Na wyjeździe #27

06 września 2015 20:46 / 4 osobom podoba się ten post
A jak tak historycznie.
Pamiętacie z lekcji historii  sprowadzenie do Polski Krzyżaków przez Konrada Mazowieckiego? Wszystkie dzieci były zdumione i pytały pani nauczycielki dlaczego Konrad zrobił taką głupotę i że nie przewidział,że sprowadza na kraj zarazę. Przecież wystarczyło pomyśleć....
Konradku, zwracam honor, to co ty zrobiłeś, to był mały pikuś w porównaniu z tym, co my robimy obecnie.
Europa w obecnym kształcie to juz koniec, jeszcze tego nie widzimy, jak Konrad M.
Ale zobaczymy, jak będzie za późno. Chyba już jest za późno.
Pozamiatane.

06 września 2015 20:49 / 2 osobom podoba się ten post
No cóż...nadziejem...jak mówił Kargul, nie dozyjemy tego i to jest jedyna optymistyczna wizja!
06 września 2015 20:58 / 2 osobom podoba się ten post
Rozmawiałam 2 lata temu z nauczycielką ,która uczyła i nadal uczy języka niemieckiego obcokrajowców .Są to emigranci z różnych krajów ,na początku uczyła języka kobiety z byłej Jugosławii ,wśród nich były tez muzułmanki . Opowiadała mi jak to sie odbywało . Niemcy zaczynają proces integracji od kobiet ,przede wszystkim kobiety ucza sie języka ,muszą zdać egzamin .Kobiety muszą też zdjąć burki ,obowiązkowe są zajęcia na basenie .Na basen przychodzą w towarzystwie mężów ,którzy oczywiście protestuja ,ze ich kobieta musi sie rozebrać w obecności innych osób . Ale to jest warunek jak nie pójdą na basen ,albo nie zdadzą egzminu językowego są wydalani z Niemiec . A teraz starzejące się Niemcy potrzebują młodej i taniej siły roboczej.
06 września 2015 20:59 / 6 osobom podoba się ten post
agama

Jestem i opowiadam.
Krzywdy mi raczej Pdp nie zrobi-demencja totalna.Jeśli chodzi o pierwsze wrazenie to raczej pozytywne-jak mnie się nie zrobiło ''chłodno''to mamy szansę :-)
Chodzi z balkonikiem,sam je,z toalety korzysta też sam.
Oprócz wykonywania zawodu jego hobby to tresura psów,czyli coś co lubie:-)
Duzym problemem będzie znowu komunikacja-nie pamieta zeby uzywać hochdeutsch a ja tego ''bajerowskiego''dialektu ni chu...chu.
Odnośnie tego dyplomu:nie do końca rozumiem-nie dośc że jakieś gotyckie wywijasy to też napisany w dialekcie.Wyłapałam tylko to co było czytelne tj.BSB 1874,Bayerische Soldatenbund,waffen ss.
Nigdy mnie takie historie nie interesowały więc zaczęłam szperać i trochę mi się uzyskane wiadomości nie spodobały.
Do czasu kiedy nie zaczniemy mieszkać razem wstrzymuję od wniosków.
Trzymajcie kciuki żeby natura która lubi pieski okazała się dominujaca :-)

Reasumując-nie wygląda to najgorzej, dzięki tej demencji:). Czegokolwiek by nie robił, to zapomniał, albo wie, że gdzieś dzwonią, ale nie wie w którym kościele:). Niejeden pdp niemiecki ma za sobą podobną przeszłość, sporo ją ukrywa. Jestem jednak tego zdania co Marta, że wieszanie tego dyplomu, kiedy ma przyjechac opiekunka z Polski, to nietakt. Byłam na szteli gdzie bilblioteka w salonie była zapełniona literaturą o zbrodniarzach wojennych-pamiątka po nieżyjącym panu domu, może nie zdązyli ogarnąć, jednak czułam się tam dziwnie:). Opiekowałam się dementywną babcią, która właściwie już nie miała świeżej pamięci,była miłą osobą.

