Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #4

05 czerwca 2015 10:02 / 1 osobie podoba się ten post
Dagmara

A ile mąki i tej wody gorącej trzeba dać, bo chyba odważę się ulepić skoro nie wyjść nie mogą, ale z moim talentem do tego typu przysmaków lepiej byłoby wgłębić sie w szczegóły :), a te falbanki to jak palcami robić ?

Tu masz mniej wiecej proporcje:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/pierogi/pierogi_z_truskawkami/przepis.html

PS: Zwracam honor  tym przepisom z odstawieniem ciasta na 1/2 godz.(jesli przykryte mokrą ściereczką).
Ja od jakiegoś czasu też tak robię przy naleśnikach (ostawiam na ok. 1 godz.) .....wtedy gluten pracuje i nalesniki są delikatniejsze (nigdy nie są "gumowe").

Hahaha można sie tez pokusić na knedle z truskawkami - do tego zasmażka z masełka i bułki tartej, posypać cukrem +ewentl. pokruszonym białym serkiem (tak lubię) - pychota 
05 czerwca 2015 10:24
Barbara niepowtarzalna

Dagmarka , ja to wszystko na oko robię , na wyczucie :-)...... we wtorek robiłam tutaj , więc na dwie osoby i jak sypnęłam mąki na blat .....to tak pewnie ze 30 dkg , bo nie ważyłam - wbiłam 3 żółtka ( jaj ci u mnie dostatek ! ) w " wygrzebaną " dziurkę z butelki lunęłam oleju ( ze 3 duże łyżki ) i resztę podlewałam mocno ciepłą wodą ( kranówą ) i zagniatałam ciasto , czyli tą wodę , olej jak się rozlewały "zgarniałam " do mąki i wyczujesz , czy ciasto jest wystarczająco miękkie , czy nie ........to jest naprawdę bardzo prosty przepis ....niektórzy solą trochę ciasto , ja nie ! tak jak teściowa nauczyli tego się trzymam !- solę wodą w której się gotują . .....Jak ciasto za miękkie , lejące będzie to podsypiesz mąką i dalej wgniatasz ......a ! z tej ilości mąki co ja sypnęłam wyszło mi coś ok.25 pierogów i to kółka wycinałam taką nietypową , dużą szklanką ( zwykłych brak ! ).......kurde ! PDP-na wsunęła 5 ......a gdzie reszta , czyli 20 ? .......e tam ! to co zjadłam podczas próbowania to się nie liczy , przecież musiałam pojedyńcze wyciągać z garnka , czy już do jedzenia gotowe , miękkie ........:-)))))))))))))) doczytałam : tak , falbanki robię pacami , nie chce mi się smarować białkiem ( niektórzy smarują ) , bo jak dawno temu tak spróbowałam to nie dosyć , że mi robota wolno szła to i falbanki od " białka " twardawe były , dla pewności , żeby się dobrze zlepiły jak je lepię to " jadę " palcami w jedną i drugą stronę .......tak długo pisałam , że pewnie bym już ze 30 polepiła :-))))))

Dziękuję bardzo, na pewno spróbuję,  ale pierwszy raz w domku, głupio byłoby obcym pierwszy raz robić i chwalić się dzieciom,  ktore bardzo lubią, Ty to masz talent :)
05 czerwca 2015 10:25 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Przynajmniej się będziesz czuła jak w domu ........u mnie !!!....Jadąc na urlop moi domownicy z penym onieśmieleniem , bo kiedyś ich objechałam za to , pytają a właściwie przygadują , że może by tak jakich pierogów kupić ? zawsze słyszą to samo "a co wy myślicie , że ja tam ( tu ) siedzę i odpoczywam ? " ależ nie , oni nawet i kupne zjedzą , ale mówią , że domowe lepsze .....no i serce żony , matki i babki mięknie i po kilku dniach stoję w kuchni i lepię , lepię i też mówię zawsze , że na " jutro " będą , ale jak zostanie tyle co nic ? ...a niechta , niech jedzą :-))))))))

A niech jedzą 

......ale w drylowanie wiśni nie będę się bawić (postrach mojego dzieciństwa  ).

Ach.....nie ma to jak rosołek albo wszelkie pierożki u mamy .....

U mnie dzisiaj rybka + szpinak + kartofle + koopa sałaty.

Następne danie "truskawkowe" to będą nalesniki po polsku ....czyli nie z Apfelmusem tylko z białym serem + żółtko, troche cukru i wanilii, dodam też pokrojonych truskawek, zwinięte w ruloniki albo kopertki, odsmazone na masełku i polane sosem truskawkowym (zmiksowane truskawki z cukrem).
Jak się rozpędzę, to jeszcze troszkę poleję czekoladą  - od Wielkanocy stroi w szafce wielki zając z czekolady ....trzeba go w końcu spożytkować!

