właśnie zapomniałam dodać pies oczywiście obecny również :)
właśnie zapomniałam dodać pies oczywiście obecny również :)
Agencji wsiorawno gdzie przebywa :-) byle kasa spływała.
Gdybym zdecydowała sie na taki wyjazd i dalsza prace żądałabym aneksu do umowy w właściwym na dany czas adresem wykonywania pracy.Załózmy,ze opiekunka podczas takiego wyjazdulegnie jakiemus wypadkowi/złamie rekę np./ -ubezpieczyciel moze dopatrzec się ,ze wykonywała swoje obowiązki poza uzgodniomym adresem/300km/ i po odszkodowaniu.Wiem ,ze to taki czarny scenariusz ,ale pracujac w innym kraju trzeba i takie miec na uwadze....
W mojej agencji wyjazd za granicę musiałam meldować, bo ubezpieczenie ale to prywatne było tylko na De, EKUZ też jest ograniczony ale do kraju, nie wpisujemy adresu. Jak na tydzień to bym nie robiła dramatu. Ja trochę tak już De pozwiedzałam towarzysząc pdp. I rodzina i hotel.
Do EKUZ adresu nie wpisujemy, ale do A1 już tak. A EKUZ dostaje się na podstawie A1. Co innego jeśli to jest EKUZ turystyczna, wtedy niepotrzebny ani A1 ani adres, ani nic.Przecież jak coś się wydarzy i trzeba będzie skorzystać z pomocy lekarskiej, to lekarz wyśle rachunek do NFZ, a NFZ ma adres pobytu pracownika w Niemczech, bo on widnieje na A1 i co wówczas, jesli coś się zadzieje 300 km od miejsca w któym był deklarowany pobyt?
Nie mówie,że dramat ale pytam ,po cholere w chałupie pełne familii jeszcze opiekunka?Mam wrażenie ,że córce PDP opiekunka jawi sie jako własność ,którą może dysponować jak chce.Skoro miała taki pomysł to po co w ogóle zatrudniała opiekunkę?No nie wiem,mnie sie to nie podoba i ja bym odpalała wrotki:):):)Równie dobrze na ten czas opiekunka może na urlop do domu zjechac a potem wrócić.
A może córka chce jej zrobić dobrze i zafundować wczasy :-)
A może córka chce jej zrobić dobrze i zafundować wczasy :-)
Michalinka już odpowiedziała:-) w dzisiejszych czasach raczej nikt nie sypia z pdp bądż jego rodziną w jednym pokoju. Kasiu trochę zaufania do ludzi trzeba jedna k mieć, agencja musi byc powiadomiona to oczywiste.
Na tydzień po 1400 km w tę i z powrotem:placz3:
Nic takiego nie napisałam:)Chociaz była ostatnio taka oferta-spanie z PDP w jednym pokoju ,nawet zadzwoniłam do te fimy,moze pamietasz bo opisywałam na forum:)
Zaufanie to jedno a ostrożnośc to drugie.Zadzwoni kolezanka w poniedziałek do agencji to nam cos więcej napisze:)
Doda zadzwonię w poniedziałek do NFZ, bo wychodzi ,że ja bardzo lekkomyslna jestem, w Pl też mamy adres i podróżujemy po kraju? Przecież EKUZ nie może nas wiązać do miejsca? Pojadę na zakupy do Bremen ok 40 km i co już nie jestem ubezpieczona?