Jak zdrowiej żyć - blog Lawendy

26 czerwca 2015 17:52 / 2 osobom podoba się ten post
Ewelina1

Nie dalej jak dwa tygodnie temu miałam robione badania z krwi i moczu,-wyniki w obu przypadkach na trzech kartkach a4.......i według nich aktualnie wszystko jest okej.
Ja nie bardzo mogę sobię pozwolić na "traktowanie" mojego żołądka kwasami.......choć lubię i kwaśne i ostre muszę jednak uważać.
Nie będę się rozpisywać bo to bez sensu,w każdym razie wszystko jest okej na chwilę obecną:)
Co do pantoprazolu to jest on świetnym lekiem na wiele chorób żołądkowych,nie tylko na nadkwasotę,-pod kontrolą lekarza jest też bardzo dobrą profilaktyką na choroby żołądkowe.

Ale kwasu solnego nie bada się z krwi i moczu? A niedobór i nadmiar może dawać zbliżone objawy? Ale co ja bede skoro jesteś zadowolona z działania to połowa sukcesu
26 czerwca 2015 17:58 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

Ale kwasu solnego nie bada się z krwi i moczu? A niedobór i nadmiar może dawać zbliżone objawy? Ale co ja bede skoro jesteś zadowolona z działania to połowa sukcesu :-)

Tak,tak Mery do tego trzeba Ph-nometrii............i to i gastroskopię mam za sobą....nie jeden raz.
Teraz jak pojadę do domu znowu czeka mnie maglowanie,ale bardziej dla spokoju niż potrzeby bo jak wspomniałam,żołądek "śpi" i na razie jest okej:)
26 czerwca 2015 19:19 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

Ja mam krem "Progonol".Smarujé się lekko nad piersiami i na wewnętrznej stronie rąk tam gdzie skóra jest cienka.Póki co cisza.

Możesz napisać, co jest w ulotce? Bierzesz go profilaktycznie, czy miałaś uderzenia i dopiero wtedy zaczęłaś go stosować?

Szukałam w necie, ale nie znalazłam nic konkretnego, możesz ewentualnie jakiegoś linka podrzucić :)?
26 czerwca 2015 19:21 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Kasia, brawo. Tak powinno się robić i brać odpowiedzialność za siebie.
Ale ja zdrowa jestem. Jak rydz. Klimakterium to nie choroba.

jeśli mogę ci coś doradzić, to np, Remifemin  roślinny na mnie działal jak miałam silne wybychy gorąca. poleciła mi jedna Pani która go brała, teraz już go nie biorę bo mam  łagodne. Zaglądam raz w roku do ginekologa i jest OK.
Pomaga koniczyna czerwona, zbierałam na łące i też np. kwas buraczany ja go uwielbiam i jak jestem w domu to go piję, na przemian ciepły i zimny prysznic, jedzenie soi, fasoli , mieso białe tylko.
Sprawdz, po prostu przez 2 dygodnie na co twój organizm reaguje.
26 czerwca 2015 19:31
kasia63

No to tak jak pisałam powyżej-laryngolog,który równiez powie czy to nie powiekszona tarczyca bo to zobaczy,po badaniu alergolog i powinnas wiedzieć na czym stoisz i co dalej.
Też nie lubi po doktorach latac ,ale jak mi cos długo dokucza to meczyc sie z tym tez nie lubię:)Jesli jestes z okolic Wrocławia moge polecic bdb laryngologa.

Kasia63 ja bym poprosila Cie o namiary na tego dobrego laryngologa we Wroclawiu, jesli to nie problem.
26 czerwca 2015 19:39
MeryKy

Ale kwasu solnego nie bada się z krwi i moczu? A niedobór i nadmiar może dawać zbliżone objawy? Ale co ja bede skoro jesteś zadowolona z działania to połowa sukcesu :-)

Mery, jak się bada taki kwas ?
26 czerwca 2015 19:43 / 2 osobom podoba się ten post
anerik

Mery, jak się bada taki kwas ?

PH-metria ale chyba nie jest refundowane i do tego drogie.
26 czerwca 2015 19:50 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

PH-metria ale chyba nie jest refundowane i do tego drogie.

To się obedzie bezzzzzz.
26 czerwca 2015 20:05
Boogna

Kasia63 ja bym poprosila Cie o namiary na tego dobrego laryngologa we Wroclawiu, jesli to nie problem.

