Uchodźcy

30 października 2015 19:03 / 1 osobie podoba się ten post
Dokładnie tak.
30 października 2015 20:01 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Pewnie że rada się znajdzie. Zawsze :-) Ale dla mnie to nie jest normalne, że na rente Twojego szefa muszą pracować imigranci, którzy staną się Niemcami. Pomijam fakt czy im o to faktycznie chodzi. Co się dzieje z Europą, że się w takim tempie starzeje ??  Gdzie są rodziny, małe dzieci ??  Rozbuchaną konsumpcję, którą pieczołowicie pielęgnuje Europa, która zmienia wartości mają zastąpic dzieci uchodźców ??

Zgadzam sie, malo komu wystarcza bulka z maslem... 

30 października 2015 20:15
Można nakazać Niemkom urodzenie kilkorga dzieci ...i to natychmiast ciekawe tylko czy któraś posłucha...
31 października 2015 20:40
Merkel stawia ultimatum i przechodzi do ofensywy. Postanowiła poradzić sobie z niemieckim problemem imigrantów stawiając europejskim krajom ultimatum, że jeśli tego nie zrobią, to strefa Schengen nie będzie mogła dalej funkcjonować.

Kanclerz Niemiec po raz pierwszy stwierdziła, że strefa Schengen, która umożliwia podróżowanie przez granice państw członkowskich układu bez kontroli, nie będzie mogła dalej istnieć, jeśli europejskie kraje nie zdecydują się na przyjęcie imigrantów, którzy masowo ściągają do Niemiec.

Kanclerz Merkel twierdzi, że decyzja o przywróceniu kontroli na unijnych granicach nie przyjdzie jej łatwo, aczkolwiek może nie być innego rozwiązania. Jest niepocieszona faktem, że państwa europejskie nie chcą partycypować w podziale imigrantów, przerzucając całą odpowiedzialność na Niemcy. Merkel uważa, że Europa nie zachowuje się „solidarnie”. Wcześniej w podobnym tonie wypowiadał się niemiecki minister spraw wewnętrznych Thomas de Maiziere.

Setki tysięcy imigrantów z Afryki oraz Bliskiego Wschodu masowo ściągają do Niemiec. Tylko według oficjalnych prognoz, w 2015 roku do naszego zachodniego sąsiada przybędzie ponad 800 000 imigrantów, czyli cztery razy więcej niż rok temu. Wzmagają się protesty, pojawiają się pierwsze starcia z policją. Coraz częściej dochodzi do incydentów skierowanych przeciwko uchodźcom, w tym do podpaleń ośrodków.

Kontrole na wschodnich granicach wzmocniła już Austria. Prezydent Duda zapowiedział, że Polska nie będzie przyjmować więcej uchodźców, ponieważ u polskich granic toczy się wojna i być może do kraju ściągać będą uchodźcy z Ukrainy. Premier Słowacji powiedział zaś, że skoro Francja bombardowała Libię, to niech teraz przyjmuje uchodźców. Francuzi są zaś pochłonięci problemami z imigrantami w Calais oraz Marsylii. Pomysły Merkel mogą iść w parze ze staraniami Davida Camerona, by zreformować Unię.
07 listopada 2015 11:05
07 listopada 2015 15:20 / 3 osobom podoba się ten post
Mycha

Nie mogę pojąc dlaczego jakikolwiek sprzeciw przeciwko takiemu sposobowi pomocy imigrantom powoduje wrzask : populizm, ksenofobia, nietolerancja. No nie pojmuję !! Dlaczego to ma być takie "na dziko" ?? i na siłę ?? Każde państwo ma prawo określić co chce u siebie mieć.
Swoja drogą jak Niemcy wyzywają Polaków od nierobów i złodziei to nikt nie wrzeszczy : ksenofobia, populizm, nietolerancja. Tak to jest jak mniejszość potrafi załatwić opinię większości swoim zachowaniem. Ciekawe kiedy powstaną w DE głupie kawały o imigrantach typu "jedź do Polski. Twoje auto już tam jest". Legalnie opowiadanych wszem i wobec.

Ja na tego typu dowcipy zawsze odpowiadam "Jedź do Niemiec, biżuteria i obrazy twojej babci są tam od 70 lat"
10 listopada 2015 18:29 / 1 osobie podoba się ten post
A ja myślałam, że Ty grzeczny jesteś.
10 listopada 2015 18:31 / 2 osobom podoba się ten post
Geronimo, a co Ty bys z nimi wszystkimi robil?
10 listopada 2015 18:38 / 2 osobom podoba się ten post
Bratałby się i szlifował język - obcy oczywiście ;-))
10 listopada 2015 18:41
ellaa

Ja na tego typu dowcipy zawsze odpowiadam "Jedź do Niemiec, biżuteria i obrazy twojej babci są tam od 70 lat"

Dobre, dobre. Może ktoś to perfekt po niemiecku napisać? Chodzi mi o to, że jak kiedyś się przyda, to żaden niemiec nie powie, że nie rozumie.
10 listopada 2015 19:33 / 1 osobie podoba się ten post
moncherie

Geronimo, a co Ty bys z nimi wszystkimi robil?:-):-):-)

wisienko, nie widzisz , ze one wszystkie przygotowane sa do kapieli????? szorowanko!!!!!
10 listopada 2015 20:24 / 1 osobie podoba się ten post
moncherie

Geronimo, a co Ty bys z nimi wszystkimi robil?:-):-):-)

jak to co ??? To samo co Niemcy zrobia.
Wybiora tych co cos warci a reszte rozesle sie po europie
Np.Hamburg St. Pauli 
10 listopada 2015 20:44 / 3 osobom podoba się ten post
Maja68

Dobre, dobre. Może ktoś to perfekt po niemiecku napisać? Chodzi mi o to, że jak kiedyś się przyda, to żaden niemiec nie powie, że nie rozumie.

Fahre nach Deutschland,der Schmuck und die Gemälde,die zu deiner Oma gehörten,sind dort schon  seit siebzig Jahren da.
10 listopada 2015 21:06
Marta

Fahre nach Deutschland,der Schmuck und die Gemälde,die zu deiner Oma gehörten,sind dort schon  seit siebzig Jahren da.

Fahr!