Na wyjeździe #29

23 października 2015 19:26 / 1 osobie podoba się ten post
i znów zaczyna się dyskusja o ..... niebie i o chlebie . to ,że ktoś tam powiedział coś- ok niech będzie prawda ale zawsze powinno zaczynać się od tego : czy podopieczny jest ubezpieczony w prywatnej kasie chorych , czy w tzw "państwowej " a jak tak to w jakiej . Różne kasy chorych / prywatne np w zależności od tego jaka składka jest płacona /refundują różniące się od siebie pakiety "Pflege " ile rodzina dopłaca może tez zależeć od tego , że któryś z członków rodziny zgłosił , że staje się opiekunem seniora i ma w związku z tym pokaźny dodatek - opiekunka występuje wtedy w roli pomocy domowej itd itp .
23 października 2015 19:27
dorotee

Może te 3 tysiące euro to koszt całkowity bez uwzglęnienia refundacji kasy chorych. Może rodzina basi pdp chce zrobic "dobre " wrażenie na Basi. Basi pensja plus 3 tysiące Pflegedienst to już ok 5 tysięcy euro, niezły standard:)

Obawiam się, że raczej własnie odwrotnie. Za 5 tys euro to jest luksusowy Heim i świety spokój z opiekunkami, wolnym dla nich, wyzywieniem za które czesto rodziny PDP czy oni sami drzącą ręką płacą, swiety spokój z kosztami podrózy, ciągłą wymianą opiekunek itd.... Podałaś link Dorotko, a nie czytałas tego wczesniej? Tam jest dokładnie napisane co za co ile to kosztuje .
23 października 2015 19:27
Przy Pflegestuffe 3 dostają 728 euro Pflegegeld, i Sachleistungen do 1612 bądż 1995 euro,
23 października 2015 19:29
doda1961

Obawiam się, że raczej własnie odwrotnie. Za 5 tys euro to jest luksusowy Heim i świety spokój z opiekunkami, wolnym dla nich, wyzywieniem za które czesto rodziny PDP czy oni sami drzącą ręką płacą, swiety spokój z kosztami podrózy, ciągłą wymianą opiekunek itd.... Podałaś link Dorotko, a nie czytałas tego wczesniej? Tam jest dokładnie napisane co za co ile to kosztuje .

Czytałam, większośc jednak nie chce do domu opieku, nawet jak moja pdp do Senioren Reziedenz, wola matki /ojca bywa jednak szanowana. 
23 października 2015 19:31
Aniak

i znów zaczyna się dyskusja o ..... niebie i o chlebie . to ,że ktoś tam powiedział coś- ok niech będzie prawda ale zawsze powinno zaczynać się od tego : czy podopieczny jest ubezpieczony w prywatnej kasie chorych , czy w tzw "państwowej " a jak tak to w jakiej . Różne kasy chorych / prywatne np w zależności od tego jaka składka jest płacona /refundują różniące się od siebie pakiety "Pflege " ile rodzina dopłaca może tez zależeć od tego , że któryś z członków rodziny zgłosił , że staje się opiekunem seniora i ma w związku z tym pokaźny dodatek - opiekunka występuje wtedy w roli pomocy domowej itd itp .

Chola chola, Pflegegeld i wysokośc Sachleistungen są niezależno od kasy, czy AOK czy luksusowa Oldenburgische coś tam coś tam.
23 października 2015 19:35
Nie wiem jak gdzie jest mój PDP finansuje się sam i córki nie mają nic do tego ile i na co wydaje swoje pieniądze. Oczywiście starsza zarządza wszystkim. Ale widzę rachunki i konto mojego PDP, ponieważ nie może wchodzić na górę do swojego komputera to jak chce, podsuwam mu mojego laptopa a ponieważ nie rozumie polskich poleceń to mu pomagam.
A w Schweiz jest tak - 5.400 CHF firmie za opiekunkę oraz 44CHF za godzinę dla Spitexu (siedzenie z POP na ławce)- wiadomość sprawdzona "własnoocznie"...Przy tylko 4h w tygodniu wychodzi grubo ponad 6.000 CHF
dorotee

To bajki plecie:-) ona tam był średnio legalnie? Prawie,że standardem jest Pflegedienst do mycia.

No właśnie tylko do porannego mycia , przebierania i raz w tygodniu mają duszować , no i wymiana katheter , ale to i tak od nich przychodziły dziewczyny raz na cztrery tygodnie ...." Zeszli " z Piguły , ja niby mogę wychodzić sama sobie na 3 godziny dziennie - więc nie podskoczę ! tylko kiedy wychodzić , jak przeważnie na coś lub na kogoś czekam , ugotować i podać ( nakarmić muszę ) , owszem na godzinkę do dwóch śmiało mogę , ale niech nie przesadzają , że na trzy ! .....oszczędnośc na Pigulencji to już miesięcznie jakieś ok. 7 stówek , mnie płacić nic nie muszą , no bo przecież mogę sobie wyjść , kiedy tylko zechcę .......oj ! bystry naród , bystry ! uczmy się od nich .....albo nie , bo jaka by nie była , była z nimi od początku , czyli prawie 3 lata , więc takie hocki-klocki w stosunku do niej to mi się na serio nie podobają !
23 października 2015 19:38 / 2 osobom podoba się ten post
Aniak

