15 czerwca 2015 13:04 / 2 osobom podoba się ten post
Jako, że coraz częściej rozpoznawane są choroby o podłożu autoimmunologicznym, w których to wskazana jest dieta bezglutenowa i bezlaktozowa pomyślałam o założeniu tego kącika?Będzie tu można napisać o chorobach z autoagresji a także zapodać przepisy na szybkie i tanie dania. Bo, niestety dieta bezglutenowa do tanich nie należy i bardzo szarpie po kieszeni. Trudno też o zakup bezglutenowych produktów w marketach. Mogą tu się znaleźć również informacje gdzie kupić jak najmniej przetworzoną żywność? Najwięcej problemu sprawia mi zakup takich produktów w Niemczech bo nie mam obeznania gdzie, co i po ile?Jeszcze jakieś pomysły?
Ewelina1 (Usunięty)
15 czerwca 2015 13:20 / 1 osobie podoba się ten post
Też unikam glutenu Mery. Nie jem na co dzień pieczywa ani makaronów,generalnie unikam wszystkiego co glutenowe. Nie znaczy to jednak,że w ogóle ich nie jem,-bo jak mam zjeść ciacho czy kluchę śląską to tylko i wyłącznie z glutenowej mąki....bo najlepsze......a jak szaleć to szaleć Nie wiele pomogę ale produkty bezglutenowe najczęściej kupowałam w sklepach ze zdrową żywnością(wiadomo),choć bardzo sporadycznie:) Natomiast Laktosefrei można kupić w supermarketach,coraz więcej pojawia się tego na półkach......w DE,bo w PL rzadziej z tego co ja wiem:)
15 czerwca 2015 13:42 / 3 osobom podoba się ten post
Jeśli ktoś szuka fajnych, chociaż nie zawsze najtańszych przepisów pozbawionych laktozy i glutenu to warto zajrzeć na blog www.kotlet.tv - autorka od jakiegoś czasu, głównie ze względu na dzieci, gotuje bardzo dużo tego rodzaju potraw. Przepisy są bardzo dokładnie opisane, dodane zdjęcia krok po kroku i najczęściej film do tego
Ten portal (i forum) prowadzi były bioenergoterapeuta/masażysta/zielarz leczący metodami naturalnymi. P.Słonecki jest nieco szalony (i nieraz chamski ), ale na prawdę posiada ogromną wiedzę medyczną .....o sorki - wiedzę o zdrowiu i różnych chorobach ....bo słowo medycyna w rozumieniu klasycznym dostaje mocnej awersji!! Byłam obecna na tym forum http://www.bioslone.pl/forum/ przez wiele lat ....mam jego prawie wszystkie książki (są b.przydatne!) ....ale od ok. 2 lat się nie udzielam. Może kogoś zainteresuje
Też unikam glutenu Mery. Nie jem na co dzień pieczywa ani makaronów,generalnie unikam wszystkiego co glutenowe. Nie znaczy to jednak,że w ogóle ich nie jem,-bo jak mam zjeść ciacho czy kluchę śląską to tylko i wyłącznie z glutenowej mąki....bo najlepsze......a jak szaleć to szaleć:-) Nie wiele pomogę ale produkty bezglutenowe najczęściej kupowałam w sklepach ze zdrową żywnością(wiadomo),choć bardzo sporadycznie:) Natomiast Laktosefrei można kupić w supermarketach,coraz więcej pojawia się tego na półkach......w DE,bo w PL rzadziej z tego co ja wiem:)
Ale klucha śląska nie jest glutenowa. Z mąką ziemiaczaną robi się prawdziwe śląskie kluchy, więc śmiało można jeść
Jeśli ktoś szuka fajnych, chociaż nie zawsze najtańszych przepisów pozbawionych laktozy i glutenu to warto zajrzeć na blog www.kotlet.tv - autorka od jakiegoś czasu, głównie ze względu na dzieci, gotuje bardzo dużo tego rodzaju potraw. Przepisy są bardzo dokładnie opisane, dodane zdjęcia krok po kroku i najczęściej film do tego :gotowanie:
Fajny blog - kilka razy z niego skorzystałam.......ale nawet nie wiedziałam, że ma też przepisy bezglutenowe
15 czerwca 2015 15:15 / 1 osobie podoba się ten post
No to na początek prosty CHLEBEK TYPU KR-IRL (dla bezglutenowców bez dodatku otrębów!).
