Wypieki #2

14 maja 2016 19:57 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Barbara!! Ja udusze Ciebie jak nic...Obslinilam sie jak moj nowofundland,gdy glodnym wzrokiem sie wgapia w lodowke.:-) Dlaczego wam to tak latwo przychodzi i tak ladnie wyglada?..

Myszeczko , pierwszy raz robilam dzisiaj, bardzo latwe i szybko sie robi, polecam. 
14 maja 2016 20:03 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Kolejne glupie pytanie...a gdzie sie kupuje zakwas? Albo jak zrobic go samej? 
Jak zobaczylam bloga Mzap to ...czapka mi spadla z glowy sama! Zrobie na pewno te buleczki cebulowe. I musze upiec chleb! 
Glodna jakas sie zrobilam...

Zakwas się robi.
Ja tu w de tylko na drożdzach robię.
Jak chcesz się pobawić, to tak się robi zakwas: http://gotuj.skutecznie.tv/2011/09/jak-zrobic-zakwas-do-pieczenia-chleba/
14 maja 2016 20:03 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Jeszcze raz przepraszam, ale muszę.
Fioletowa, zajrzyj tutaj - instrukcja "obsługi" chleba"
http://gotuj.skutecznie.tv/2010/09/fenomenalnie-prosty-chleb/

O,ten zrobie na pierwszy raz. Wydaje mnie sie ,ze rozumiem wszystko...Mentalna blondi ze mnie,co? No ale nigdy nie robilam chleba!
14 maja 2016 20:22 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

O,ten zrobie na pierwszy raz. Wydaje mnie sie ,ze rozumiem wszystko...Mentalna blondi ze mnie,co? No ale nigdy nie robilam chleba!:-)

Ten pierwszy raz jest najpiękniejszy - potem to tylko rutyna.:):):)
Ps. Zmniejsz wszystkie składniki o połowę, po co Ci dwa wielkie chleby ??
14 maja 2016 20:29 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Ten pierwszy raz jest najpiękniejszy - potem to tylko rutyna.:):):)
Ps. Zmniejsz wszystkie składniki o połowę, po co Ci dwa wielkie chleby ??

Zmniejsze. Mysle,ze jakos w czwartek sie do tego wezme. A jak sie uda to przyjdzie kolej na bulki cebulowe! Nabralam na nie ochoty...Sama jestem ciekawa jak z takimi dwiema lewymi da sie upiec chleb
14 maja 2016 20:37 / 3 osobom podoba się ten post
https://naforum.zapodaj.net/c639b1b6a31c.jpg.html

Bardzo prosty sernik:
3 jaja
2/3 szkl. cukru
1 kg sera 
1 budyn waniliowy
cukier waniliowy
wszystkie składniki zmiksować, bez konieczności ubijania piany z białek

wyłozyc do formy wyłożonej ciastkami maślanymi

na wierzch położyć przygotowana bezę z 4 białek
4 białka 2/3 szkl. cukru szczypta soli, pół ły zeczki octu, cukier waniliowy

całość włozyć do piekarnika 160 stopni c. na 1,5godz. 
po 1,5 godz wyłączyc piekarnik i zostawic ciasto w piekarnku do wystudzenia
14 maja 2016 20:37 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

Zmniejsze. Mysle,ze jakos w czwartek sie do tego wezme. A jak sie uda to przyjdzie kolej na bulki cebulowe! Nabralam na nie ochoty...Sama jestem ciekawa jak z takimi dwiema lewymi da sie upiec chleb:-)

Da się !! Uwierz mi !
14 maja 2016 20:39
14 maja 2016 20:41 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Da się !! Uwierz mi !

Jesli chodzi o wypieki to nie znasz moich mozliwosci  Wszystko mozna zepsuc,uwierz mi ;) Ale wierze,ze sie uda,nie wydaje mi sie zbyt skomplikowane.
14 maja 2016 20:42
IGGA

https://naforum.zapodaj.net/c639b1b6a31c.jpg.html

Bardzo prosty sernik:
3 jaja
2/3 szkl. cukru
1 kg sera 
1 budyn waniliowy
cukier waniliowy
wszystkie składniki zmiksować, bez konieczności ubijania piany z białek

wyłozyc do formy wyłożonej ciastkami maślanymi

na wierzch położyć przygotowana bezę z 4 białek
4 białka 2/3 szkl. cukru szczypta soli, pół ły zeczki octu, cukier waniliowy

całość włozyć do piekarnika 160 stopni c. na 1,5godz. 
po 1,5 godz wyłączyc piekarnik i zostawic ciasto w piekarnku do wystudzenia

Ciastka maslane to zwykle herbatniki?
14 maja 2016 20:43 / 1 osobie podoba się ten post
IGGA

https://naforum.zapodaj.net/c639b1b6a31c.jpg.html

Bardzo prosty sernik:
3 jaja
2/3 szkl. cukru
1 kg sera 
1 budyn waniliowy
cukier waniliowy
wszystkie składniki zmiksować, bez konieczności ubijania piany z białek

wyłozyc do formy wyłożonej ciastkami maślanymi

na wierzch położyć przygotowana bezę z 4 białek
4 białka 2/3 szkl. cukru szczypta soli, pół ły zeczki octu, cukier waniliowy

całość włozyć do piekarnika 160 stopni c. na 1,5godz. 
po 1,5 godz wyłączyc piekarnik i zostawic ciasto w piekarnku do wystudzenia

Jaki piękny!
Zrobię na najbliższą wizytację.
Użyłas niemieckiego Quarka ?
14 maja 2016 20:47 / 1 osobie podoba się ten post
Niemiecki najtańszy w Lidlu duże opakowanie 500g x2 do tego herbatniki obojetnie jakie najzwyklejsze. wspaniała jest ta beza. Ona nadaje ze ten prosty sernik jest inny.
14 maja 2016 20:49 / 1 osobie podoba się ten post
IGGA

https://naforum.zapodaj.net/c639b1b6a31c.jpg.html

Bardzo prosty sernik:
3 jaja
2/3 szkl. cukru
1 kg sera 
1 budyn waniliowy
cukier waniliowy
wszystkie składniki zmiksować, bez konieczności ubijania piany z białek

wyłozyc do formy wyłożonej ciastkami maślanymi

na wierzch położyć przygotowana bezę z 4 białek
4 białka 2/3 szkl. cukru szczypta soli, pół ły zeczki octu, cukier waniliowy

całość włozyć do piekarnika 160 stopni c. na 1,5godz. 
po 1,5 godz wyłączyc piekarnik i zostawic ciasto w piekarnku do wystudzenia

ale pychotka, smacznie wyglada ten serniczek i na dodatek łatwy 
beza zawsze wychodzi w tym przepisie ?
bo ja zawsze mam z tym problem 
nigdy nie dodawałam octu, to moze dlatego ??
14 maja 2016 21:04 / 3 osobom podoba się ten post
Taka sie glodna zrobilam po tych wypiekach waszych,ze wlasnie zapycham chleb z rzodkiewka Jedno i drugie sama chemia. Ale bardzo pyszne:))
14 maja 2016 21:28 / 3 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

O,ten zrobie na pierwszy raz. Wydaje mnie sie ,ze rozumiem wszystko...Mentalna blondi ze mnie,co? No ale nigdy nie robilam chleba!:-)

A jeszcze prościej to w Netto widziałem chleb w proszku w paczce. Tylko mąki wlać i do formy. He, he, he