Sernik polecam:-)całe 30 minut pracy i kubki smakowe szaleją:yeah:
Sernik polecam:-)całe 30 minut pracy i kubki smakowe szaleją:yeah:
Jeszce ciepłe "cycki murzynki" trochę za wczesnie przekroilam . Na zyczenie Tereskidd piszę recepturee. proszę sprawdzac czy jaja dodałam:)
CYCKI MURZYNKI:
biszkopt:
-150gr. mąki
-100gr. cukru
-4 jaja- są jaja ok.
-1 łyzeczka proszku do pieczenia
----białka ubijamy dodajemy cukier stopniowo, nastepnie po 1 żółtku i na końcu szpatułką mieszamy makię z proszkiem. pieczemy 30 min. w temperaturze 160 st. /jak zwykle rzucam biszkoptem po upieczeniu o ziemię.
Beza makowo kokosowa
-21ogr. cukru
-1 szkl. maku
- 1 szkl. wiórków kokosowych
-6 białek
białka ubijam na sztywno, dodaje cukier, nastepnie wiórki i mak. piekę w 170st. 4omin, blaszka prostokatna
Masa-
370 ,l. mleka
-250gr. masła
6 zzółtek
1 budyń waniliowy lub smietankowy
6 łyzek cukru
-3 łyzki mąki
250ml.mleka wlewam do rondelka z 6 łyzkami cukru, a w reszcie mleka roztrzepuję żółtka, budyń i mąkie i gotuję budyń, ostudzony budyń dodajemy do utartego masła porcjamy
ponadto jeszcze polewa
-2łyżki masła
-4 łyżki cukru
-3 łyżki kakao
-5 łyżek słodkiej śmietany.
potrzene będą biszkopty 150gr okrągle , szklanka wina / ja dałam półwytrawne białe , garśc rodzynek i dzem brzoskwiniowy,lub pomarańczowy.
Wygląda na skomplikowane a teraz po kolei:
biszkopt nasaczamy/ ja ponczem z cytryny i cukru/moczymy niezle, nastepnie smarujemy dzemem brzoskiwniowym/ musi być jasny/wykładamy na to beze makowo kokosowo, wykładamy masę i na nią moczone w winie biszkoty/ krótko, tylko zamoczyc i kłaśc. Na każdy biszkopt na środek rodzynkę i na końcu polewamy polewą -- smacznego:)
Cycki murzynki zapiszę w kajeciku .Przepis Michasi ,sugestia Marty.No o opądaniu sernika wg.Basi 48 też zapiszę.Lubię serniki.No to jeszcze link z dobrym sernikiem Michasi.I narazie wystarczy.
Michasia.Przepis.30 minut fajnie,że szybko ,ale proporcje.hi
Śliczne, smakowite :fastfood:
Michasiu, a ja myślałam, że ''cycki murzynki' to takie wiellkie będą, ha, haa.
A to są cycuszki młodej murzynki :tanczy:
Nie bądz taka wygodna , poszukaj :-)
To takiej młódki:) biszkopty nie wypasione mają:0 u nas sa większe.
Michasia rozumiem ,że blacha taka klasyczna polska.?Bo tu w De jakieś takie różne wymiary.Tu gdzie jestem są tylko tortownicę,a nie będę w inną inwestować.
Czy ktoś piekł tu na zamówienie ciasto? Ile sie za taką fuchę należy?
Śliczne, smakowite :fastfood:
Michasiu, a ja myślałam, że ''cycki murzynki' to takie wiellkie będą, ha, haa.
A to są cycuszki młodej murzynki :tanczy:
A ja to tydzień temu takie marmurkowe z szokoladą upiekłam:-)