A ja pracuje na gewerbie i rozliczam sie w de ,co stela to inny adres ,i jest tego powyzej 250 dni za zeszly rok czy mnie tuu za to zamkna,???
A ja pracuje na gewerbie i rozliczam sie w de ,co stela to inny adres ,i jest tego powyzej 250 dni za zeszly rok czy mnie tuu za to zamkna,???
Moja agencja do tej pory przestrzegała tej klauzuli,ale chyba już nie będzie tego robić,niech opiekunki same sobie radzą.
Magdzie ale gdyby Twoj malzonek nie posiadal dochodu to mozesz zarobic do 16 000 bez podatku
Juz bys chciala zeby tak bylo ))))), na gewerbe jest inaczej,ja place podatek jak przekrocze 8000 e rocznie )))
Dwa lata temu spedzilam tu 285 dni i jeszcze nie siedze )))))))
Ewa14 zgadzam sie z toba co do podatkow po przepracowaniu 183-dni
ale wydaje mi sie,ze jesli niemieckie urzędy już sie dopatrzą i zażądaja zapłaty należnych im podatkow
to zrobia to tylko od Firmy zatrudniajacej opiekunkie.,
bo to agencje odprowadzaj skladki a nie opiekunki.
Juz bys chciala zeby tak bylo ))))), na gewerbe jest inaczej,ja place podatek jak przekrocze 8000 e rocznie )))
Dwa lata temu spedzilam tu 285 dni i jeszcze nie siedze )))))))
Owszem póki agencja istnieje, urzad będzie scigał agencję, pisałam o skarajnej sytuacji, kiedy agencji już nie ma , a obowiązek podatkowy nie został dopełniony....wtedy urząd sciga podatnika, czyli opiekunke.
a opiekunka też nie istnieje, bo zacznie wyjeżdżać "na czarno".:-))
o, to bardzo mało zarabiasz :-))
Dla urzędu istnieje podatnik....nie ma znaczenia opiekunka, czy kosmetyczka :))