źle ,a krócej:) Kannst du mir Referenzen aufschreiben?-czy mozesz mi napisac referencje?"Kanst .....aufszrajben "        
18 października 2014 19:32 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Kannst du mir bitte Referenzen/ein Arbeitszeugnis schreiben? Mir der Patientenbeschreibung, mit Krankheiten, die er hat, meine Pflichten sollen auch beschrieben werden. 

W fonetycznym pisaniu nie jestem dobra, ale spróbuję:)

Kanst du mia byte referencn/ajn arbajtscojgnis szrajbn? Myt dea pacientnbeszrajbung, myt kranhajtn, di ea hat, majne pfliśten solen auch beszribn werden. 
18 października 2014 19:32 / 1 osobie podoba się ten post
za około 3 tygodnie znowu będę tu, w de i na forum ;) (ale w polsce też tu bedę zaglądał) ;)
18 października 2014 19:34 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Marschal - spróbuj troche bardziej intuicyjnie podejśc do wymawiania.Na początku  nie musi byc ta wymowa super perfekcyjna -grunt żebys został zrozumiany.Dla mnie to zdanie za dlugie jest jak powiesz prościej i krótko tez będą wiedziec o co Ci chodzi:)Tak też nie będzie źle ,a krócej:) Kannst du mir Referenzen aufschreiben?-czy mozesz mi napisac referencje?"Kanst .....aufszrajben "        

aufschreiben - zapisać. 

Marshall poprosił o takie zdanie, to mu przetłumaczyłam. 

Myślę też, że jak powie jednak to długie zdanie, to będzie lepiej. Nie każdy wie, jak referencje napisać, a dla nas to ważne, żeby opis stanu pdp się tam znalazł i nasze obowiązki. 
18 października 2014 19:39 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

aufschreiben - zapisać. 

Myślę też, że jak powie jednak to długie zdanie, to będzie lepiej. Nie każdy wie, jak referencje napisać, a dla nas to ważne, żeby opis stanu pdp się tam znalazł i nasze obowiązki. 

Ok,w sprawach językowych nie dyskutuje -na pewno masz rację:)Tak jak ja mu napisałam sama mówie  i wiedza o co kaman:)Hi hi hi.
Gdzies tu ktos podawał wzór takich referencji ,ale nie pamietam gdzie .Bo na kolejny raz to zawsze mozna pokazac te ,które sie juz ma:)
18 października 2014 19:41
Ja ostatnio wkleiłam w temacie "referencje", referencje od córki poprzedniego dziadka.
No aufchreiben też zrozumieją, ale poprawne to nie jest. Popraw się:)
18 października 2014 19:41 / 3 osobom podoba się ten post
marshall.area

ktoś się stęsknił za mną? ;))

My tu jak Twoje starsze siostry ( żeby nie powiedzieć mamusie) więc martwimy się o siebie nawzajem,o Ciebie też. Informuj nas na bieżąco bo inaczej prywatnego detektywa wyślemy za Tobą :))
18 października 2014 19:41
wichurra

aufschreiben - zapisać. 

poślę smsem co mi napisałaś
18 października 2014 19:42 / 1 osobie podoba się ten post
 Marshall,  żądne chyba wszystkie informacji jesteśmy! Znalazła firma zastępstwo? Jak to się odbyło?
18 października 2014 19:50 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra

Marshall,  żądne chyba wszystkie informacji jesteśmy! Znalazła firma zastępstwo? Jak to się odbyło?

znalazła, po 3 tygodniach ale znalazła. jedzie do mnie jakaś opiekunka co zna dobrze język. ale z moich przemyśleń to wydaje mi się że firma zaczeła na poważnie szukać opiekunki po 2 tygodniach jak zacząłem do nich-firmy naparzać
18 października 2014 19:51 / 2 osobom podoba się ten post
jutro koło 10 rano przywitam nową ;)
18 października 2014 19:52
marshall.area

jutro koło 10 rano przywitam nową ;)

Super ,ze masz nareście zmianę o którą tak zabiegałeś -szerokiej drogi życzę.
18 października 2014 20:10 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

im dłuższe zdanie ty bardziej mój windows szfankuje ;)

nie jest to złosliwie - ale ukuło mnie w oczy i po prostu cię poprawiam ------ : szfankuje :(((((     szwankuje :))))
18 października 2014 20:29 / 3 osobom podoba się ten post
ja lubię pisać szfffankuje ;)))