Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #4

29 kwietnia 2015 12:23 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Chętnie przeczytam:).Mogę sobie przekonwertować plik, albo epub readera ściagnąć.
Szczerze mówiąc, to jem tak prawie cały czas.Mięso, duzo warzyw, za węglowodanami nie przepadam, chleba jem mało.

Tylko pochwal się, czy Ciebie też tak zainteresowała, jak mnie.
29 kwietnia 2015 12:26 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Dziś serwuję sobie na obiad zupę-krem merchewkową.
Brzmi bardzo pospolicie,ale ja za mięsem nie przepadam ,a zupa jest niezwykle pyszna,pożywna i mało kaloryczna.

A dodajesz imbiru i trochę soku ze świezych pomarańczy?  -jesli nie to spróbuj bardzo dobre.
29 kwietnia 2015 12:47 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Tylko pochwal się, czy Ciebie też tak zainteresowała, jak mnie.

Już zainstalowałam program do odczytywania epubów, rozpoczynam:)
29 kwietnia 2015 13:46 / 2 osobom podoba się ten post
didusia

A dodajesz imbiru i trochę soku ze świezych pomarańczy?  -jesli nie to spróbuj bardzo dobre.

Imbir muss sein,a zamiast soku z pomarańczy dodaje koncentrat pomidorowy,nie znałam wersji z sokiem,musze wypróbować :)
29 kwietnia 2015 14:38 / 2 osobom podoba się ten post
Zielone szparagi z orzechami wl na masle, ziemniaki, losos z foli, sos holondaise , truskawki jako jadalna dekoracja ))
29 kwietnia 2015 16:07 / 1 osobie podoba się ten post
Kwark knedel po tyrolsku ze śliwkami węgierkami we własnym soku.
29 kwietnia 2015 22:40 / 3 osobom podoba się ten post
Pozwolę sobie opisac potrawe ,którą dziś gotowała na obiad PDP.....ku memu zdumieniu okazała sie być zjadliwa:)
Do wielkiego gara wsadziłą ok 1,5kg surowego boczku,posoliłą sie sie gotował,jak juz byl miekki dowaliła ok 1kg zielonej fasolki ,pokrojonej,jak ta zmiekła dołozyłą jeszcze 6 duzyych ziemniaków,pokrojonych jak chudziutkie frytki,jeszcze dosoliła,popieprzyła,dała podkuchennej spróbowac:)Na konic do tego tłustego boczku dołozyła ok pół kostki masłą i dalek gotowała odkryte aż prawie cały płyn odparował.Boczku nie jadłam-nie lubie takiego tłustego ,miałam kotleta z wczoraj bo tez był jak dla chłopa to mi pół zostało.Ale ta memeja, szumnie zwana eintopf powiem Wam nawet była smaczna i co mnie zdziwiło,, wcale nie było czuc ze tam tyle tego tłuszczu jest bo i z boczku i z masła.Jak babci powiedziałam że niezłe to rogala do wieczora miała:)hi hi Niemniej jednak wolaałbym sama w kuchni rządzić:)Tym razem jednak czuje ,że nie będzie mi dane:(
30 kwietnia 2015 11:04 / 5 osobom podoba się ten post
Jak to bywa na urlopie nie mam czasu więc napiszę wszystko w jednym wpisie.Wstałam rano jak zwykle wcześnie juz mam wszystko zrobione.Obiad -  gołąbki z młodej kapusty  juz sie gotują kiedys kupiłam sobie garnek do gotowania ryżu jest załadowany gołąbkami na wierzchu gałązka maggi- pachnie  - szykuje sie wyżerka.Dzisiaj po południu zaczyna sie festyn 1-majowy miasto zadbało o rozrywki sa wystepy różnych zespołow i to takich niczego sobie, pogoda iście 1-Majowa słoneczko i ciepło.Przypomniała mi sie piosenka z przedszkola:

Słoneczko lśni złote,
stanęła za płotem,
Marcysia i siostra jej Ewka.trzymają bukiecik,
a w rękach im świeci,
czerwona jak mak chorągiewka...........................

Oooooooo zapomniałam flage wywiesić,lece........
30 kwietnia 2015 11:28
Nie gotuję mam wolne:)))
01 maja 2015 10:31
Jak gotujecie szparagi?

01 maja 2015 14:16
Trzeba obrać cieniutko ale dokładnie ,włożyć do wrzątku lekko osolonego, pionowo,same główki powinny jakby na parze sie gotować nie zanurzone w wodzie.Polać sosem holenderskim lub beszamelowym,można tez zawinąć w szynkę parmeńską.
01 maja 2015 14:42
U nas zamiast soli dodajemy cukru ,w innym domu i soli i cukru ,także rożnie Głowek w białych szparagach nie obieramy tyko od głowki w dól ,zielonych w ogóle nie obieramy..
01 maja 2015 14:49
U mnie dzis były zraziki zawijane,sosik,ziemniaczki,i kapusta czerwona jogurcik na deser i picie!!
02 maja 2015 07:16
Ech nie wiem placki ziemniaczane mam w planie z musem jabłkowym do tego spargel zupe i cosik do picia!!
02 maja 2015 07:18 / 2 osobom podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

Ech nie wiem placki ziemniaczane mam w planie z musem jabłkowym do tego spargel zupe i cosik do picia!!

Mamuelka, ja jeszcze z łóżka nie wyszłam, a Ty już o obiedzie myślisz ? 
Śniadanko zjadłaś? Kawkę wypiłaś ?