Miałam to w planie na niedzielę, wczoraj kupiłam nawet biały ser (świetnie do tego nadaje się Schichtkaese - jest w Edece), ale okazuje się, że niedzielę mam wolną od gotowania - tuż obok nas organizują Stadtfest - będzie orkiestra, mnóstwo atrakcji + wiele stoisk z żarciem - dziadek zapowiedział, ze albo tam zjemy albo (jak babcia będzie słaba) mam wziąśc na wynos, a więc niedziela wolna od garów 
05 czerwca 2015 10:26
Gabrysia

Tu masz mniej wiecej proporcje:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/pierogi/pierogi_z_truskawkami/przepis.html

PS: Zwracam honor :lol2: tym przepisom z odstawieniem ciasta na 1/2 godz.(jesli przykryte mokrą ściereczką).
Ja od jakiegoś czasu też tak robię przy naleśnikach (ostawiam na ok. 1 godz.) .....wtedy gluten pracuje i nalesniki są delikatniejsze (nigdy nie są "gumowe").

Hahaha można sie tez pokusić na knedle z truskawkami - do tego zasmażka z masełka i bułki tartej, posypać cukrem +ewentl. pokruszonym białym serkiem (tak lubię) - pychota :-)

A gdzie przepis na knedle?,  rządam szczegółów zawsze i wszedzie niestety :)
05 czerwca 2015 10:33 / 1 osobie podoba się ten post
Dagmara

A gdzie przepis na knedle?,  rządam szczegółów zawsze i wszedzie niestety :)

aleś Ty wymagająca !!
Ja robię po swojemu - tzn. jak Basia "na oko".
Ale masz, nawet takie wykwintniejsze:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/knedle_z_truskawkami/przepis.html

Dla knedlowych leniuchów: można kupić gotowa ciasto knedlowe, uformować z truskawką i odrobiną cukru w środku, ugotować, polać masełkiem z bułką tartą, posypać cukrem ------> gotowe 

05 czerwca 2015 10:35 / 2 osobom podoba się ten post
u mnie dzis pyrka powoli w garze rosol na 2 dni dziadkom. Nie nawidze jak mam wolne i corka karmi ich ciastem, fuj!!!!
05 czerwca 2015 10:45
Rybka -dorsz smażona,ziemniaki z koperkiem ,sałata zielona ze szczypiorkiem.
05 czerwca 2015 10:48
Ja z babcią rybka dziadek smażone ziemniaczki z jajkiem sadzonym tylko myślę nad surówką trzeba się będzie chyba do sklepu po coś wybrać
05 czerwca 2015 11:02
kasiachodziez

Ja z babcią rybka dziadek smażone ziemniaczki z jajkiem sadzonym tylko myślę nad surówką trzeba się będzie chyba do sklepu po coś wybrać

no to u mnie odwrotnie - babcia nie jada ryb, więc jajko sadzone; my z dziadkiem rybka
05 czerwca 2015 11:18 / 2 osobom podoba się ten post
ziemniaczki z jajkiem sadzonym , szpinak, może PDP się skusi na pudding, jak nie to miseczka płatków
05 czerwca 2015 11:26 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia

:-) aleś Ty wymagająca !!
Ja robię po swojemu - tzn. jak Basia "na oko".
Ale masz, nawet takie wykwintniejsze:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/knedle_z_truskawkami/przepis.html

Dla knedlowych leniuchów: można kupić gotowa ciasto knedlowe, uformować z truskawką i odrobiną cukru w środku, ugotować, polać masełkiem z bułką tartą, posypać cukrem ------> gotowe :-)

Takie  własne najlepsze, a do tego od takich specjalistek co ekspresowo  robią to dopiero smakują, dlatego taka wymagająca jestem :) ale od siebie również daję niekiedy aż za dużo, później sama siebie winię, ale cóż wszystko wraca więc niekiedy się opłaca :) o jaki ładny rymek.
Dzisiaj wczorajsze mielone tyle, że w sosiku, ziemniaczki i warzywka na ciepło w innym sosiku, smacznego Wszystkim.
05 czerwca 2015 14:34 / 10 osobom podoba się ten post
U mnie dzisiaj faszerowane perliczki pieczone w cieście francuskim , polewane winem wytrawnym do tego młode ziemniaki posypane koperkiem , sos chrzanowo- majonezowy i karczochy .Na deser sernik wiedeński i do popitki francuski , oryginalny szampan .................. no dobra ! placki kartoflane , ryż na mleku na słodko dla PDP-ej a dla mnie tylko same placki a i herbata owocowa też ! żeby nie było , że bez popitki !
05 czerwca 2015 19:19 / 1 osobie podoba się ten post
Arabrab, ale narobiłaś mi smaczka.......
Ja dziś ryż po armeńsku zasnażany z cebulą i czosnkiem potem po mału dolewana woda a na końcu wino białe...
Ryba. szpinak, zasmażany zsmietaną i żółtym serem, dodatek cytryny miodu i czarnego pieprzu było przepyszne i to po raz pierwszy z głowy.....
06 czerwca 2015 07:53 / 4 osobom podoba się ten post
Papryka faszerowan ryzem mieskiem mielonym i warzywkami do tego sosik pomidorowy i obiad mamjuz na dwa dni przygotowany co sie bede rozdrabniac,jakis owoc i herbatka
06 czerwca 2015 10:15 / 3 osobom podoba się ten post
Ryż z warzywami juz jest schowany "pod pierzyne" puten geschnetzeltes z cebulka,pieczarkami i smietana.Sałata z truskawkami w sosie kwasno-słodkim.

U nas juz jest 29 st.C nie ma mocnych zebym przy kuchni stala w południe. Deser -   woda mineralna.