Tak sobie myślę, że tam gdzie jesteś nie będzie źle.
06 września 2015 21:00 / 3 osobom podoba się ten post
No i własnie o to chodzi Andrea, nie umiesz życ w cywilizowanym swiecie, nie umiesz się dostosowac, to deportacja i finito! Ale Niemcy sa poprawni politycznie, bo chcą zatrzeć wspomnienie II wojny światowej. No to im się odbije czkawką wkrótce!
06 września 2015 21:01 / 1 osobie podoba się ten post
Lawenda

A jak tak historycznie.
Pamiętacie z lekcji historii  sprowadzenie do Polski Krzyżaków przez Konrada Mazowieckiego? Wszystkie dzieci były zdumione i pytały pani nauczycielki dlaczego Konrad zrobił taką głupotę i że nie przewidział,że sprowadza na kraj zarazę. Przecież wystarczyło pomyśleć....
Konradku, zwracam honor, to co ty zrobiłeś, to był mały pikuś w porównaniu z tym, co my robimy obecnie.
Europa w obecnym kształcie to juz koniec, jeszcze tego nie widzimy, jak Konrad M.
Pozamiatane.

Lawendo nie strasz, wierzę ,że jakoś to się wszystko ułoży.
06 września 2015 21:06 / 2 osobom podoba się ten post
wiga

Rozmawiałam 2 lata temu z nauczycielką ,która uczyła i nadal uczy języka niemieckiego obcokrajowców .Są to emigranci z różnych krajów ,na początku uczyła języka kobiety z byłej Jugosławii ,wśród nich były tez muzułmanki . Opowiadała mi jak to sie odbywało . Niemcy zaczynają proces integracji od kobiet ,przede wszystkim kobiety ucza sie języka ,muszą zdać egzamin .Kobiety muszą też zdjąć burki ,obowiązkowe są zajęcia na basenie .Na basen przychodzą w towarzystwie mężów ,którzy oczywiście protestuja ,ze ich kobieta musi sie rozebrać w obecności innych osób . Ale to jest warunek jak nie pójdą na basen ,albo nie zdadzą egzminu językowego są wydalani z Niemiec . A teraz starzejące się Niemcy potrzebują młodej i taniej siły roboczej.

Chwilunia, muzułmanki maja specjalne stroje na basen, To taki czarny , elastyczny Anzug od góry do dołu, włącznie z nogawkami. Osobiscie widziałam w Egipcie i nie tylko jak sie kąpały w takich strojach. Oczywiscie są tez ortodoksi i wtedy damy wchodza w szatach i czarczafie do basenu, a nastepnie zalegają na trawie i piasku, wycierając nos w tenże , po czym znów do basenu wchodzą. My przed wejściem do basenu opłukujemy się pod prysznicem, po wyjsciu również, oni niestety nie.
06 września 2015 21:08 / 2 osobom podoba się ten post
A sie pamie rozpolitykowaly i nawet za kreslenie map wziely
Musi jakas sztela w Jaucie sie znalesc
06 września 2015 21:09
doda1961

Chwilunia, muzułmanki maja specjalne stroje na basen, To taki czarny , elastyczny Anzug od góry do dołu, włącznie z nogawkami. Osobiscie widziałam w Egipcie i nie tylko jak sie kąpały w takich strojach. Oczywiscie są tez ortodoksi i wtedy damy wchodza w szatach i czarczafie do basenu, a nastepnie zalegają na trawie i piasku, wycierając nos w tenże , po czym znów do basenu wchodzą. My przed wejściem do basenu opłukujemy się pod prysznicem, po wyjsciu również, oni niestety nie.

Zajęcia odbywały sie w niemieckim basenie , na niemieckich warunkach .Znam historie tylko z opowieści ,nie było mnie tam 
06 września 2015 21:09
doda1961

Jest i to bardzo i tym ludziom nalezy się pomoc, ale nie w sposób niekontrolowany, a dotychczas tak to sie własnie odbywa.

Nie wiem dlaczego teraz nastąpiła eskalacja ucieczki, ale co mamy ich jako Europa w kontrolowany sposób wyławiać z wody? To trochę złośliwie:)
Można przenieść postępowanie administracyjne do ambasad, też już jest mowa o tym. Na terenie objetym wojną raczej niemożliwe.
06 września 2015 21:13 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Nie wiem dlaczego teraz nastąpiła eskalacja ucieczki, ale co mamy ich jako Europa w kontrolowany sposób wyławiać z wody? To trochę złośliwie:)
Można przenieść postępowanie administracyjne do ambasad, też już jest mowa o tym. Na terenie objetym wojną raczej niemożliwe.

