Wypieki #2

30 maja 2016 15:59 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Sernik polecam:-)całe 30 minut pracy i kubki smakowe szaleją:yeah:

Michasia.Przepis.30 minut fajnie,że szybko ,ale proporcje.hi
30 maja 2016 16:12
michasia

dodane na zapodaj.netdodane na zapodaj.netJeszce ciepłe "cycki murzynki" trochę za wczesnie przekroilam . Na zyczenie Tereskidd piszę recepturee. proszę sprawdzac czy jaja dodałam:)
CYCKI MURZYNKI:
biszkopt:
-150gr. mąki
-100gr. cukru
-4 jaja- są jaja ok.
-1 łyzeczka proszku do pieczenia
----białka ubijamy dodajemy cukier stopniowo, nastepnie po 1 żółtku i na końcu szpatułką mieszamy makię z proszkiem. pieczemy 30 min. w temperaturze 160 st. /jak zwykle rzucam biszkoptem po upieczeniu o ziemię.
Beza makowo kokosowa
-21ogr. cukru
-1 szkl. maku
 - 1 szkl. wiórków kokosowych
-6 białek
białka ubijam na sztywno, dodaje cukier, nastepnie wiórki i mak. piekę w 170st. 4omin, blaszka prostokatna
Masa-
370 ,l. mleka
-250gr. masła
6 zzółtek
1 budyń waniliowy lub smietankowy
6 łyzek cukru
-3 łyzki mąki
250ml.mleka wlewam do rondelka z 6 łyzkami cukru, a w reszcie mleka roztrzepuję żółtka, budyń i mąkie i gotuję budyń, ostudzony budyń dodajemy do utartego masła porcjamy
ponadto jeszcze polewa
-2łyżki masła
-4 łyżki cukru
-3 łyżki kakao
-5 łyżek słodkiej śmietany.
potrzene będą biszkopty 150gr okrągle , szklanka wina / ja dałam półwytrawne białe , garśc rodzynek i dzem brzoskwiniowy,lub pomarańczowy.
Wygląda na skomplikowane a teraz po kolei:
biszkopt nasaczamy/ ja ponczem z cytryny i cukru/moczymy niezle, nastepnie smarujemy dzemem brzoskiwniowym/ musi być jasny/wykładamy na to beze makowo kokosowo, wykładamy masę i na nią moczone w winie biszkoty/ krótko, tylko zamoczyc i kłaśc. Na każdy biszkopt na środek rodzynkę i na końcu polewamy polewą -- smacznego:)

Śliczne, smakowite
Michasiu, a ja myślałam, że ''cycki murzynki' to takie wiellkie będą, ha, haa.
A to są cycuszki młodej murzynki
30 maja 2016 16:17 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Cycki murzynki zapiszę w kajeciku .Przepis Michasi ,sugestia Marty.No o opądaniu sernika wg.Basi 48 też zapiszę.Lubię serniki.No to jeszcze link z dobrym sernikiem Michasi.I narazie wystarczy.

Nie bądz taka wygodna , poszukaj
30 maja 2016 16:18 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

Michasia.Przepis.30 minut fajnie,że szybko ,ale proporcje.hi

Mówisz i masz:
1250gr, twarogu w Polsce z wiaderka mielonego tu kwark/ nie mam tego ku/
2 garście rodzynek
1 kostka masła/ 200gr.
8 jaj -10
3 łyżki mąki ziemiaczanej
1łyżeczka proszku do pieczenia
ja dodaję jeszcze sok z cytryny
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser rodzynki /wcześniej namoczone/ obtoczone w mące ziemniaczanej i ubitę białka.Białka delikatnie mieszamy ręcznie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy w tej temperaturze 30min. Następnie obniżamy do 150 st. i pieczemy 20 min.i jeszcze raz obniżamy do 125st i pieczemy 30min. wyłączamy i zostawiamy w piekarniku na 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Nie ma prawa opaść,:) Smacznego
30 maja 2016 16:19 / 2 osobom podoba się ten post
Ona_Lisa

Śliczne, smakowite :fastfood:
Michasiu, a ja myślałam, że ''cycki murzynki' to takie wiellkie będą, ha, haa.
A to są cycuszki młodej murzynki :tanczy:

To takiej młódki:) biszkopty nie wypasione mają:0 u nas sa większe.
30 maja 2016 17:18 / 2 osobom podoba się ten post
mleczkovoll40

Nie bądz taka wygodna , poszukaj :-)

Hi.hi.Michasia.podała przepis.Niech żyje Michasia.
30 maja 2016 17:25 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

To takiej młódki:) biszkopty nie wypasione mają:0 u nas sa większe.

Michasia rozumiem ,że blacha taka klasyczna polska.?Bo tu w De jakieś takie różne wymiary.Tu gdzie jestem są tylko tortownicę,a nie będę w inną inwestować.
30 maja 2016 17:58 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

Michasia rozumiem ,że blacha taka klasyczna polska.?Bo tu w De jakieś takie różne wymiary.Tu gdzie jestem są tylko tortownicę,a nie będę w inną inwestować.

Klasyczna polska, ja tutaj kupiłam w lidlu za 7e.i w niej piekę.W tortownicy tez można , ja robiłam 24cm na 24/tortownica/.
30 maja 2016 19:00 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Czy ktoś piekł tu na zamówienie ciasto? Ile sie za taką fuchę należy?

Ok 10 euro.
30 maja 2016 19:12
Dzięki,Mycha.Tak myślałam
30 maja 2016 19:58 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

Śliczne, smakowite :fastfood:
Michasiu, a ja myślałam, że ''cycki murzynki' to takie wiellkie będą, ha, haa.
A to są cycuszki młodej murzynki :tanczy:

No dobrze napisałaś,
bo to są cycuszki )
01 czerwca 2016 18:47 / 4 osobom podoba się ten post
Chociaż raz ja coś wstawię. Placek marchewkowy ze śliweczką. Kawałek dostała siostra dziadka.
01 czerwca 2016 20:30 / 3 osobom podoba się ten post
A ja to tydzień temu takie marmurkowe z szokoladą upiekłam
01 czerwca 2016 20:52 / 1 osobie podoba się ten post
Lubię szokoladowe a jak jeszcze gorzkawe, to łojjj !!!!
01 czerwca 2016 20:55 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

A ja to tydzień temu takie marmurkowe z szokoladą upiekłam:-)

Tina, proszę o przepis i instrukcję, jak się umieszcza tę czekoladową część w środku ciasta :D.