Na wyjeździe #31

11 stycznia 2016 21:56 / 3 osobom podoba się ten post
No,zachodziłam w głowę,po co mnie moja pani ciągnie na swoje plotki z koleżankami.A teraz już wiem
Niemniej,nadal mnie to śmieszy,takie chwalenie sie ,jakby to jej zasługa była
11 stycznia 2016 21:59
Marta

No,zachodziłam w głowę,po co mnie moja pani ciągnie na swoje plotki z koleżankami.A teraz już wiem:-)
Niemniej,nadal mnie to śmieszy,takie chwalenie sie ,jakby to jej zasługa była:-)

Czyli dobrze się domyślałam?
11 stycznia 2016 22:02 / 3 osobom podoba się ten post
Benita

Doda, a mogłabyś systematycznie wpisywać temat każdej lekcji, zasygnalizować, czego uczycie sie po kolei?
Przerabiam różne kursy, ale nie mam "przewodnika" co po czym i w jakiej kolejności.
Teraz przerabiam książki z ćwiczeniami: jedną ze słownictwa, drugą z gramatyki, ale "ciągu" mi brak.
Tylko daj znać, w jakim topiku będziesz nadawać.
Zazdroszczę Ci tego kursu. Kasę i większą bym dała, ale tu gdzie jestem nie mam takich możliwości.
Chociażby masz sie kogo zapytać i masz porównanie z innymi uczestnikami, czy dobrą drogą i tempem idziesz.
Powodzenia !!

Jutro jadę kupic sobie książkę, która jest wymagana, to zrobię scan i wkleję na forum, w sensie poszczególnych lekcji. Książka nie jest droga , bo 14,95 kosztuje. Jak juz ja kupie i zapoznam się , to dam namiar. Wiesz, ja nie mam problemów z porozumiewaniem się, ale ......do richtiges deutsch sporo mi brakuje, a w dodatku nie umiem pisać, co jest dla mnie prawdziwym dramatem :(
11 stycznia 2016 22:02 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Doda, a mogłabyś systematycznie wpisywać temat każdej lekcji, zasygnalizować, czego uczycie sie po kolei?
Przerabiam różne kursy, ale nie mam "przewodnika" co po czym i w jakiej kolejności.
Teraz przerabiam książki z ćwiczeniami: jedną ze słownictwa, drugą z gramatyki, ale "ciągu" mi brak.
Tylko daj znać, w jakim topiku będziesz nadawać.
Zazdroszczę Ci tego kursu. Kasę i większą bym dała, ale tu gdzie jestem nie mam takich możliwości.
Chociażby masz sie kogo zapytać i masz porównanie z innymi uczestnikami, czy dobrą drogą i tempem idziesz.
Powodzenia !!

Kursy Goethego sa świetne bo uczą wielu umiejętności językowych równocześnie: mówienia,pisania,gramatyki,wymowy.Jedno z drugim się przeplata wiec nie ma monotonii.Np.najpierw sie czyta jakiś tekst,lektor poprawia wymowę,potem inicjuje dyskusje na temat tego tekstu ,każdy wypowiada swoją opinie.Dalej- kilka ćwiczeń gramatycznych nadal związanych z tekstem.Na koniec Hausaufgabe,np.wypisac z tekstu wybrane słówka i znaleźć im synonimy .Jest to bardzo skuteczna i przemyślana metoda nauki.
11 stycznia 2016 22:07 / 1 osobie podoba się ten post
Zofija

Czyli dobrze się domyślałam?:-)

Tak,trafiłaś w dziesiątkę
11 stycznia 2016 22:07 / 2 osobom podoba się ten post
No własnie, synonimy poszerzają znacznie językowa wiedzę. Mamy w naszej szkole świetną nauczycielkę, która zawsze prosi o podanie synonimów nowych słówek.
11 stycznia 2016 22:08 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

Jutro jadę kupic sobie książkę, która jest wymagana, to zrobię scan i wkleję na forum, w sensie poszczególnych lekcji. Książka nie jest droga , bo 14,95 kosztuje. Jak juz ja kupie i zapoznam się :-), to dam namiar. Wiesz, ja nie mam problemów z porozumiewaniem się, ale ......do richtiges deutsch sporo mi brakuje, a w dodatku nie umiem pisać, co jest dla mnie prawdziwym dramatem :(