W profilu mam meila-napisz ,podam namiary bo na forum to chyba nie mozna.
26 czerwca 2015 20:12
kasia63

W profilu mam meila-napisz ,podam namiary bo na forum to chyba nie mozna.

Kasia ten lekarz przyjmuje we Wrocławiu czy jego okolicach?
26 czerwca 2015 20:12 / 3 osobom podoba się ten post
anerik

jeśli mogę ci coś doradzić, to np, Remifemin  roślinny na mnie działal jak miałam silne wybychy gorąca. poleciła mi jedna Pani która go brała, teraz już go nie biorę bo mam  łagodne. Zaglądam raz w roku do ginekologa i jest OK.
Pomaga koniczyna czerwona, zbierałam na łące i też np. kwas buraczany ja go uwielbiam i jak jestem w domu to go piję, na przemian ciepły i zimny prysznic, jedzenie soi, fasoli , mieso białe tylko.
Sprawdz, po prostu przez 2 dygodnie na co twój organizm reaguje.

I za to Ci dziękuję,
- czerwone mięso nie ? Przyjmuję, spróbuję.
- kwas buraczany - kupujesz gotowy ? Na pewno mogę zrobić sama - spróbuję.
- soja - zdania są podzielone, ostatnio coraz bardziej, natomiast fasola, ciecierzyca, cieciorka - to moje ulubione jedzonko.
- tabsy nie.
Ginekologa czasem odwiedzam. Jest dobrze.
Dziękuję.
26 czerwca 2015 20:14 / 1 osobie podoba się ten post
Ewelina1

Kasia ten lekarz przyjmuje we Wrocławiu czy jego okolicach?

We Wro.
26 czerwca 2015 20:20 / 1 osobie podoba się ten post
anerik

To się obedzie bezzzzzz.

Ale mozna wykonac podobno test sodowy  zeby ocenic czy mamy nad czy niedokwasote? Poszukaj w sieci. Jak sode kupie to tez wyprobuje. Musze sobie na kartce zapisac bo ciagle o niej zapominam 
26 czerwca 2015 21:03 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

I za to Ci dziękuję,
- czerwone mięso nie ? Przyjmuję, spróbuję.
- kwas buraczany - kupujesz gotowy ? Na pewno mogę zrobić sama - spróbuję.
- soja - zdania są podzielone, ostatnio coraz bardziej, natomiast fasola, ciecierzyca, cieciorka - to moje ulubione jedzonko.
- tabsy nie.
Ginekologa czasem odwiedzam. Jest dobrze.
Dziękuję.

tak , zrób sama probiotyk, kasza gryczana namoczyć na noc w litrowym słoju pół szklanki
załozyć gazę recepturkę , wylać wodę odwrócić słoik i tak trzymac okolo 3 dni aż pojawią się ogonki
Plukać całość 1, 2 razy dziennie
zalać wodą przegotow i odstawić na 3 dni pojawią się bąbelki, zlać i trzymać w lodowce , mozna dodawać do napoi - nie za duzo to probiotyk.

Buraki, pokroić cienko , czosnek też listek laurowy, zalać przeg. wodą  dodać pół szkanki , albo i mniej probiotyk, i po około 12, 20 godz gootowe musi być pachnące , lekko kwaśne -- mój pomysł  wcześniej robiłam ze skórką od chleba i trzeba było czasami długo czekać  i nie był aż taki dobry jak ten.
Pić w rozcięczeniu,
Jak robisz ciecierzycę Benita?
26 czerwca 2015 21:10 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Możesz napisać, co jest w ulotce? Bierzesz go profilaktycznie, czy miałaś uderzenia i dopiero wtedy zaczęłaś go stosować?

Szukałam w necie, ale nie znalazłam nic konkretnego, możesz ewentualnie jakiegoś linka podrzucić :)?

Progonol biorę profilaktycznie od marca.W sumie to uzgodniła to z moim ginekologiem w Polsce ,a konsultowałam z siostrą ,która jest lekarzem w Kalifornii i to od niej dostaję sporo leków które często są  u nas niedostępne ,lub jakieś nowinki medyczne.W tej chwili tylko poprzez ten krem uzupełniam progesteron.A ulotki nie miałam..Jest to "Progonol" Bezwecken..Jeśli koniecznie coś więcej chcesz wiedzieć ,to może jakieś info dostane od siostry ,to mogę podesłać.