Nie rozumiem tylko dlaczego piszesz, że Szwedzi pochylili się nad polską historią, a Polacy nie.
Przecież nawet we współczesnej muzyce przewijają się wątki patriotyczne.
Nie rozumiem tylko dlaczego piszesz, że Szwedzi pochylili się nad polską historią, a Polacy nie.
Przecież nawet we współczesnej muzyce przewijają się wątki patriotyczne.
Nie poczuli woli bożej, to i nie nagrali, proste.
Szwedzi w jakiś sposób poznali kawałek polskiej historii i się nią zainspirowali i zafascynowali, też łatwo zrozumieć.
Nie dorabiałabym do tego wielkiej ideologii.
Dla mnie genialną piosenką o Polsce jest "Nie pytaj o Polskę" Ciechowskiego. Nie bogoojczyźniane, nie na klęczkach, a takie nasze, ok, może tylko moje, ale dla mnie nie ma nic lepszego.
To dobra rzecz,znam, cenię, ale ja z kolei mam sporo sympatii do hip-hopu i rapu, chyba musze sobię metrykę sfałszować, bo to cholewcia nie pasuje mi do image'u.
Tyż pikny kawalek, bo to,że my, nieco starsze pokolenie, mamy więcej zrozumienia i sentymentu to wiadomo. Mnie się podoba,że młodzi, którzy genaralnie mają wywalone na wszystko, to jednak coś tam czują. Może i podniosłe, ale młodośc tez jest podniosła. :)))
https://www.youtube.com/watch?v=rAZ-BqMEfK8
A tak z innej beczki.
1 września, nikt się nawet nie zająknął.
No tak, dzień jak codzień. :)
To jest piosenka zaśpiewana przez Szwedów - bardzo znany szwedzki zespół Sabaton, święcący triumfy w Europie i na świecie, choc może na Vivie się go nie zobaczy. Za mało komercyjny.
Zabawne,że trzeba było aż Szwedów,żeby pochylili się nad polską historią. Bo my nie potrafimy.
Utwór ten śpiewają na koncertach w Niemczech również, rozmawiałam z młodym Niemcem, który był na jednym z nich. Podczas wykonywania tego kawałka na widowni panowała cisza....
I ten młody Niemiec zadal sobie trud poczytania o polskich Termopilach, bo nie wiedzial o co chodzi.
A ilu Polaków wie?
Nie ma większego zaszczytu, niż porównanie tych spod Wizny do najdzielniejszych z dzielnych i najbitniejszych z bitnych - do Spartan.
Ten utwór trafi do młodszych wiekiem ( może Jolek, może mzap, może agrafka) - albo do tych, którzy chowali się na hard rocku i heavy metalu, wielbiciele Krzysztofa Krawczyka raczej go nie polubią, bo to mocne, ostre brzmienie.
Utwór ma polskie tłumaczenie, względnie przyzwoite.
Jak ktoś będzie chciał, niech posłucha ( na początku niewiele się dzieje).
Proszę o polubienie tego posta tylko te osoby, które te piosenkę ( pieśń) wysłuchały do końca, do ostatniego taktu.
A swoją drogą, to naprawde fajny, ostry kawałek, jak ktoś w młodości mial długie pióra, którymi majtał na koncertach to załapie. :))))
https://www.youtube.com/watch?v=1QL0bXxjqEQ
Tobie też się dosyć p óżno przypomniało:) nie generalizuj tak.
A tak z innej beczki.
1 września, nikt się nawet nie zająknął.
No tak, dzień jak codzień. :)
To jest piosenka zaśpiewana przez Szwedów - bardzo znany szwedzki zespół Sabaton, święcący triumfy w Europie i na świecie, choc może na Vivie się go nie zobaczy. Za mało komercyjny.
Zabawne,że trzeba było aż Szwedów,żeby pochylili się nad polską historią. Bo my nie potrafimy.
Utwór ten śpiewają na koncertach w Niemczech również, rozmawiałam z młodym Niemcem, który był na jednym z nich. Podczas wykonywania tego kawałka na widowni panowała cisza....
I ten młody Niemiec zadal sobie trud poczytania o polskich Termopilach, bo nie wiedzial o co chodzi.
A ilu Polaków wie?
Nie ma większego zaszczytu, niż porównanie tych spod Wizny do najdzielniejszych z dzielnych i najbitniejszych z bitnych - do Spartan.
Ten utwór trafi do młodszych wiekiem ( może Jolek, może mzap, może agrafka) - albo do tych, którzy chowali się na hard rocku i heavy metalu, wielbiciele Krzysztofa Krawczyka raczej go nie polubią, bo to mocne, ostre brzmienie.
Utwór ma polskie tłumaczenie, względnie przyzwoite.
Jak ktoś będzie chciał, niech posłucha ( na początku niewiele się dzieje).
Proszę o polubienie tego posta tylko te osoby, które te piosenkę ( pieśń) wysłuchały do końca, do ostatniego taktu.
A swoją drogą, to naprawde fajny, ostry kawałek, jak ktoś w młodości mial długie pióra, którymi majtał na koncertach to załapie. :))))
https://www.youtube.com/watch?v=1QL0bXxjqEQ
A jak wymienilas? W tym swoim rewe na paragon z Kolonii czy nowa zakupilas? Tak z czystej ciekawosci pytam:-)