Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #7

24 marca 2016 06:52 / 2 osobom podoba się ten post
Dzis fasolka po bretonsku,mus jabłkowy i herbatka
24 marca 2016 06:58 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Mamuelo, co to schabowy duszony w sosie?

Sory  zmeczona juz byłam schab duszony w sosie
24 marca 2016 07:06 / 1 osobie podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

Sory  zmeczona juz byłam schab duszony w sosie:czerwieni sie:

Dzięki, myślałam, że coś nowego się pojawiło :).
Moja Mama robi pyszny schab duszony.. Niby wiem, jak go robi, a nigdy mi nie wychodzi taki dobry.
24 marca 2016 07:13 / 9 osobom podoba się ten post
Dziś u mnie " zielony czwartek " - tak miałam zapowiedziane już ze 3 tygodnie temu . Na obiad musi koniecznie być podane coś zielonego , więc podam ziemniaki , jajko sadzone i szpinak . ...Albo jeszcze bardziej zielono może być : powiem Pani , że obiadu " u mnie " nie będziemy jeść , tylko w ogrodzie zimowym , tam śniadamy - a na stole jest położony zieloniutki jak trawa na wiosnę obrus To dopiero będzie zielono
24 marca 2016 08:59 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Dziś u mnie " zielony czwartek " - tak miałam zapowiedziane już ze 3 tygodnie temu . Na obiad musi koniecznie być podane coś zielonego , więc podam ziemniaki , jajko sadzone i szpinak . ...Albo jeszcze bardziej zielono może być : powiem Pani , że obiadu " u mnie " nie będziemy jeść , tylko w ogrodzie zimowym , tam śniadamy - a na stole jest położony zieloniutki jak trawa na wiosnę obrus :lol3: To dopiero będzie zielono :-)

Az mi sie zazieleniłoBasiu tyle tej zieleni u ciebie ciekawe co by było gdybym to zaserwowała Pewnie coreczka dziadka by mi powiedziała ze Tata nie lubi tegoostatnio wszystko na zyczenie ,a niech tam ma a co mi tam
24 marca 2016 09:20 / 2 osobom podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

Az mi sie zazieleniło:lol2:Basiu tyle tej zieleni u ciebie ciekawe co by było gdybym to zaserwowała :zaklopotanie:Pewnie coreczka dziadka by mi powiedziała ze Tata nie lubi tego:lol2:ostatnio wszystko na zyczenie ,a niech tam ma a co mi tam:lol3:

Nic nie poradzę na tą zieleninę , bo podobno to jest jakas ichnia tradycja . Nie wiem , czy rodzinna , czy w tej miejscowości ? nie mam pojęcia , nie dopytuje , bo jest mi to absolutnie niepotrzebne . Tak Pani profesorowa chce ? tak będzie miała .....jeszcze na talerz mogę pierdyknąć po gałązce z zieloniutkimi listkami niech ma takie jakby zielone świątki .... nie wiem , nie dociekam , bo ona też nie wydziwiała , że u nas w tłusty czwartek jadamy pączki , faworki . I niech tak zostanie - tradycja to tradycja i gitarra  
24 marca 2016 10:19 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Dziś u mnie " zielony czwartek " - tak miałam zapowiedziane już ze 3 tygodnie temu . Na obiad musi koniecznie być podane coś zielonego , więc podam ziemniaki , jajko sadzone i szpinak . ...Albo jeszcze bardziej zielono może być : powiem Pani , że obiadu " u mnie " nie będziemy jeść , tylko w ogrodzie zimowym , tam śniadamy - a na stole jest położony zieloniutki jak trawa na wiosnę obrus :lol3: To dopiero będzie zielono :-)

U mnie ta sama tradycja, wiec i obiad taki sam :)
24 marca 2016 10:24 / 1 osobie podoba się ten post
Placki warzywno-szynkowe i surówka z rukoli i ogórka.
24 marca 2016 12:31 / 3 osobom podoba się ten post
U mnie dzisiaj na zielono i żeby tradycji /ich/ tradycji stało się dość to jak na załączonym obrazku
24 marca 2016 12:32
Marta

No a Darek już na święta schab szykuje...

24 marca 2016 13:06 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

U mnie dzisiaj na zielono i żeby tradycji /ich/ tradycji stało się dość to jak na załączonym obrazku:gotowanie:

U mnie to samiuteńko , tylko zamiast ziemniaków puree zrobiłam , bo Pani je lubi . A ! i " sadzone " mniej przypieczone , bo obie wolimy takie lekko usmażone , tylko , żeby bialko sioę dorze ścięło . " Cipiorkiem " też posypałam 
24 marca 2016 13:11
Barbara niepowtarzalna

U mnie to samiuteńko , tylko zamiast ziemniaków puree zrobiłam , bo Pani je lubi . A ! i " sadzone " mniej przypieczone , bo obie wolimy takie lekko usmażone , tylko , żeby bialko sioę dorze ścięło . " Cipiorkiem " też posypałam :tanczy:

Chciałam puree to powiedziała,że nie. Moja PDP wszystko zjada ale woli miąsko , mięsko / jak się pisze ????/
24 marca 2016 13:19 / 1 osobie podoba się ten post
PDP - zupka codzienna + sok do picia, a ja: rybka smażona + puree z ziemnaków i moje nowe zauroczenie: ogórek kwaszony z REWE
Całkiem fajnie udawał surówkę
24 marca 2016 13:20 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Chciałam puree to powiedziała,że nie. Moja PDP wszystko zjada ale woli miąsko , mięsko / jak się pisze ????/

Moja niby za ziemniakami nie przepada , ale jak puree to wsunie , że ho, ho . A przecież puree jest bardziej syte , bo to i mleko i łycha masła . Kartofelka dzielę na ćwiartki wzdłuż , bo się szybciej gotują i jak jej nałożę z 5 takich ćwiarteczek to i tak jedną , dwie na talerzu zostawi . Surówki , mięso , sos do czysta uprzątnie , ale pyras musi zostać . Natomiast puree nałożyłam takie dwie solidne łychy , tyle samo szpinaku ( z żółtym serem ) , jajko sadzone i ......talerz gotowy do zmywarki nawet spłukiwac nie trzeba ...... 
W okolicy gdzie mieszka mój brat ( Kujawy ) często słyszałam " a może miąska ci jeszcze dołożyć ? " tam na wsi nie jadali mięsa , mięska tylko " miąsko "  
24 marca 2016 13:28 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Moja niby za ziemniakami nie przepada , ale jak puree to wsunie , że ho, ho . A przecież puree jest bardziej syte , bo to i mleko i łycha masła . Kartofelka dzielę na ćwiartki wzdłuż , bo się szybciej gotują i jak jej nałożę z 5 takich ćwiarteczek to i tak jedną , dwie na talerzu zostawi . Surówki , mięso , sos do czysta uprzątnie , ale pyras musi zostać . Natomiast puree nałożyłam takie dwie solidne łychy , tyle samo szpinaku ( z żółtym serem ) , jajko sadzone i ......talerz gotowy do zmywarki nawet spłukiwac nie trzeba ...... 
W okolicy gdzie mieszka mój brat ( Kujawy ) często słyszałam " a może miąska ci jeszcze dołożyć ? " tam na wsi nie jadali mięsa , mięska tylko " miąsko " :-) 

Wujek Gogle mówi ,że " miąsko" Salaazar jak skontroluje to poprawi