Zrozumieć Niemca

22 kwietnia 2016 08:12 / 2 osobom podoba się ten post
nowadanuta

Hrabiostwo .., błękitna krew... i nic na niby (tutaj). W Polsce już prawie zapomniano (i chyba dobrze) . Też błękitną krew mam po tatusiu , wiec wiem co jest grane... dobrze, że moje dzieci sa normalne... :-)

Jeśli chodzi o błękitną krew, to chyba 25% populacji na świecie jest potomkiem Dżyngis hana - więc mają błękitną krew, ale co to za nobilitacja? 
23 kwietnia 2016 00:48 / 2 osobom podoba się ten post
Ich zrozumiec?..po co?Ja tam robię swoje i nie spouchwalam się...Ale kiedys córka PDP powiedziala,ze wstyd jej za Niemców...wstyd jej ze jest Niemką..
23 kwietnia 2016 06:48 / 3 osobom podoba się ten post
Katze

Ich zrozumiec?..po co?Ja tam robię swoje i nie spouchwalam się...Ale kiedys córka PDP powiedziala,ze wstyd jej za Niemców...wstyd jej ze jest Niemką..

A trzeba było pociągnąc za język i spytać sie dlaczego ? Nie ominęłabym takiej okazji... Ja nie pytam, ale jak ktos sam mówi to ciągnę za jezyk... Moi są ciagle dumni ze swojego bawarskiego pochodzenia...
23 kwietnia 2016 07:48 / 2 osobom podoba się ten post
nowadanuta

A trzeba było pociągnąc za język i spytać sie dlaczego ? Nie ominęłabym takiej okazji... Ja nie pytam, ale jak ktos sam mówi to ciągnę za jezyk... Moi są ciagle dumni ze swojego bawarskiego pochodzenia... :-)

Po tych obecnie najdumniejszych to jeszcze nie tak dawno byle burak w mundurze na konia wsiadal...
23 kwietnia 2016 09:20 / 3 osobom podoba się ten post
Mycha

Ale ona patrzy od strony kądzieli. 

od strony kadzieli to w dniu slubu trza ustalic date rozwodu 
i bedzie nowa tradycja 
23 kwietnia 2016 12:14 / 2 osobom podoba się ten post
espana69

Po tych obecnie najdumniejszych to jeszcze nie tak dawno byle burak w mundurze na konia wsiadal...

Pierwszy raz Twoj jezyk jest delikatniejszy od mojego... We wszystkim co mnie interesuje poruszam się w zakresie co?, jak?,czym?, czyli zasada działania... Nie interesuje mnie zupełnie kto ...  Z kilku przyczyn i dlatego ciagle mogę być z ludzmi, a nawet twierdzę, że to inteligencja ludzka jest tym co może wiecej niz wszystko... Na Bawarczyków (jako całości) mam inne słowo, ale niestety niecenzuralne i to bardzo... Nie nadaje się do druku zgodnie z regulaminem
23 kwietnia 2016 13:41 / 1 osobie podoba się ten post
nowadanuta

Pierwszy raz Twoj jezyk jest delikatniejszy od mojego... :-) We wszystkim co mnie interesuje poruszam się w zakresie co?, jak?,czym?, czyli zasada działania... Nie interesuje mnie zupełnie kto ...  Z kilku przyczyn i dlatego ciagle mogę być z ludzmi, a nawet twierdzę, że to inteligencja ludzka jest tym co może wiecej niz wszystko... Na Bawarczyków (jako całości) mam inne słowo, ale niestety niecenzuralne i to bardzo... Nie nadaje się do druku zgodnie z regulaminem :-)

Nie wiem czy moj jezyk jest delikatniejszy od Twojego...Bo niby skad mam wiedziec.Moze wczesniej zjedz kisiel...a najlepiej to idz do laryngologa.Duzo zdrowia.
23 kwietnia 2016 14:07 / 1 osobie podoba się ten post
espana69

Nie wiem czy moj jezyk jest delikatniejszy od Twojego...Bo niby skad mam wiedziec.Moze wczesniej zjedz kisiel...a najlepiej to idz do laryngologa.Duzo zdrowia.

Na takie życzenia to mam tylko "I na wzajem"... Zdrowie mam takie jakiego potrzebuję zeby się zajmować tymi, którym się popsuło... Ze zdrowiem to jak z zebami... Ale to już Kochanowski wiedział...
23 kwietnia 2016 14:10 / 1 osobie podoba się ten post
nowadanuta

Na takie życzenia to mam tylko "I na wzajem"... :-) Zdrowie mam takie jakiego potrzebuję zeby się zajmować tymi, którym się popsuło... Ze zdrowiem to jak z zebami... Ale to już Kochanowski wiedział... :-)

Kochanowski pisal lipne wiersze,do tego siedzial w cieniu i czesto trenowal.To musial byc zdrowy.
23 kwietnia 2016 14:12 / 3 osobom podoba się ten post
espana69

Kochanowski pisal lipne wiersze,do tego siedzial w cieniu i czesto trenowal.To musial byc zdrowy.

Idź do cienia, trenuj sobie ale napisz tak jak on. 
23 kwietnia 2016 16:23
Mycha

Idź do cienia, trenuj sobie ale napisz tak jak on. 

