Wypieki #2

14 maja 2016 22:13 / 1 osobie podoba się ten post
Knorr

A jeszcze prościej to w Netto widziałem chleb w proszku w paczce. Tylko mąki wlać i do formy. He, he, he

E tam,cala radocha w tym,zeby samemu to wszystko wybeltac,poczekac az sie uniesie i...sruuu do piekarnika. Gotowiec,pfff..Tez sobie Wacpan wymyslil 
14 maja 2016 22:19 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

:czerwieni sie:

To był króciutki blog taki trochę nieogarnięty. To było 3 lata temu,zaglądałam tam oj dawno temu. Może kiedyś będę miała więcej czasu to pociągne ale pod innym tematem.Dzisiaj chodziłam z tą myślą po poście Nugat i Michalinki.Doszły mi jeszcze koraliki i Nasze forum, moje wyjazdy na których testuje ciasta bo mam wicej czasu niż w domu.Zobaczymy:)
14 maja 2016 22:25 / 1 osobie podoba się ten post
fioletowa.mysz

A warto sprawdzic. A w Twojej co sie nie udalo? Rozpackala sie? Czy niesmaczna? 

Nie, nie rozpaćkała, była w miarę, ale coś mi w niej nie pasowało ;).
14 maja 2016 22:28
salazar

Nie, nie rozpaćkała, była w miarę, ale coś mi w niej nie pasowało ;).

Smak orzechow pewnie bo co innego? 
14 maja 2016 23:00
michasia

Pisałam 2 lata temu. Miałam takiego o wszystkim, wnuki, druty i ciasta,ale czasu mi brakowało bo bawiłam wnuki Może go wznowie. Nie wiem chyba jeszcze jest . ...... pt." Świat Babci Basi:-)

Michasiu, bardzo proszę, podrzuć mi przepis na kruche, które może być spodem sernika :). Podpiekać, czy nie trzeba?
14 maja 2016 23:24 / 2 osobom podoba się ten post
salazar

Michasiu, bardzo proszę, podrzuć mi przepis na kruche, które może być spodem sernika :). Podpiekać, czy nie trzeba?

Ja robię z
- 2 szklanek mąki
- 150gr. masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 -3 łyżki cukru pudru
-  1 cukier waniliowy/ może byc bez/
Nakłuwam widelcem i podpiekam 10-15min. w nagrzanym piekarniku 170st.
Możesz zrobic kakaowy spód, wtedy ujmujesz tyle mąki ile dasz kakao Jak łyżkę kakao to łyżkę mąki mniej.:)
15 maja 2016 10:01 / 3 osobom podoba się ten post
dodane na zapodaj.netDuża blacha - zapraszam:)
15 maja 2016 10:07 / 5 osobom podoba się ten post
dodane na zapodaj.netOrzechowe z masa z mascarpone, twarogiem,bitą śmietaną i zmiksowanymi brzoskwinami. Miało być kawowo, ale Pdp kawki w ciescie niet. Próbowałam i ...dobra bomba kaloryczna .
15 maja 2016 11:36
michasia

dodane na zapodaj.netOrzechowe z masa z mascarpone, twarogiem,bitą śmietaną i zmiksowanymi brzoskwinami. Miało być kawowo, ale Pdp kawki w ciescie niet. Próbowałam i ...dobra bomba kaloryczna .

Pysznie jak zawsze, Michasiu napisz proporcje na ten krem, na pewno wiele dziewczyn skorzysta,i na kawowy również:)
15 maja 2016 11:41 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Pysznie jak zawsze, Michasiu napisz proporcje na ten krem, na pewno wiele dziewczyn skorzysta,i na kawowy również:)

Ok po obiadku:)
15 maja 2016 11:42 / 1 osobie podoba się ten post
Michasiu może podasz cały przepis na to cudeńko ? Z góry dziękuję...
15 maja 2016 13:06 / 3 osobom podoba się ten post
michasia

dodane na zapodaj.netDuża blacha - zapraszam:)

CIASTO - Łatwe w wykonaniu:
 - 6 jaj / białka oddzielnie ubijamy/
 - 2,5szkl.mąki
 - 12 łyżek ciepłej wody
 - 12 łyżek oleju
 - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 szkl zmielonych orzechów
  Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy wodę, olej,mąkę,proszek i orzechy.Na koniec dodajemy ubitą pianę.Mieszamy delikatnie nie mikserem.Do nagrzanego piekarnika do 180st,wkładamy i zniżamy temperaturę do 160st. i pieczemy 45min. 

KREM:
- 600mil.mleka
- 3 żółtka
 - 1 budyń
 - 0,5 łyżki mąki
- 1 płaska łyżka mąki ziemiaczanej
- 2 łyżki cukru
- 300gr.masła
 - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej/ zaparzyć w 3 łyżkach wody
w 1 szkl mleka mieszamy budyńi mąki, resztę mleka gotujemy z cukrem i dodajemy budyń.po ugotowaniu, dodajemy żółtka.Po ostudzeniu dodajemy porcjamy do utartego masła i na końcu kawę
Ciasto na pół kroimy ,nasączamy ponczem/ ja robie z wody,cytryny i cukru, mocn nasącczam/ wykładam połowę kremu,przykładam drugą połową i, nasączami krem. Na wierz można zrobić polewę lub zetrzeć czekoladę.Smacznego.:)
W tym na zdjęciu krem jest łatwiejszy:
- 1 puszka brzoskwiń/mogą być róże owoce,zmiksowane ok.05kg
-  250 gr. serka mascarpone
 -250 gr, serka kuark
 -75gr, cukru
 - 250m smietany 30%
 1 łyżka żelatyny
 Serki mieszam z cukrem , żelatynę rozpuszczam w małej ilości wody i dodaje do zmiksowanych owoców, wlewam do serków i tak postępuje jak w/w opisie.
Orginalnie w przepisie do orzechowego ciasta pasuje bardziej kawowy krem, ale ten z serkami też się komponuję.

Ciasto kroimy na pół, ja nasączam ponczem z wody cytryny i cukru/ dośc mocno nasączam/,

-
15 maja 2016 13:15 / 2 osobom podoba się ten post
Już bym upiekła to orzechowe,ale najpierw dziadek musi szarlotkę zjeść Ostatnio dziwne rzeczy się dzieją ,bardziej mnie cieszy pieczenie niż jedzenie potem tych ciast Tzn kawałek zjem i styknie mi;-) Michasiu zmielone orzechy laskowe czy włoskie?
15 maja 2016 13:16 / 1 osobie podoba się ten post
Michasiu wielkie dzięki za przepis. Zwłaszca przepis na krem. To musi byc wspaniałe. Jest troche pracy, ale efekt cudowny. Może kiedys ja tez cos takiego upiekę.
15 maja 2016 18:42 / 4 osobom podoba się ten post
Ponieważ wczorajsze ciasto ze śliwkami zostało prawie pożarte, a jutro znowu święto (mój szef je na śniadanie ciasto ;)), więc z tego, co miałam upiekłam "coś". Spód to kruche z przepisu Michasi, ale tak nie do końca, bo miałam za mało masła, potem sernik z 500 g sera (więcej nie miałam), góra to mandarynki z puszki i parę truskawek zalane czerwonym Tortengussem. Wyglada jak naleśnik, ale w smaku ok :).