Aniak...spuść powietrze. Każda średniointeligentna osoba wie, że sa ubezpieczenia zdrowotne obligatoryjne i sa również dodatkowe. Pytanie Basi brzmiało, czy jest mozliwe zeby usługi Pflegedienst kosztowały 3 tyś euro. Odpowiedź padła , że nie jest to mozliwe. Chętnie natomiast dowiem się i pewnie nie tylko ja, jaki koszt wobec tego zwraca AOK a jaki ubezpieczyciel prywatny. Jak mniemam posiadasz taką więdzę, więc proszę podziel się nią.
23 października 2015 19:38 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

No właśnie tylko do porannego mycia , przebierania i raz w tygodniu mają duszować , no i wymiana katheter , ale to i tak od nich przychodziły dziewczyny raz na cztrery tygodnie ...." Zeszli " z Piguły , ja niby mogę wychodzić sama sobie na 3 godziny dziennie - więc nie podskoczę ! tylko kiedy wychodzić , jak przeważnie na coś lub na kogoś czekam , ugotować i podać ( nakarmić muszę ) , owszem na godzinkę do dwóch śmiało mogę , ale niech nie przesadzają , że na trzy ! .....oszczędnośc na Pigulencji to już miesięcznie jakieś ok. 7 stówek , mnie płacić nic nie muszą , no bo przecież mogę sobie wyjść , kiedy tylko zechcę .......oj ! bystry naród , bystry ! uczmy się od nich .....albo nie , bo jaka by nie była , była z nimi od początku , czyli prawie 3 lata , więc takie hocki-klocki w stosunku do niej to mi się na serio nie podobają ! :-(

Basieńka, Ty nie narzekaj ja jeszcze dwa lata temu to wszystko sama robiłam, Pigulencji żadnej nie miałam, polatać to sobioe mogłam do piekarni i z powrotem, aż wywalczyła 8h na tydzień wolnego dla Ciebie korzystniej jak Pflege  przychodzi codziennie.
23 października 2015 19:41
doda1961

Aniak...spuść powietrze. Każda średniointeligentna osoba wie, że sa ubezpieczenia zdrowotne obligatoryjne i sa również dodatkowe. Pytanie Basi brzmiało, czy jest mozliwe zeby usługi Pflegedienst kosztowały 3 tyś euro. Odpowiedź padła , że nie jest to mozliwe. Chętnie natomiast dowiem się i pewnie nie tylko ja, jaki koszt wobec tego zwraca AOK a jaki ubezpieczyciel prywatny. Jak mniemam posiadasz taką więdzę, więc proszę podziel się nią.

Nie ma różniucy akurat w tej materii, owszem leki, gimnastyka, badania, dostęp do specjalisty  to już mamy dwa systemy, dwie kategorie.
23 października 2015 19:43
dorotee

Nie ma różniucy akurat w tej materii, owszem leki, gimnastyka, badania, dostęp do specjalisty  to już mamy dwa systemy, dwie kategorie.

No moim zdaniem jest. AOK płaci ile płaci, według swoich stawek, a jesli PDP ma również dodatkowe ubezpieczenie prywatne, to również jakąs kasę dostac musi z tego ubezpieczenia, no tak czy nie? Czyli koszt dla rodziny PDP zmniejsza się.
23 października 2015 19:54 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

Ja się podzielę rzetelnym info w przyszłym miesiącu bo będziemy widzieć jakie rachunki spływać zaczną.
3x w tyg. pięlęgniarka paliativ, 1x w tyg lekarka paliativ, 1 x w tyg. pielęgniarka do kąpieli z LAB.
To wszystko się zaczęło 3 tygodnie temu.
Mój PDP miał do tej pory 1 pflegestuffe, wiem że córka robi teraz po szpitalu zmiany.
Mój PDP był w heime ale nie pamiętam w tym momencie ile tam stało bo mnie to nie interesowało.
23 października 2015 19:58
doda1961

No moim zdaniem jest. AOK płaci ile płaci, według swoich stawek, a jesli PDP ma również dodatkowe ubezpieczenie prywatne, to również jakąs kasę dostac musi z tego ubezpieczenia, no tak czy nie? Czyli koszt dla rodziny PDP zmniejsza się.

Czemu dla rodziny? PDP nie finansują się sami????
No mój PDP tak, finansuje się sam i jeszcze zostawało.
No, nie wiem jak teraz będzie ale moj PDP nie rozdziera szat!!!!!!
23 października 2015 20:00
doda1961

To juz coś innego, Aniak chodzi o rodzaj ubezpieczenia obowiązkowego np AOK,Barmer, Tk czy jakieś prywatne np moja pdp ma Oldenburgische Landesbank chyba, dodatkowe ubezpieczeńie  to dodatkowe pieniądze, zależne tylko od wysokości składki.