Uchodźcy

13 września 2015 19:17 / 1 osobie podoba się ten post
Doda 1961, ja nie rozumiem, im gorzej tym lepiej? Jak dworce w De będą leciały w powietrze to z uśmiechem powiesz " sami tego chcieli" mam na myśli Europejczyków. Uchodżcy są już w Europie i być może też między nimi zamachowcy potencjalni.
Ja pracuję w De średnio 9 miesięcy w roku, więc mam sporą szansę znależć się w niewłaściwym pociągu.
13 września 2015 19:26 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Doda 1961, ja nie rozumiem, im gorzej tym lepiej? Jak dworce w De będą leciały w powietrze to z uśmiechem powiesz " sami tego chcieli" mam na myśli Europejczyków. Uchodżcy są już w Europie i być może też między nimi zamachowcy potencjalni.
Ja pracuję w De średnio 9 miesięcy w roku, więc mam sporą szansę znależć się w niewłaściwym pociągu.

Doroteaa, pracuję podobnie jak Ty 9 miesięcy w roku w Niemczech, tyle ze pociągami nie jeżdzę. Nie wiem co chcesz właściwie powiedzieć, ale jak widać z Twoich postów jesteś zdecydowaną orędowniczką przyjmowania w sposób niekontrolowany imigrantów z krajów Bliskiego Wschodu. Własciwie to raz jestes za a raz przeciw, no to ja już nic z tego nie rozumiem. Byłoby mi duzo łatwiej zrozumiec Twój punkt widzenia, gdybyś określiła jasno swoje stanowisko.

Oczywiści nie ma przymusu, ale skoro juz zostałam wezwana do tablicy, to chciałabym wiedzieć co właściwie masz na mysli.
13 września 2015 19:30 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

Doroteaa, pracuję podobnie jak Ty 9 miesięcy w roku w Niemczech, tyle ze pociągami nie jeżdzę. Nie wiem co chcesz właściwie powiedzieć, ale jak widać z Twoich postów jesteś zdecydowaną orędowniczką przyjmowania w sposób niekontrolowany imigrantów z krajów Bliskiego Wschodu. Własciwie to raz jestes za a raz przeciw, no to ja już nic z tego nie rozumiem. Byłoby mi duzo łatwiej zrozumiec Twój punkt widzenia, gdybyś określiła jasno swoje stanowisko.

Oczywiści nie ma przymusu, ale skoro juz zostałam wezwana do tablicy, to chciałabym wiedzieć co właściwie masz na mysli.

Jestem za udzieleniem pomocy , na dzień dzisiejszy to raczej nie da się w sposob kontrolowany tego dokonać. Oczywiście, spokojniej i bezpieczniej dla uchodżcow byłoby pomagać na miejscu w Syrii i innych krajach.  Tyle .
13 września 2015 19:30 / 7 osobom podoba się ten post
zosia_samosia

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Niemieckie-media-rzad-wprowadza-kontrole-na-granicy-z-Austria,wid,17843305,wiadomosc.html

Odechcialo sie kultimulti ???

Może wreszcie ktoś powiedział pani kanclerz o sądzą o jej decyzji zwykli obywatele. I się wystraszyła.Albo wcześniejsze wykresy podali jej wreszcie w odpowiednią stronę.Żaden kraj, a nawet kontynent (Europa) nie jest w stanie wchłonąć takiej masy ludzi w tak krótkim czasie. Tym bardziej nie sprawując nad tym przepływem żadnej kontroli,To prowadzi do katastrofy.
13 września 2015 19:42 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Jestem za udzieleniem pomocy , na dzień dzisiejszy to raczej nie da się w sposob kontrolowany tego dokonać. Oczywiście, spokojniej i bezpieczniej dla uchodżcow byłoby pomagać na miejscu w Syrii i innych krajach.  Tyle .