Swego czasu piekłam kilka razy ....nawet nieźle smakuje z dodatkiem ziół. http://www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php
No to na początek prosty CHLEBEK TYPU KR-IRL (dla bezglutenowców bez dodatku otrębów!).
Swego czasu piekłam kilka razy ....nawet nieźle smakuje z dodatkiem ziół. http://www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php
Chlebki są tanie, proste, szybkie - i na prawdę dobrze smakuje (można robić różne wersje, regulując smak ziołami). Jeśli ktoś nie musi dbać o linię - może dodać rodzynek, żurawiny, migdały, orzechy itd,
Chlebki są tanie, proste, szybkie - i na prawdę dobrze smakuje (można robić różne wersje, regulując smak ziołami). Jeśli ktoś nie musi dbać o linię - może dodać rodzynek, żurawiny, migdały, orzechy itd,
Ja bym wolala w tradycyjnej formie chlebek, bo wyjdzie go wiecej. Te kilka placuszkow pieczone prawie 60 min. Wg mnie do tanich nie naleza. Prad jest drogi
Ja bym wolala w tradycyjnej formie chlebek, bo wyjdzie go wiecej. Te kilka placuszkow pieczone prawie 60 min. Wg mnie do tanich nie naleza. Prad jest drogi :-(
Mery .....to nie jest "kilka placuszków" .....spójrz na przepis!! - garnek 4 litrowy!!Ale są również inne przepisy - chleb w bardziej tradycyjnej formie Teraz muszę szybko zrobić jak najbardziej glutenowego "szybkościowca" : Tortenboden + truskawki w tej ichniej polewie + bita śmietana Wieczorkiem spróbuje jeszcze coś napisać.
15 czerwca 2015 15:52 / 4 osobom podoba się ten post
MeryKa - uważałabym na produkty "bezglutenowe", bo można sobie wiele krzywdy zrobić. Według mnie ta dieta wcale nie jest droższa, ale pod warunkiem, że kupujesz podstawowe produkty, a nie gotowce naszpikowane chemią.
To po prostu inny sposób jedzenia i myślenia o nim. Nie sprawiała mi większych trudności.
Oprócz ciekawych stron internetowych wstawiajcie też przepisy, które stosujecie w domu.
Ja zacznę od propozycji moich śniadań. Jem:
1. kaszę jaglaną z prażonymi jabłkami, imbirem, rodzynkami i mielonymi orzechami, albo
2. płatki owsiane bez glutenu (mogą zawierać gluten z powodu przejścia przez młyn) z żurawiną, mielonymi migdalami, tartym jabłkiem i cynamonem.
3. Jajka na twardo z pomidorkami
MeryKy (Usunięty)
15 czerwca 2015 15:58 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKa - uważałabym na produkty "bezglutenowe", bo można sobie wiele krzywdy zrobić. Według mnie ta dieta wcale nie jest droższa, ale pod warunkiem, że kupujesz podstawowe produkty, a nie gotowce naszpikowane chemią.
To po prostu inny sposób jedzenia i myślenia o nim. Nie sprawiała mi większych trudności.
Oprócz ciekawych stron internetowych wstawiajcie też przepisy, które stosujecie w domu.
Ja zacznę od propozycji moich śniadań. Jem:
1. kaszę jaglaną z prażonymi jabłkami, imbirem, rodzynkami i mielonymi orzechami, albo
2. płatki owsiane bez glutenu (mogą zawierać gluten z powodu przejścia przez młyn) z żurawiną, mielonymi migdalami, tartym jabłkiem i cynamonem.
3. Jajka na twardo z pomidorkami
Ja wlasnie jadam na sniadanie platki owsiane zjakims owocem. Dodaje otreby gryczne lub owsiane, czesto posypuje ostropestem.
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.