Co nas rozśmiesza w domach pdp

28 września 2015 21:42 / 2 osobom podoba się ten post
Mnie ostatnio przy śniadaniu ubawiła mina w stylu karpia mojej obecnej pdp, jak zobaczyła moje śniadanie : sardynki z puszki w oleju i do tego świeży chlebek, haaa... a oni z mężem chleb ze speizequark i na to marmelada....

i kto miał większe prawo do miny a,la KARP ?
28 września 2015 21:44 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Kanapki jedzone nożem i widelcem tez juz widziałam::):):):)  I zdziwienie ogromne jak to ja  do łapy biorę,hi hi hi???????

Kasiu, bo tak się powinno jeść kanapki, nożem i widelcem :). 
Najlepiej, żeby na stole były półmiski z wędlinami, serem i chlebem, wtedy problemu nie ma, ale kanapek z tego się też nie robi ;).
28 września 2015 21:53 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Kanapki jedzone nożem i widelcem tez juz widziałam::):):):)  I zdziwienie ogromne jak to ja  do łapy biorę,hi hi hi???????

Ja też widzę a robię po swojemu .
28 września 2015 21:56
salazar

Kasiu, bo tak się powinno jeść kanapki, nożem i widelcem :). 
Najlepiej, żeby na stole były półmiski z wędlinami, serem i chlebem, wtedy problemu nie ma, ale kanapek z tego się też nie robi ;).

Chleb nożem i widelcem????Na co dzień się Polacy tak nie jedzą,ale zdarzają sie sytuacje kiedy rzeczywiscie wypada tak jeść:)

http://savoir-vivre.wieszjak.polki.pl/przy-stole/210296,Jak-jesc-pieczywo.html

Doczytałam też ,że poza D zwyczaj jedzenia kanapek sztućcami jest tez  w Holandii:)
28 września 2015 22:00 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Chleb nożem i widelcem????Na co dzień się Polacy tak nie jedzą,ale zdarzają sie sytuacje kiedy rzeczywiscie wypada tak jeść:)

http://savoir-vivre.wieszjak.polki.pl/przy-stole/210296,Jak-jesc-pieczywo.html

Doczytałam też ,że poza D zwyczaj jedzenia kanapek sztućcami jest tez  w Holandii:)

Nie chleb, a kanapkę.
Chleb solo się odłamuje. Dlatego napisałam, że je się inaczej, gdy na stole są półmiski i osobno podany chleb, wędliny i sery :).
28 września 2015 22:00 / 3 osobom podoba się ten post
Można sztućcami ale po co? Mój dziadek na szczęście je normalnie po polsku.Ale babcia w Stuttgarcie zawsze nożem i widelcem.Zjedzenie kromki chleba zajmowało jej pól godziny.
28 września 2015 22:03 / 1 osobie podoba się ten post
Zupę z talerza też można wypić bez użycia łyżki, c'nie :D?
28 września 2015 22:05 / 3 osobom podoba się ten post
mnie na każdej stelli rozśmiesza to, że ciągle mi pokazuja jak działa zmywarka, pralka, suszarka, jak się segreguje śmieci
28 września 2015 22:05 / 3 osobom podoba się ten post
salazar

Zupę z talerza też można wypić bez użycia łyżki, c'nie :D?

Z bulionówki łatwiej:)hi hi Będąc w domu jesz kanapki nożem i widelcem?Ja nie:)Ale zupy z talerza też nie wychłeptuję:):):)
28 września 2015 22:17 / 2 osobom podoba się ten post
agamor

mnie na każdej stelli rozśmiesza to, że ciągle mi pokazuja jak działa zmywarka, pralka, suszarka, jak się segreguje śmieci

To na Twój przyjazd aż tylu fachowców wzywają?
28 września 2015 22:29 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Z bulionówki łatwiej:)hi hi Będąc w domu jesz kanapki nożem i widelcem?Ja nie:)Ale zupy z talerza też nie wychłeptuję:):):)

Napisałaś, że śmieszy Cię, gdy ludzie inaczej jedzą kanapki. Wyjaśniłam, że jedzą normalnie, zgodnie z zasadami s-v i mogą się dziwić, że jesz "po polsku" ;). 
Czytając posta Marty, pomyślałam sobie, że ten wątek powinien mieć podtytuł: "Normalnie, czyli po polsku" :D.  

28 września 2015 22:37 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Napisałaś, że śmieszy Cię, gdy ludzie inaczej jedzą kanapki. Wyjaśniłam, że jedzą normalnie, zgodnie z zasadami s-v i mogą się dziwić, że jesz "po polsku" ;). 
Czytając posta Marty, pomyślałam sobie, że ten wątek powinien mieć podtytuł: "Normalnie, czyli po polsku" :D.  

Słuszna uwaga:):):)Totez ja sie nie dziwie,że Niemcy sie dziwią ,ale nieodmiennie mnie to śmieszy-dla nas jedzacych "normalnie" to takie troche manieryczne:)I dlatego śmieszne:)
28 września 2015 22:41
kasia63

Słuszna uwaga:):):)Totez ja sie nie dziwie,że Niemcy sie dziwią ,ale nieodmiennie mnie to śmieszy-dla nas jedzacych "normalnie" to takie troche manieryczne:)I dlatego śmieszne:)

Manieryczne, jeśli się tego nie wyniosło z domu lub nie stało się to stałym zachowaniem, mimo, że nabytym :). 
Dla ludzi, którzy tak jedli zawsze, to normalne, jak posługiwanie się nożem i widelcem :).  

28 września 2015 22:46 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Manieryczne, jeśli się tego nie wyniosło z domu lub nie stało się to stałym zachowaniem, mimo, że nabytym :). 
Dla ludzi, którzy tak jedli zawsze, to normalne, jak posługiwanie się nożem i widelcem :).  

I o tym przecież mówimy o początku:)U mnie w domu kanapki jadało i jada sie rękoma:)Dla Niemców normalne ,dla Polaków raczej nie:)
28 września 2015 22:57
kasia63

I o tym przecież mówimy o początku:)U mnie w domu kanapki jadało i jada sie rękoma:)Dla Niemców normalne ,dla Polaków raczej nie:)

Nie do końca o to mi chodziło, ale niech tak pozostanie :)!

Jak mawia nasza Doda kochana (w przyzwoitym przekładzie nadającym się na forum ;))- mnie ciężko zrozumieć ;).