No dobrze, czyli w kwestii pomocy mamy takie samo zdanie. Niestety nie mogę się z Toba zgodzić, że nie da się przyjmowac imigrantów w sposób kontrolowany. Da się i powinno tak to się własnie odbywac. Niestety Niemcom i nie tylko Niemcom zabrakło własnie umiejętności przewidywania i doszły do głosu ich ciasne umysły i stąd ta cała niekończąca się fala przybyszów z innego świata. W końcu Unia Europejska ma jakies granice prawda? Te granice ktoś powinien strzec, prawda? Nie trzeba być szczególnie bystrym, żeby przewidzieć co stanie się teraz, jesli Niemcy rozpoczną selekcję imigrantów i tych którzy nie spełniają warunków azylowych będa chcieli deportować. Podobnie jak łatwo jest przewidzieć, że imigranci kierując się zielonym światłem otrzymanym od  kanclerz Niemiec będą chcieli za wszelką cenę dostac się jednak do tego kraju. Odmowa przyjęcia, spowoduje bunt, który może byc bardzo grożny w skutkach. Bardzo grożny i wtedy zobaczymy , choć wolałabym nie widzieć i oby sie nigdy nie wydazyło. Niestety, ale  skłaniam się ku opinii, że Niemcy wywołają 3 wojnę swiatową, podobnie jak 2 dotychczasowe. Ale tym razem nie napadając na nikogo, to oni pozwolą się napaść. Na własne nie przymuszone zyczenie i to dzięki nim Europa juz nigdy nie będzie taka jak była.
13 września 2015 20:29 / 3 osobom podoba się ten post
Wędrując po róznych portalach wyczytałam, że już imigranci zaczynają protestować, obrzucając się petardami, jak na przykład w Hamburgu i pewnie nie tylko. Zobaczymy jaki będzie wrzask i rozruba jak się okaże, że większość nie dostanie azylu politycznego w Niemczech. Dlaczego mieszkancy Europy Wschodniej mogli to przewidziec i dlatego protestowali, a Niemcy i inny zachodni partnerzy unijni nie??? Na to pytanie niech kazdy odpowie sobie sam. Tak czy tak, żarty się skończyły, co było do przewidzenia. Oczywisce nie spodziewajmy się, że za chwilę będa wybuchac bomby podłozone przez imigrantów. Za chwilę na pewno nie, ale w niedalekiej , kilkuletniej, może kilkumiesięcznej odległosci na pewno tak.
13 września 2015 20:48 / 2 osobom podoba się ten post
Widać , widać. Wystarczy pójść na cotygodniowy targ, czy na flohmarkt. Pełno stoisk afganczyków, wietnamczyków itd.....
Niemcy nie handlują, chyba ze niemki co się wydały za mąż za nich. Niemcy handlują na targu tylko wędlinami, rybami.
Widać ich na ulicach, ale sa w zdecydowanej mniejszosci na razie i sa juz tutaj udomowieni, że tak powiem. Jest pełno chinskich marketów z ciuchami tak jak u nas i nawet kilka warzywniaków prowadzą wietnamczycy.
13 września 2015 20:49
W Lipsku prawdopodobnie mają obóz przesiedlenczy, ale ci aktualni imigranci. Ja do Lipska mam 50 km i nie bywam tam raczej.
13 września 2015 20:51 / 2 osobom podoba się ten post
WSTENGA

Może wreszcie ktoś powiedział pani kanclerz o sądzą o jej decyzji zwykli obywatele. I się wystraszyła.Albo wcześniejsze wykresy podali jej wreszcie w odpowiednią stronę.Żaden kraj, a nawet kontynent (Europa) nie jest w stanie wchłonąć takiej masy ludzi w tak krótkim czasie. Tym bardziej nie sprawując nad tym przepływem żadnej kontroli,To prowadzi do katastrofy.

Powinni juz zdjac z urzedu te merkel. czasami ma wrazenie, ze to babsko i jej polityka chce zniszczyc Europe.
13 września 2015 20:59 / 1 osobie podoba się ten post
E  tam nie widać:). W takim Berlinie jest wielu Turków np. , w innych większych miastach też:).
13 września 2015 21:06
A to notatka sprzed miesiąca . W telewizji Niemieckiej jakos o tym nie mówiono.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,8311,title,Zamieszki-w-Hamburgu-Wladze-obawiaja-sie-ze-to-nie-koniec,wid,16943462,wiadomosc.html
13 września 2015 21:13 / 1 osobie podoba się ten post
Teraz lawina decyzji o kontroli granic wewnętrznych. Ale tacy młodzieńcy już są na naszym stanie:
14 września 2015 12:53
doda1961

To podobnie jak ja Sasanko . Przebudzenie moje było tym bardziej traumatyczne, że czytając te ,,rewelacyjne" informacje , poczułam sie jak ograniczony umysłowo w stopniu znacznym osobnik. Tak bowiem odczytuję propozycje pani premier, tuz przed wyborami. Ona ze swoją świtą, ma obywateli po prostu za
ociężałych umysłowo, a to z kolei obraża mnie , jako obywatelkę tego kraju. Tyle o polityce:-) czas na kawkę :-)

Ja się zastanawiam czy w takiej sytuacji w ogóle do roboty jechać za kilka dni :P
14 września 2015 12:59
sas-anka

Ja się zastanawiam czy w takiej sytuacji w ogóle do roboty jechać za kilka dni :P

Na pewno na dłuższy postój na granicy trzeba sie przygotować. Kontrole powróciły.