09 maja 2016 13:21 / 8 osobom podoba się ten post
Chce Wam napisac, do czego moze doprowadzic sknerostwo. 16 marca przyjaciel szalonej corki babci, mial wypadek na rowerze. Stracil przytomnosc, obcy ludzie wezwali policje i pogotowie. Mial porzednie rozwalona z tylu glowe.Przewieziono go do szpitala i tam jakos doszukali sie zwiazku rannego z szalona corka. Corka prawdopodobnie na usilne prosby przyjaciela , wypisala go natychmiast na wlasne zadanie ze szpitala , obiecujac ze roztoczy nad nim opieke. Mijaly dni, tygodnie, stary (73) czul sie dobrze az przed tygodniem stan jego zaczal sie pogarszac- lewa reka byla bezwladna, mial chwilowe trudnosci w wyslawianiu sie , Problem z poruszaniem sie i slabl w oczach. Oczywiscie do lekarza powiedzial mi , ze nie pojdzie , bo i tak mu nie pomoga. Na moje pytanie czy jest ubezpieczony, odpowiedzial, ze to bardzo skomplikowane. Ok, nie poruszalam wiecej tematu. W srode po poludniu, przyniosl babci kolejna paczke pieluch , chociaz nie potrzebowalismy. Widzialam co sie z nim dzieje. Dalam mu talerz zupy i w miedzy czasie zapytalam , czy wreszcie pojdzie do lekarza , bo to moga byc konsekwencje jego wypadku na rowerze, bo takie rzeczy lubia dac o sobie znac po kilku miesiacach. Dalej mowa, ze lekarz mu nie pomoze. Wieczorem nastepnego dnia przyszla szalona corka i powiedziala, ze A mial w nocy skomplikowana operacje glowy!!! Oczywiscie po tym wypadku z przed prawie 2 miesiecy, w glowie zrobil sie potezny krwiak i z tego powstawaly male wylewy. Teraz prawdopodobnie jesli wyjdzie z tego, nie bedzie mogl chodzic nie mowiac o tym , co bedzie dzialo sie w glowie. Czlowiek, ktory ma naprawde duzo kasy, emeryture.....a zachowuje sie i wyglada jak zebrak, nie mam slow. Jak mozna nie miec ubezpieczenia zdrowotnego
09 maja 2016 15:43 / 3 osobom podoba się ten post
Leni ,aż się nie chce wierzyć.Przecież są tacy pragmatyczni,dbający o siebie.A może on nie Niemiec.?
09 maja 2016 15:44
leni

Chce Wam napisac, do czego moze doprowadzic sknerostwo. 16 marca przyjaciel szalonej corki babci, mial wypadek na rowerze. Stracil przytomnosc, obcy ludzie wezwali policje i pogotowie. Mial porzednie rozwalona z tylu glowe.Przewieziono go do szpitala i tam jakos doszukali sie zwiazku rannego z szalona corka. Corka prawdopodobnie na usilne prosby przyjaciela , wypisala go natychmiast na wlasne zadanie ze szpitala , obiecujac ze roztoczy nad nim opieke. Mijaly dni, tygodnie, stary (73) czul sie dobrze az przed tygodniem stan jego zaczal sie pogarszac- lewa reka byla bezwladna, mial chwilowe trudnosci w wyslawianiu sie , Problem z poruszaniem sie i slabl w oczach. Oczywiscie do lekarza powiedzial mi , ze nie pojdzie , bo i tak mu nie pomoga. Na moje pytanie czy jest ubezpieczony, odpowiedzial, ze to bardzo skomplikowane. Ok, nie poruszalam wiecej tematu. W srode po poludniu, przyniosl babci kolejna paczke pieluch , chociaz nie potrzebowalismy. Widzialam co sie z nim dzieje. Dalam mu talerz zupy i w miedzy czasie zapytalam , czy wreszcie pojdzie do lekarza , bo to moga byc konsekwencje jego wypadku na rowerze, bo takie rzeczy lubia dac o sobie znac po kilku miesiacach. Dalej mowa, ze lekarz mu nie pomoze. Wieczorem nastepnego dnia przyszla szalona corka i powiedziala, ze A mial w nocy skomplikowana operacje glowy!!! Oczywiscie po tym wypadku z przed prawie 2 miesiecy, w glowie zrobil sie potezny krwiak i z tego powstawaly male wylewy. Teraz prawdopodobnie jesli wyjdzie z tego, nie bedzie mogl chodzic nie mowiac o tym , co bedzie dzialo sie w glowie. Czlowiek, ktory ma naprawde duzo kasy, emeryture.....a zachowuje sie i wyglada jak zebrak, nie mam slow. Jak mozna nie miec ubezpieczenia zdrowotnego

Niesamowita historia. Brak odpowiedzialności? Kurcze, ilu ludzi w ten sposób kończy? Smutna sprawa, ale po prawdzie, to są sobie sami winni często.
09 maja 2016 15:52 / 9 osobom podoba się ten post
Niemcy sa strasznie skapi. Az zacytuje moja babcie- z gowna plewke by zdjeli.To nie ma nic wspolnego z odpowiedzialnoscia. To chytrosc razy predkosc swiatla podniesiona do kwadratu.