Czytałam, od kilku dni o tym trąbią? Może to jakaś kaczka? :-)
Czytałam, od kilku dni o tym trąbią? Może to jakaś kaczka? :-)
Przywitam się z Wami tutaj bo nie mogę znaleść przywitajek. Poczytałam dzis temat traktowania rodziców przez swoje dzieci i powiem Wam,że ja już wiem o co chodzi w tym wszystkim.
Jako,że mieszkam w tzw.otwartym domu i co tydzien ktoś z rodziny lub przyjaciół odwiedza pdp. poznałam lepiej mentalność Niemców w róznym wieku. Zaprzyjażniłam się nawet z kilkoma osobami i odważyłam się zapytać dlaczego seniorzy niemieccy są traktowani jak niepotrzebny mebel i uświadomiła mnie włąsnie jedna osoba,że rodzice swoje dzieci w wieku szkolnym bardzo często posyłają do szkół z internatem. Te dzieci przyjeżdżają do domów tylko kilka razy w roku w związku z tym siłą rzeczy więzy rodzinne ochładzają się do maximum. Powiedziała mi jedna z tych osób,że szanuje swoją matkę,ale odwiedzą ją kilka razy w roku,pomimo,że to juz staruszka. Nie czuje potrzeby ani ochoty widywac ją częściej,nie czuje się za nią odpowiedzialny,a jak będzie potrzebowac pomocy to pójdzie do Heimu.
W sumie to chyba ma rację,bo skoro matka wszystkie swoje dzieci posłała na całe lata do innego miasta,byc może dla swojej wygody to nie było szansy,żeby dzieci w pózniejszym okresie czuły się związane ze swoimi rodzicami.
W Polsce nie praktykuje się czegos takiego,dlatego u nas niedopomyslenia jest żeby swoich rodziców zostawic na pastwę obcych ludzi.
Chciałam powiedzieć,ze niepowinnysmy oceniać stosunków rodzinnych po 2-3 miesięcznym pobycie na szteli,przecież nie znamy szczegółów ich życia.
Za dlugo juz o tym trabia. I za glosno. Wczoraj na pierwszej stronie Bilda nawet Walbrzych byl:-) O tym pociagu juz jako dziecko slyszalam. Ze wlasnie u nas ma byc. I o tym, ze mowienie o takich rzeczach, a takze szukanie ich szkodliwe dla zdrowia i urody moze byc... Nie wiem czy to prawda czy nie. Wiem, ze tak czy siak skarby z pociagu pojda w swiat. W PL pewnie nic nie zostanie, nawet sam pociag. Dobrze, ze Walbrzych ma swoje piec minut. I niech wyciagnie z tego ile sie da. A ORIM w DE jest, bo przeciez recznie tego nie wykopie:-) Pilnowac tez nie musi-) Przyjedzie na gotowe:-)
Znałam, choć do metalu mi daleko.
PS. Na szczęście do Krawczyka też ;).
Znałam, choć do metalu mi daleko.
PS. Na szczęście do Krawczyka też ;).