Ja właśnie zaczynałem od gramatyki, a słówka - wiadome podstawy. Teraz jak już mówię w miarę poprawnie, to douczam się słówek żeby wzbogacić język.
Ja właśnie zaczynałem od gramatyki, a słówka - wiadome podstawy. Teraz jak już mówię w miarę poprawnie, to douczam się słówek żeby wzbogacić język.
Jeszcze raz Cie zacytuje , zastanawiałam sie po co rodzinie opiekunka z bardzo dobrym językiem i doszłam do wniosku ,że po to żeby sie nią wyręczac. Jak dobrze gada to niech sama załatwia wszystko a dzieci mają swiety spokuj. Biega do apteki, dogaduje terminy a oni łaskawie zadzwonią od czasu do czasu i zapytaja : Was gibt es Neues ? i maja z głowy. A kasa jest taka sama , bo przecież mało która rodzina dołoży do pensji :-) czyż nie mam racji .
Jeszcze raz Cie zacytuje , zastanawiałam sie po co rodzinie opiekunka z bardzo dobrym językiem i doszłam do wniosku ,że po to żeby sie nią wyręczac. Jak dobrze gada to niech sama załatwia wszystko a dzieci mają swiety spokuj. Biega do apteki, dogaduje terminy a oni łaskawie zadzwonią od czasu do czasu i zapytaja : Was gibt es Neues ? i maja z głowy. A kasa jest taka sama , bo przecież mało która rodzina dołoży do pensji :-) czyż nie mam racji .
Jutro jadę kupic sobie książkę, która jest wymagana, to zrobię scan i wkleję na forum, w sensie poszczególnych lekcji. Książka nie jest droga , bo 14,95 kosztuje. Jak juz ja kupie i zapoznam się :-), to dam namiar. Wiesz, ja nie mam problemów z porozumiewaniem się, ale ......do richtiges deutsch sporo mi brakuje, a w dodatku nie umiem pisać, co jest dla mnie prawdziwym dramatem :(
Na początek , jak udajesz się na zakupy, rób sobie listę tego ,co masz zakupić - po niemiecku.
Ja się równolegle języka w mowie i piśmie uczyłam, ale sobie myslę, że powyższa metoda może być pomocna w nauce pisowni- szybko do głowy wejdzie :)
No i......żarty się skończyły. Dziś odbyła się inauguracja w mojej szkole, poziom B1. 2 razy w tygodniu po 1,5 godziny i uczyć się trzeba, nie ma to tamto. Ach, no i zapłacic trzeba całe 175 euro. Trochę mi nie ten teges, bo to sporo, ale co zrobić? Płakać i płacic trzeba. Mam tylko nadzieję, że będę miała power do nauki, bo samo uczęszczanie to niewiele pomoże. Gdyby ktoś chciał mnie jakoś do nauki zmobilizować, to proszę uprzejmie. KAżdy argument mile widziany :-)
Doda napisz coś więcej o tym kursie :-) bo też mam ochotę gdzieś chodzić. Od początku uczę się sama i czuje , że wpadłam w studnię. Podaj też książki z których korzystasz. Dzięki i powodzenia. :brawo1:
Dzis dzien zakupowy,ale nie bede opisywac babci wybrykow dzisiejszych ,wystarczy ze i ja bralam udzial w nich,no coz zycie.
Po zakupach udalysmy sie z corka i babcia do lekarza domowego ,musialysmy poczekac dobre 40 minut,bo lekarz zostal wezwany do jakiegos przypadku.W poczekalni kilka osob ,a ze miescina mala ,wiec wszyscy sie znaja .Kilka osob podeszlo do babci ,zeby sie przywitac ( gdyz babcia to byla dobra fachura fryzurowa),zostalam przedstawiona kazdemu nie po imieniu,lecz jako Pani W,!, ktora towarzyszy babci w jej zyciu .To mile,ze szanuja czlowieka ,albo chcieli sie pochwalic mna ( jakby bylo czym), i te podkreslanie ,,Ona mowi dobrze po niemiecku i inne cuda wianki.Nie wiem czemu tak sie zachowuja ,znam siebie wiem ,ze nie mowie perfekt i daleko mi do tego stopnia .Zawsze duzo wymagam od siebie,nie jestem do konca zadowolona,bo uwazam,ze zawsze moze byc jeszcze lepiej,chyba tez mam poryty beret.
Oczywiscie wlazlam razem z babcia do gabinetu(bo chciala), i co odczulam? partnerstwo w rozmowie z lekarzem,duzo razy zwracal sie wlasnie do mnie ,rozmawialismy o problemach jakie babci dolegaja itp.
Ciesze sie ze mnie szanuja i traktuja normalnie ,a nie jak jakis gorszy gatunek,to mile:-)
Drogi "poryty berecie" dla niektórych naszych PDP i ich rodzin,fakt że stać ich na zatrudnianie opiekunki to swego rodzaju prestiż w małomiasteczkowym środowisku:) I pamiętaj,jak Ci Niemcy mówią,ze mówisz dobrze to nigdy nie zaprzeczaj:):):):):))Przenigdy!!!!Trzeba umieć się cieszyć z najmniejszych sukcesów a nie mówić do swojego odbicia-cytuję:"nie jestem do końca z siebie zadowolona"!!!!Naucz się "berecik" chwalić samą siebie:):)Zobaczysz jak się cudnie poczujesz:):):):)