Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #7

13 marca 2016 13:01
mleczko1

Semmelknodel + pieczeń z sarny + zielona sałata . Nie weim co sobie zrobie, bo sarniny nie przełkne nawet gdyby musiała. A tym bardziej z własnej woli.Jajko sobie trzasnę na patelnie .

Ja też to samo trzasnę, mam ochotę na jaja !
Mam tylko dylemat: omlet, czy jajecznica ???
13 marca 2016 13:04 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietka

Ja też to samo trzasnę, mam ochotę na jaja !
Mam tylko dylemat: omlet, czy jajecznica ???

Zrob sobie taki , Bardzo smaczny a i urozmaicic możesz wg własnego gustu.
http://kotlet.tv/kaiserschmarrn-omlet-austriacki/
13 marca 2016 13:08
mleczko1

Zrob sobie taki , Bardzo smaczny a i urozmaicic możesz wg własnego gustu.
http://kotlet.tv/kaiserschmarrn-omlet-austriacki/

Dzięki, pyszny, robiłam kiedyś w domu. Ale mi narobiłaś apetytu...
13 marca 2016 13:20
jhttp://www.chefkoch.de/rezepte/200751084783436/Semmelknoedel-mit-Rahmschwammerl.html .Wklejam przepis na te knedle z bułki suszonej Mało roboty przy obiedzie a bardzo smaczny jest . Niemcy to lubią . Jesli wyjdzie parę szt więcej można na drugi dzien pokroic w grubsze talarki podsmazyc i z jajkiem i sałatą podać.Każdy sos pasuje

13 marca 2016 13:32 / 3 osobom podoba się ten post
mleczko1

jhttp://www.chefkoch.de/rezepte/200751084783436/Semmelknoedel-mit-Rahmschwammerl.html .Wklejam przepis na te knedle z bułki suszonej Mało roboty przy obiedzie a bardzo smaczny jest . Niemcy to lubią . Jesli wyjdzie parę szt więcej można na drugi dzien pokroic w grubsze talarki podsmazyc i z jajkiem i sałatą podać.Każdy sos pasuje :-)

Ja dzisiaj robiłam semmil knudel z gulaszem wołowym i czerwoną kapusta. Kupuję gotowe suszone pokorojone bułki, zalewam małą ilością mleka, dodaje jaja ja na 3 bułki 3 jaja,sól i pietruszkę, czekam aż namięknie. Jak za rzadkie dodaje mąki i zmoczonymi rękoma formuję okrągłe knedleNa gotującą wodę wrzucam, i gotuje pod przykryciem 20 min, tylko pózniej zmiejszam temperature aby tylko pyrkały.
13 marca 2016 13:36 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Ja dzisiaj robiłam semmil knudel z gulaszem wołowym i czerwoną kapusta. Kupuję gotowe suszone pokorojone bułki, zalewam małą ilością mleka, dodaje jaja ja na 3 bułki 3 jaja,sól i pietruszkę, czekam aż namięknie. Jak za rzadkie dodaje mąki i zmoczonymi rękoma formuję okrągłe knedleNa gotującą wodę wrzucam, i gotuje pod przykryciem 20 min, tylko pózniej zmiejszam temperature aby tylko pyrkały.:gotowanie:

No ja inaczej gotuje knedle, ale tak nauczyłam sie w Austrii . U nich knedle to tak jak u nas rosól w niedziele. A robię też  SERVIETENKNODEL. I potem kroje go na połmisku w plastry. To wersja elegantsza
13 marca 2016 13:39 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko1

No ja inaczej gotuje knedle, ale tak nauczyłam sie w Austrii . U nich knedle to tak jak u nas rosól w niedziele. A robię też  SERVIETENKNODEL. I potem kroje go na połmisku w plastry. To wersja elegantsza :-)

Co kraj to obyczaj , co kuchareczka to inna falbaneczka. Jak zwał tak zwał wszystko do żoładka i na boczkiMnie tak nauczyła PDP robić.
13 marca 2016 13:56 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Ja dzisiaj robiłam semmil knudel z gulaszem wołowym i czerwoną kapusta. Kupuję gotowe suszone pokorojone bułki, zalewam małą ilością mleka, dodaje jaja ja na 3 bułki 3 jaja,sól i pietruszkę, czekam aż namięknie. Jak za rzadkie dodaje mąki i zmoczonymi rękoma formuję okrągłe knedleNa gotującą wodę wrzucam, i gotuje pod przykryciem 20 min, tylko pózniej zmiejszam temperature aby tylko pyrkały.:gotowanie:

Michasiu, ja, żeby nie dodawać mąki, zawsze odkładam sobie garść pokrojonych bułek i dodaję je lub nie w zależności od konsystencji masy. Można też do masy dodać zeszkloną na maśle cebulę, ale to już kwestia smaku :).
13 marca 2016 14:06 / 2 osobom podoba się ten post
Ta potrawa jest również w Czechach popularna- ich słynne knedle. Bułkę pokorojoną w kostkę można mieszać z ciastem drożdzowym, dodać cebulę, boczek, kwestia gustu, no i wałek z takiego ciasta gotujemy na parze. Coś jak te "knedle serwetowe". Szybsza wersja, gdzie ciasto można zrobić delikatniejsze- to nałełnianie kubków takim ciastem , a potem wstawienie do garnka z wodą.Potem się wyciąga i kroi w plastry. Ja uwielbiam czeskie knedliki, które przyrządza się m.in z ziemniaków.  Własnie je pitraszę, bo zostały mnie ugotowane ziemniaki z wczoraj. Do tego karkówka i sosik, jakaś sałata i pyszny obiad gotowy :)
13 marca 2016 14:14
Tino, jak robisz knedle ziemniaczane? Możesz podać przepis? Bułczanych nie lubię (robię, ale nie jem ;)), a ziemniaczane bardzo :).
13 marca 2016 14:26 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

A co to jest ? u mnie wyglada jak dekle* od słoików :-)

13 marca 2016 14:26
salazar

Tino, jak robisz knedle ziemniaczane? Możesz podać przepis? Bułczanych nie lubię (robię, ale nie jem ;)), a ziemniaczane bardzo :).

Tu jest przepis na knedliki ziemniaczane- kaszy manny nie można pominąć-ważny składnik, oczywiście przy dodaniu mąki, ale można i mąkę i kaszę jednocześnie zastąpić mąką krupczatką. Jeśli ktoś chce knedle bardziej zwarte, to można dodać jajko, ale wtedy sypkich składników trzeba dac trochę więcej.
http://smakuje.blox.pl/2009/01/Bramborove-knedliky-czeskie-knedliki-ziemniaczane.html
13 marca 2016 14:30 / 2 osobom podoba się ten post
mój dzisiejszy obiadek pycha palce lizać
13 marca 2016 14:42 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Jeśli to jest duża porcja,to Wy chyba powietrzem zyjecie,a zdjecia robie w zblizeniu .blaszka 21*24.Tyle w temacie.

Basiu, ja to się zastanawiam, jak to na dwa dni starczyło :))).

Przepis wykorzystam, prosto się robi, smakowicie wygląda i na pewno też pyszny jest :)
13 marca 2016 14:48 / 2 osobom podoba się ten post
jolars

jaka ze mne kucharka, taka i opiekunka