Milej niedzieli ! Moja będzie extra juz za 2 h !!! Spędzam popołudnie z Lubym
Milej niedzieli ! Moja będzie extra juz za 2 h !!! Spędzam popołudnie z Lubym
Szczęściara:-)
Mialam wizyte wunuczki babci z Frankfurtu,pani doktor ,mila ,ba nawet powiem ladna kobitka ,wpadla tak na godzinke wypila herbatke ,zamienilam kilka zdan i udalam sie do swoich zajec.Maz pani doktor,tez doktorowy mial wczoraj urodziny,wiec babcia dala dla niego prezent 10 ojro ,doktorowa pieknie podziekowala i schowala szybciutko do kieszonki.DlabNiemcow nie liczy sie ile daja,ale samo to ze daja i wez nie przyjmij takiego podarunku to sie obraza.Teraz juz wiem nawet jak w prezencie dostane 5 ojro trzeba brac,a nie mlaskac i myslec,ze wiecej sie chce:-) :-)
Na prawdę?:)
Ja zdecydowanie wolała bym Kanary:)
Co mnie obchodzi ile gwiazdek ma hotel,przecież tam tylko śpię i jem,wolę się porozglądać i poopalać na pięknych i nie zapomnianych plażach.....a Egiptowi do Kanarków daleko:)
No ale to moje zdanie:)
Alinko, zawsze z wielką przyjemnością czytam Twoje posty i chętnie słucham Twoich rad. To prawda, do Egiptu strach jechać. Nie dalej jak chyba 8 stycznia w Hurgadzie w hotelu, doszło do ataku turystów, przez uzbrojonych w noże 2 sprawców. Hotel Bella Vista, można sobie wygooglowac. Troje ludzi wylądowało w szpitalu z obrazeniami, a sprawcy - jeden zastrzelony, drugi postrzelony. No w każdym razie unieszkodliwieni. Według tego co podają w prasie , mieli tez na sobie materiały wybuchowe, więc rozmiar tragedii mógł być większy. W Sharmie juz byłam, a nie lubię jeżdzić w te same miejsca, tym bardziej ze jakoś , mimo naprawdę wypasionego hotelu, nic mnie tam nie urzekło. Piramidy zobaczyłam, Sfinksa zobaczyłam, po Kairze pospacerowałam. Genug.
Zniechęca mnie również to, że od kilku lat razem z turystami z Europy, wypoczywają turyści arabscy. Nie mam nic do nich, ale jednak kulturowo jest między nami przepaść. Nie podoba mi się i brzydzi mnie, kiedy kobiety arabskie w tym samym basenie, w którym ja sobie baraszkuję siedzą w długich czarnych kiecach, w których wcześniej siedziały na trawie lub w piasku. Na stołówka robią chlew, no niestety ale za własne cięzko zarobione pieniądze , nie mam ochoty patrzec na to wszystko. Nie opłukują się pod prysznicem przed wejsciem do basenu, ani po wyjsciu. Nie , no to nie dla mnie. Widziałam na własne oczy jak dzieci sikały do basenu, odchody tez pływały czasami. Porozwalane i pozostawiane szklanki, talerze na trawnikach tez widziałam, podobnie jak resztki jedzenia.
No jak na hotel 5 gwiazdek i dobrej sieci, oraz dość wysokiej ceny za pobyt, to ja nie mam ochoty w takich warunkach wypoczywać. Kto to widział, to wie o czym mówię. I chyba tutaj jest przyczyna, że w Egipcie mi się nie podoba. Poza tym boję się zwyczajnie, bo nie wyobrażam sobie, że będę cały tydzien siedziała w hotelu i nosa nie wysciubie ze strachu. A jak pokazuje ta historia , któą opisałam w hotelu też nie mozna czuć się bezpiecznie.
Kanary to jednak trochę inna cywilizacja i inni ludzie i inna kultura.
Jak nic nie znajdę za max 2 tyś. to nie pojadę nigdzie. W zamian wymienię sobie instalację elektryczną w nowym-starym ;) mieszkaniu. Miałam to zrobic latem, ale w tej sytuacji zrobię to teraz, plus te roszczenia sąsiada.
Zadziwiające jak bardzo staniało Maroko. To był jeden z najdroższych kierunków jesli chodzi o Afrykę Północno- Zachodnią. Zawsze chciałam tam jechać , ale zawsze było mi za drogo. Teraz ceny są przystepne, ale boję się jechać.
No, to tyle na ten temat. Alinko, jak coś usłyszysz o w miarę dobrej ofercie wytjazdowej, proszę daj znać :)
Mam na wyposażeniu w domu całość Greya.Córka zakupiła i przebrnęła przez dwie części.Coś też o haftach mówiła jak Mzapcia.A jak tak zachwalacie ,to se poczytam jak wrócę do domu.Wtedy napiszę .Wolę seks " Raz w roku w Skiroławkach" Ślinka leeci.
Ewelinka! Wszystko zależy od tego co kto lubi, od pory roku, środków jakie można przeznaczyć na wyjazd, towarzystwa oraz jego preferencji . Ja lubię ciepłe, mocno zasolone morze z niską falą jeśli to możliwe. Nie jestem zbyt dobrym pływakiem i nie czuję się pewnie gdy nie mam gruntu pod nogami. Ocean mnie nie podnieca. Po co mi taki ogrom zimnej jak cholera wody, w którym jedynie można o tej porze brodzić. Lubię pływać w basenie, a o tej porze roku ze względu na krótki dzień woda jest zimna i tylko w dobrych 4*, 5* hotelach są baseny z podgrzewaną wodą. Takie hotele na Kanarach są po prostu zabójczo drogie. Poza tym kocham historię i lubię oglądać różne ciekawe miejsca, a tego w Egipcie nie brakuje. Nie neguję uroku Kanarów ale ja się chyba nieco rozpaskudziłam i 3* przyjmuję gdy muszę. Lubię mieć godne warunki wypoczynku, świadomość, że stać mnie na wszystko na co mam ochotę i dostęp do różnych atrakcji, dobrze jeśli nie są to tylo parki wodne. Toleruję hotele o niższej kategorii na wycieczkach objazdowych bo mam rekompensatę w postaci programu zwiedzania ale na typowy wypoczynek jadąc sama wybieram hotele od 4*. Gdy jadę w towarzystwie to dostosowywuję się do jego możliwości. Osobiście Egipt bardzo lubię i szkoda, że tak się wszystko w chwili obecnej pogmatwało na świecie, że strach tam jechać.
No tak, wykończyłam Cię w nocy i cierpisz :-)