Mnie najbardziej na tym filmiku przeraziło , że męzczyzna domaga się pieniędzy , że dostaje złe jedzenie i stwierdza "naszych pieniędzy ".
Mnie najbardziej na tym filmiku przeraziło , że męzczyzna domaga się pieniędzy , że dostaje złe jedzenie i stwierdza "naszych pieniędzy ".
Byłam dzisiaj na spacerze z Pdp.Dwa domy dalej mieszka 20 azylantów a teraz kolejny dom remontują pełną parą.Jak tak dalej pójdzie to w najblizszym czasie ich coraz więcej.Najgorsze że chodzą po domach trzymając karteczki napisane po niemiecku. A jak pieknie znak krzyza pokazują!
I karteczkę pod nos!
Byłam dzisiaj na spacerze z Pdp.Dwa domy dalej mieszka 20 azylantów a teraz kolejny dom remontują pełną parą.Jak tak dalej pójdzie to w najblizszym czasie ich coraz więcej.Najgorsze że chodzą po domach trzymając karteczki napisane po niemiecku. A jak pieknie znak krzyza pokazują!
I karteczkę pod nos!
Nie mogę pojąc dlaczego jakikolwiek sprzeciw przeciwko takiemu sposobowi pomocy imigrantom powoduje wrzask : populizm, ksenofobia, nietolerancja. No nie pojmuję !! Dlaczego to ma być takie "na dziko" ?? i na siłę ?? Każde państwo ma prawo określić co chce u siebie mieć.
Swoja drogą jak Niemcy wyzywają Polaków od nierobów i złodziei to nikt nie wrzeszczy : ksenofobia, populizm, nietolerancja. Tak to jest jak mniejszość potrafi załatwić opinię większości swoim zachowaniem. Ciekawe kiedy powstaną w DE głupie kawały o imigrantach typu "jedź do Polski. Twoje auto już tam jest". Legalnie opowiadanych wszem i wobec.
Nie wiem.
Zięć Pdp jest zawsze na posterunku i sam te ''karteczkowe''wizyty załatwia :-)
Nie na dziko i nie na sile piszesz... "na spokojnie i przewidywalnie" podczas wojny nie ma czasu!
Mycho tak naprawde temat osobiscie nas nie dotyczy, skad tyle w Tobie sprzeciwu?
Kazdy z nas ma wolny wybor. Mozemy poddac sie fali populizmu, ksenofobii, braku tolerancji gloszonych przez niektorych politykow i innych postaci znanych z pierwszych stron gazet... lub wziac udzial w zorganizowanej pomocy socjalnej i poznawaniu kultury tych, ktorzy beda niebawem naszymi sasiadami.
Chce doswiadczyc na wlasnej skorze ile jest prawdy w tym co czytam i widze na filmikach, stad zamysl pracy z uchodzcami ze Syrii.
A tak w ogole czego tak sie boimy, w koncu glowny ciezar opieki spadnie na Niemcow, skad u nas taki sprzeciw???
Kika, do nas też dojdzie. Też weżmiemy uchodzców i chciałabym aby byli dobrze przyjęci. Zresztą sami uciekną potem, bo o Polsce nic nie wiedzą i nie chcą u nas być. Ale to co się teraz dzieje zmieni Europę Kiko. Zmieni Niemcy, Francję itd. To jest proces. Marzy mi się aby odbywał się spokojnie, aby te tak rożne kultury docierały się i ceniły wzajemnie. Patrząc na to co do tej pory jest, przestaję w to wierzyć. Wojna jest w Syrii Kika, nie w Turcji skąd idą imigranci. Ja poprostu nie wierzę, że nagle się wszyscy zerwali i sami od siebie wrzasneli : idziemy do Niemiec po lepsze życie !! Skoro u nich jest wojna, to lepsze życie mają wszędzie !! a nie tylko w DE czy Szwecji.
Kika!Jak już będziesz wiedziala jak to wszystko wygląda w rzeczywistości,czy niepokojące informacje są prawdziwe czy wyssane z palca to daj znać proszę.
Ja szczerze mówiąc mam jakiś irracjonalny strach przed azylantami prawdopodobnie wywołany ich religią i karygodnymi morderstwami.Nie mozna jednak wszystkich jedną miarą mierzyć.
Czekam zatem na wiadomości z pierwszej ręki.Lubię wyzwania i może dołączę.
Mycho:) rozmawialam z moim szefem /Niemiec ok 45l/ cieszy sie, ze bedzie mial kto pracowac na jego rente i nie jest w tym odosobniony.
Mycho... przyjdzie czas, bedzie rada:)