Niemozliwe, ale sa obozy
ONZ dla uchodzców wojennych i tam powinna byc weryfikacja i zaproszenia do Europy.
06 września 2015 21:20 / 1 osobie podoba się ten post
anerik

Czytałam wasze wypowiedzi odnośnie tej niechlubnej przeszłości i dlaczego do dziś ludzie w to się bawią.
Myślę, że oni nie mogą się z tym pogodzić, że to było aż tak straszne, może służąc nie zabijali cywilów , może nie wierzą w te okropieństwa itd..może jest to ich obrona przed prawdą o sobie samym.  Młodzi .... to ciekawość i terażniejszość ...nienawiść do obcokrajowców.....
Zobaczcie co się dziś dzieje z uchodzciami.....nienawiść rośnie ...
Myślę, że dzisiejsze różne sekty, komuniści ..lub nawet chore psychiczne osoby są bardziej niebezpieczne.
Trzeba, do tego podejść tak po prostu jak do osoby chorej, która potrzebuje pomocy, o ile jest się dobrze traktowanym.
Przeszłość nie istnieje , liczy się tylko teraz.....inaczej zatrzymamy się.....  idziemy dalej i są nowe problemy i może jeszcze gorsze od tamtych....nie wiem....żyję terażniejszością.....

Ja też teraźniejszością żyję,jednak o historii pamiętam.I znam.Wyciągać wnioski należy z historii i dbać o to, =żeby co złe w niej było,nigdy się nie powtórzyło.
06 września 2015 21:20 / 4 osobom podoba się ten post
Lawenda

A jak tak historycznie.
Pozamiatane.

Lawenda , Krzyżacy zwyczajnie przechytrzyli zmyślne plany Konrada:) ich rękoma chciał podbić plemiona pogańskich ludów, Prusów i Jaćwingów.
Nie wiedzial, nie chciał wiedzieć za co zostali wydaleni z Węgier, Jerozolimy.
Może i obecna sytuacja obróci sie przeciwko Europie, która widzi szansę na zapełnienie próżni rąk do pracy.
Lata minęły a w biednych krajach nic sie nie poprawiło, polityka interesu zwycięża zawsze. Moralna odpowiedzialnośc krajów kolonialnych jednak istnieje.
W moim rodzinnym mieście nie ma imigrantów, po zmroku to lepiej nie chodzić w pewne rejony, mieszkania socjalne to rudery pół roku po wprowadzeniu.
06 września 2015 21:27 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Lawenda , Krzyżacy zwyczajnie przechytrzyli zmyślne plany Konrada:) ich rękoma chciał podbić plemiona pogańskich ludów, Prusów i Jaćwingów.
Nie wiedzial, nie chciał wiedzieć za co zostali wydaleni z Węgier, Jerozolimy.
Może i obecna sytuacja obróci sie przeciwko Europie, która widzi szansę na zapełnienie próżni rąk do pracy.
Lata minęły a w biednych krajach nic sie nie poprawiło, polityka interesu zwycięża zawsze. Moralna odpowiedzialnośc krajów kolonialnych jednak istnieje.
W moim rodzinnym mieście nie ma imigrantów, po zmroku to lepiej nie chodzić w pewne rejony, mieszkania socjalne to rudery pół roku po wprowadzeniu.

A jakie ładne dzieci wychodzą ze skojarzenia pary biały Niemiec i czarna Kenijka.Dzisiaj widziałem i podziwiałem to małe,śniade i urocze maluchy.Cała trójka do siebie podobna.Tylko wzrostem różnicę dostrzegłem.
06 września 2015 21:31 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

A jakie ładne dzieci wychodzą ze skojarzenia pary biały Niemiec i czarna Kenijka.Dzisiaj widziałem i podziwiałem to małe,śniade i urocze maluchy.Cała trójka do siebie podobna.Tylko wzrostem różnicę dostrzegłem.