To daj namiar - może można tę książkę kupić w internecie ?
Ja też w codziennym życiu nie mam problemów, ale chciałabym perfekt.
Chciałabym i ciągle szukam drogi do celu.
Teraz mam na tapecie Krebsmetode, Simple Words, Detch info no i książki z ćwiczeniami Ponds.
Piszę lepiej, niż mówię, bo ja uczę się pisząc - tak funkcjonuje mój mózg - inaczej nie potrafie.
11 stycznia 2016 22:10
Marta

Kursy Goethego sa świetne bo uczą wielu umiejętności językowych równocześnie: mówienia,pisania,gramatyki,wymowy.Jedno z drugim się przeplata wiec nie ma monotonii.Np.najpierw sie czyta jakiś tekst,lektor poprawia wymowę,potem inicjuje dyskusje na temat tego tekstu ,każdy wypowiada swoją opinie.Dalej- kilka ćwiczeń gramatycznych nadal związanych z tekstem.Na koniec Hausaufgabe,np.wypisac z tekstu wybrane słówka i znaleźć im synonimy .Jest to bardzo skuteczna i przemyślana metoda nauki.

Dzięki. Poszukam.
Marta, a jak Ty uczyłaś i nauczyłaś się niemieckiego ?
11 stycznia 2016 22:12 / 3 osobom podoba się ten post
Właśnie na kursach Goethego.Mam Oberstufe
12 stycznia 2016 11:42 / 4 osobom podoba się ten post
doda1961

No własnie, synonimy poszerzają znacznie językowa wiedzę. Mamy w naszej szkole świetną nauczycielkę, która zawsze prosi o podanie synonimów nowych słówek.

No właśnie, ja się przez cały czas dokształcam i teraz jestem na etapie uczenia się synonimów, żeby moja mowa była bogatsza. Tak naprawdę nie trzeba się długo uczyć żeby się dogadać, ale jak się chce mówić bardzo dobrze, to trzeba mieć wbitą do głowy maksymalną ilość słówek i jeszcze trzeba płynnie umieć korzystać z nich. 
12 stycznia 2016 12:21
Skoro temat o uczeniu języka, to tu gdzie jestem wszystko jest napisane w języku polskim i niemieckim.
Dobry trening dla mnie ,bo sprawdzam,a czasem są to nowe slowka np.odnośnie zabiegów.
12 stycznia 2016 12:49 / 1 osobie podoba się ten post
opiekun_Janusz

No właśnie, ja się przez cały czas dokształcam i teraz jestem na etapie uczenia się synonimów, żeby moja mowa była bogatsza. Tak naprawdę nie trzeba się długo uczyć żeby się dogadać, ale jak się chce mówić bardzo dobrze, to trzeba mieć wbitą do głowy maksymalną ilość słówek i jeszcze trzeba płynnie umieć korzystać z nich. 

Żeby jeszcze te słówka do głowy chciały wchodzić. 
Codzienna walka.
Z wiatrakami.
12 stycznia 2016 12:59 / 4 osobom podoba się ten post
opiekun_Janusz

Tak, masz w zupełności racje. W przypadku gdy ucieknie Ci słówko z głowy a masz zasób słow to i tak powiesz co chcesz powiedzieć. Ale kazdy ma swoje metody ,  jeden kuje na blache omija gramatyke inny uczy sie całych zdań. Najważniejsze dla mnie było przemóc wstyd i nie zważać na niepoprawność wymowy i gadać. Poprawili, to podziękowałam.
12 stycznia 2016 13:15 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Tak, masz w zupełności racje. W przypadku gdy ucieknie Ci słówko z głowy a masz zasób słow to i tak powiesz co chcesz powiedzieć. Ale kazdy ma swoje metody ,  jeden kuje na blache omija gramatyke inny uczy sie całych zdań. Najważniejsze dla mnie było przemóc wstyd i nie zważać na niepoprawność wymowy i gadać. Poprawili, to podziękowałam.

Ja właśnie zaczynałem od gramatyki, a słówka - wiadome podstawy. Teraz jak już mówię w miarę poprawnie, to douczam się słówek żeby wzbogacić język.
12 stycznia 2016 13:22 / 1 osobie podoba się ten post
Miałam fajne kursy niem. na starym kompie, który "spalił się" min.Goethego i inne .
Kurde, żal-zal, bo nie do odzyskania (((