Wstyd może, ale nigdy nie jadłam szparagów. Jakoś nawet nie wiem, dlaczego ?
I pewnie spróbuję nieprędko :zalamka2:
Żurek z torebki :)z białą kiełbasą ,ziemniakami i jajkiem.
Eeee tam ,ja też spróbowałam dopiero w D,w pracy,zaden wstyd:)w PL też są ,kup i spróbuj.Mnie tylko nie smakuja te ze słoika czy puszki.Gotowane a ok,a zielone ,zapiekane z boczkiem lub szynka polane sosem czosnkowym -poezja:):):)
Świąteczne resztki! Jajka faszerowane, bo jak zwykle za dużo narobiłam. A dla męża został pieczony indyk jeszcze, to sobie na zimno zjadł. I resztka baby na deser.
Tak wspomniałyście o szparagach, to już są szklarnniowe z tego roku? Czy tylko w słoikach się znajdzie? Już bym pojadła nowalijek i jakąś zupę-krem ze szparagów zrobiła :gotowanie:
W D już są po 3,49 euro-greckie i peruwiańskie:)W PL w dużych marketach już mogą być/w Tesco np./
Piszę tu, bo dostałam "zamówienie" na apfelpizza. Podopieczna w takim stanie, że ze składników wymieniła tylko mąkę i jabłka, do tego w dialekcie. Jej zrobiłabym coś na kształt szarlotki, ale małżonek całkiem sprawny umysłowo i to nie przejdzie. To ma być danie obiadowe, pieczone w tortownicy.Obszukałam internet, ale znalazłam takie szarlotkopodobne ze śmietaną, jajkami, dużą ilością masła. Tu króluje skromna kuchnia. Jestem w okolicach Stuttgart w gospodarstwie rolnym. Jeżeli ktoś coś słyszał, lub robił to bardzo proszę o radę.
Ciasta na święta nie piekłam, bo w niedzielę było jak zwykle po łyżce lodów, a w poniedziałki rozpusta nie przysługuje. Pierwszy raz w życiu spędziłam takie święta i było to ciekawe przeżycie. Nie napracowałam się, nie przejadłam, zobaczyłam coś nowego. Dzień jak co dzień. Łatwiej mi było znieść rozstanie. Pozdrawiam
Aniu, takie coś znalazłam. Składników mało, okrągłe i rzeczywiście przypomina pizzę:
http://www.chefkoch.de/rezepte/2363481375333847/Suesse-Pizza-mit-Aepfeln-und-Zimt.html