Tak było w Firmie GKT Serwis ale z tego co się orientuję , to powiedzieli, że teraz to nie obowiazuje, bo wysyłają z innego paragrafu. Nasza Effcia mi o tym pisała, bo jej ta pauza wypadałaby w marcu, ale teraz nie musi jej mieć
Tak było w Firmie GKT Serwis ale z tego co się orientuję , to powiedzieli, że teraz to nie obowiazuje, bo wysyłają z innego paragrafu. Nasza Effcia mi o tym pisała, bo jej ta pauza wypadałaby w marcu, ale teraz nie musi jej mieć
Witam:)poniewaz wyjatkowo zadziałał mi internet na 5 minut pewnie(zółw paskudny:))))))))))to zapytam najszybciej jak sie da,zanim mnie wyrzuci:)orientuje sie moze ktosik,czy jesli pracuje sie u tego samego pracodawcy przez 24 miesiace,a potem ZUS "goni"zeby zrobić przerwe w wyjazdach 2-miesięczną,to czy po zmianie pracowadcy tez to obowiazuje czy juz nie?dzieki z góry za odp:)
Pracowałaś jednym ciągiem przez 24 miesiace, bez zjazdów do domu??
Pytam, bo jezeli tak, to musisz zrobić 2 miesieczną przerwę w wyjazdach, żebyś potem mogła podlegać znów pod polski ZUS.
Jeżeli natomiast pracowałaś z przerwami w ciągu tych 24 miesięcy, to spokojnie, żadnej przerwy nie musisz robić:))
Ewa,sorki ,ale sie mylisz;
Jestem w takim przypadku,gdzie agencja juz nie istnieje a
Niemcy zrobili kontrole, ja
pracowalam wiecej niz 183 dni i nie ja place Niemcom.
Dostalam pismo z Zus-u jak wygląda sytuacja.
Nie chce mi sie tego opisywac bo za duzo pisania,
ale ja nie musze nic placic.
To juz nasze urzedy z niemieckimi zalatwiaja.
Mówimy o podatkach, czy o skladkach na ubezpieczenie społeczne, bo to rózne sprawy.
Aż tak nie jestem zorientowana, jak ma się sprawa ze składkami na ubezpieczenie społeczne.
Być może firmy w których pracowałaś nie odprowadzały składek w należnej wysokości.
A należności podatkowe w DE, ulegają przedawnieniu dopiero po 10 latach.Ktoś juz pisał na forum o tym , ze firma nie odprowadzała należnych składek na ubezpieczenie społeczne i ta osoba nie ponosiła odpowiedzialności. Wiem, że z podatkami sprawa wygląda inaczej. Ale to jest też kwestia legalności działania polskich agencji wysyłajacych pracowników do DE.
Istnieja w tych sprawach 2 porozumienia miedzy Polska a Niemcami . Skladki na ubezpieczenia spoleczne moga byc odprowadzane tylko w kraju zamieszkania pracownika , w naszym wypadku to Polska . Podwojne opodatkowanie po 183 dniach pracy.
Istnieja w tych sprawach 2 porozumienia miedzy Polska a Niemcami . Skladki na ubezpieczenia spoleczne moga byc odprowadzane tylko w kraju zamieszkania pracownika , w naszym wypadku to Polska . Podwojne opodatkowanie po 183 dniach pracy.
Z Zusem to napewno nie masz racji.
W moim przypadku caly ZUS w Polsce ( 2 lata) ktory byl oplacany przez jedna z Agencji zostal odeslany do Niemiec.t.z. ,ze w Polsce mam okres nieskladkowy,dlatego ,ze praca miała miec charakter naprzemienny,nie mozna pracowac tylko w jednym kraju.Ja juz sama sie gubie w tych przepisach....kazda pisze co inego,Ja wiem tylko co ja mialam za cyrki i jak to sie skonczylo.Z jeszcze jedna Agencją jeszcze nie jest koniec bo sie odwolywala do Niemieckich .....Niemcy robia kontrole w polskich Agencjach i na kazdą Agencje przyjdzie czas.
Formularz A1 jest przecierz potwierdzany przez ZUS. Byc moze zle to ujelam piszac o ubezpieczeniu spolecznym . Druk A1 potwierdza legalnosc zatrudnienia i ubezpieczenia .
Co do odsylania skladek przez ZUS do Niemiec nie wypowiadam sie - nie wiem. W kazdym razie skladka potracana jest w Polsce i otrzymuje ja ZUS.
Janka...dwa lata w jednej agencji u jednego podopiecznego
oczywiscie z przerwami...Druk A 1,karta EKUZ -wszystko legalnie...
ale jednak przepisy unijne mowia o czyms innym,
Caly dwuletni Zus i z wyrownaniem do niemickiej firmy ubezpieczeniowej musialo pojsc
a wiec w Polsce ten okres mam nieskladkowy ,czyli nie liczy mi sie do emerytury.
W tej sprawie to akurat wiem dokladnie o co chodzi.
Duzo Agencji ma problemy po niemieckich kontrolach,ale opiekunki nie ponosza zadnych konsekwencji,
bo to Agencja jest platnikiem .
Przez jedna Agencje to nawet bylam do sadu wzywana.
Naprawde szkoda slow.