Wypieki #2

28 maja 2016 21:17 / 1 osobie podoba się ten post
No o to mi chodziło własnie. O ile do innego trzeba owoce poddusić, czy przesmażyć, to do tego przepisu taki sposób może się nie nadawać.
28 maja 2016 21:33 / 1 osobie podoba się ten post
Bezy nie należy stłamsić tak więc nie przesadź z ilością rabarbaru Tino.
28 maja 2016 21:34
To jakiej grubości warstwa powinna być ?
28 maja 2016 21:38 / 1 osobie podoba się ten post
Po prostu jedna warstwa
28 maja 2016 21:39 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Trzeba zacząć od zrobienia ciasta bo musi poleżeć w lodówce.Potem jak sie piecze ten spód to się robi bezę.No i szykuje owoce.A druga część ciasta jeszcze siedzi w lodówce.Na koniec się ściera na wierzch.Ja tez robilam w niewłaściwej kolejności ale teraz już wiem:-)
A można do bezy dać budyń czekoladowy?

do normalnej bezy to raczej nie.Ja bezę robię z 5 białe, cukier waniliowy, 300gr cukry pudru i troszkę soku z cytryny, ale jeżeli jest w przepisie na ciasto budyń lub mąka ziemiaczana do białek którą się dodaje to czemu nie :)
28 maja 2016 21:39 / 1 osobie podoba się ten post
No dobra, ryzyk-fizyk
28 maja 2016 22:17 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

34582 Borken/ hessen

Byłam tam w okolicach a dokładnie w Rhede .Mamy do siebie 620km
28 maja 2016 22:20
Marta

Myślę że z owocami nie należy kombinować przesmażać itp bo za ciężkie sie zrobią.Mają pływać na bezie a nie w niej utonąć.
Aczkolwiek Michasia tu jest ekspertem;-)

Dokładnie tak jak piszesz:)
29 maja 2016 09:19 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Ja robię z
- 2 szklanek mąki
- 150gr. masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 -3 łyżki cukru pudru
-  1 cukier waniliowy/ może byc bez/
Nakłuwam widelcem i podpiekam 10-15min. w nagrzanym piekarniku 170st.
Możesz zrobic kakaowy spód, wtedy ujmujesz tyle mąki ile dasz kakao Jak łyżkę kakao to łyżkę mąki mniej.:)

Muszę zapytać....bez żółtek?
29 maja 2016 10:41 / 1 osobie podoba się ten post
Damessa

Muszę zapytać....bez żółtek?:-)

2  gapa no pózniej się nie udaję , moja wina, moja wina........
29 maja 2016 10:50 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

:czerwieni sie:2  gapa :czerwieni sie: no pózniej się nie udaję , moja wina, moja wina........

a do jakiego to przepisu michasiu? moze tez tak spisalam ?
29 maja 2016 13:29 / 4 osobom podoba się ten post
Dziewczyny a może przepisy ,ale tylko przepisy na ciasta piszcie w oddzielnym topiku.Nerwowa jestem ,jak coś pieczecie np.bezowiec Michasi a przepisu niet.I tak że wszystkim.Wszystkie wasze serniki ,owocowe,torty i co kto tam piecze.Ale jak znam życie to zaraz gadulstwo się zacznie i znowu będzie poszukiwanie przepisów.Ech.takie malutkie marzenie.
29 maja 2016 15:17 / 2 osobom podoba się ten post
Tereso jak cię zainteresuje jakis przepis to wyciągaj kajecik i spisuj,albo kopiuj do folderu " Przepisy z Opiekunkowa".
Bo po czasie,to juz marne szanse odnaleźć,w czeluściach forum przepadnie.
29 maja 2016 19:00 / 1 osobie podoba się ten post
mleczkovoll40

a do jakiego to przepisu michasiu? moze tez tak spisalam ?

to był spód pod sernik
29 maja 2016 19:40 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

:czerwieni sie:2  gapa :czerwieni sie: no pózniej się nie udaję , moja wina, moja wina........

Ha,ha !!!  a  jednak !!!!coś mi nie pasowało...Uważnie czytam wzstkie wpisy!