Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #8

01 lipca 2016 16:17 / 4 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

No to Ci powiem,ze ja ze slodyczy to najbardziej lubie kurczaka pieczonego :-) Jablko ze snickersem to chyba na jeden zab? glooodnaaa bym byyylaa!!!

I dobrze zrobiłam ! ...teraz spotkanie rodzinne , pierdykłam kawę , jedną filiżankę a zawsze na podwieczorek wypijam dwie , jeszcze kawałek snikersika wtranżoliłam i obowiązkowo urodzinowego torta kawałek , powiedziałam formułkę " jesli będzie mnie pani potrzebować ......."i do siebie na górkę . Rozpaczy z powodu mojego odejścia od stoła w Paninych oczętach nie widziałam ...... jak sie porozchodzą , poodjeżdżają to zostaną mi patery do umycia po moich wypiekach Spróbować musiałam , bo by było grzechem nie spróbować własnej robocizny .....A tak miały kobitki nawypiekać , naprzywozić - znam te obiecanki -cacanki , już to przechodziłam
01 lipca 2016 16:21 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

I dobrze zrobiłam ! ...teraz spotkanie rodzinne , pierdykłam kawę , jedną filiżankę a zawsze na podwieczorek wypijam dwie , jeszcze kawałek snikersika wtranżoliłam i obowiązkowo urodzinowego torta kawałek , powiedziałam formułkę " jesli będzie mnie pani potrzebować ......."i do siebie na górkę . Rozpaczy z powodu mojego odejścia od stoła w Paninych oczętach nie widziałam :-)...... jak sie porozchodzą , poodjeżdżają to zostaną mi patery do umycia po moich wypiekach :-) Spróbować musiałam , bo by było grzechem nie spróbować własnej robocizny .....A tak miały kobitki nawypiekać , naprzywozić - znam te obiecanki -cacanki , już to przechodziłam :-)

Kurde! I jak znam zycie to pewnie nie zrobilas fotki,zeby w wypiekach pokazac? Oj,,,ze slinotoku nici,buuuu! A tak przy okazji,jesli to latwe ciasto ,i nie trzeba sie z nim bawic pol dnia,to ja o przepis prosze,oczywiscie w odpowiednim dziale  A zeby w temacie pozostac to dodam,ze moze na obiad je jutro pdp dam? o ile latwe bedzie,za trudne sie nie biore 
01 lipca 2016 16:27 / 4 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Kurde! I jak znam zycie to pewnie nie zrobilas fotki,zeby w wypiekach pokazac? Oj,,,ze slinotoku nici,buuuu! A tak przy okazji,jesli to latwe ciasto ,i nie trzeba sie z nim bawic pol dnia,to ja o przepis prosze,oczywiscie w odpowiednim dziale :-) A zeby w temacie pozostac to dodam,ze moze na obiad je jutro pdp dam? o ile latwe bedzie,za trudne sie nie biore :-)

Jako ciasto to łatwe , ale potrzeba się z nim trochę po...teges W domu ( w Pl ) to kupuję gotowca w puszce " kajmaka " , dawniej ( za ciężkich czasów ) to się pierniczyłam z mlekiem skondensowany z puszki i se stałam i stałam , mieszałam i mieszałam .....tutaj niestety nie znalazłam " kajmaka " czy podobnej masy to kupiłam " krówki " i je " roztopiłam " - noż kuźwa ! też trochę postałam , podlewałam wody , żeby za twarde nie było , bałam się , że lunę ciut za dużo i " mamaja " wyjdzie ....ale się udało ...jak się spotkamy to Ci upiekę - zdjęć nie wstawiam , bo nie umiem i nie chce mi się uczyć
01 lipca 2016 17:12 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Jako ciasto to łatwe , ale potrzeba się z nim trochę po...teges :-) W domu ( w Pl ) to kupuję gotowca w puszce " kajmaka " , dawniej ( za ciężkich czasów ) to się pierniczyłam z mlekiem skondensowany z puszki i se stałam i stałam , mieszałam i mieszałam .....tutaj niestety nie znalazłam " kajmaka " czy podobnej masy to kupiłam " krówki " i je " roztopiłam " - noż kuźwa ! też trochę postałam , podlewałam wody , żeby za twarde nie było , bałam się , że lunę ciut za dużo i " mamaja " wyjdzie ....ale się udało :-) ...jak się spotkamy to Ci upiekę - zdjęć nie wstawiam , bo nie umiem i nie chce mi się uczyć :-(

A to jak trzeba sie bawic to faktycznie...poczekam na nasze spotkanie i juz  A na powaznie...mam przepis na taki likier tofii. Trzeba miec do tego mase krowkowa i robi sie ja kupujac skondensowane,slodzone mleko w puszce. Zalewa sie ta puszke woda w garnku i gotuje ze 2-3 godziny. Im dluzej tym kolor ciemniejszy.Pozniej wystarczy tylko otworzyc,i sie ma gotowe. Do tego wlewa sie wodki,wedle uznania,i mikserem miesza. I mozna pic! 
01 lipca 2016 18:19 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Przytulam :aniolki:

Aleee, kto wie, czy przyszłościowo nie myślisz, bo jak coraz większe branie mają niepalące, to niejedzące wykoszą je z miejsca :-)

Juz się zglaszam... Jestem minimalistą Jem minimalnie Nawet na ostatniej stelli był w tej sprawie telefon do koordynatorki z zapytaniem czy ja aby normalnie jem... Musiałam sie tłumaczyć, że jem zgodnie z gabarytami i cukrem nadrabiam (wszystko słodze)  Ale swoją droga (na tej stelli) sama był przerazona ile to ludzie potrafią zjeść, a właściwie zeżreć... I w temacie dziś zupka z soczewicą, a dla pdp zmiksowałam...))))
01 lipca 2016 18:26 / 2 osobom podoba się ten post
nowadanuta

Juz się zglaszam... Jestem minimalistą :lol3: Jem minimalnie :lol2: Nawet na ostatniej stelli był w tej sprawie telefon do koordynatorki z zapytaniem czy ja aby normalnie jem... :-) Musiałam sie tłumaczyć, że jem zgodnie z gabarytami i cukrem nadrabiam (wszystko słodze)  :lol3: Ale swoją droga (na tej stelli) sama był przerazona ile to ludzie potrafią zjeść, a właściwie zeżreć... :lol2: I w temacie dziś zupka z soczewicą, a dla pdp zmiksowałam...))))

No ja też- porcja babci to bylo to samo co ja jadłam, tylko w trochę innym stanie skupienia :)

Kurcze, nie wiadomo o co tej koordynatorce chodzilo z tym "normalnie "- wg niektórych Niemcow to mamy dziwne nawyki żywieniowe :)
01 lipca 2016 19:15 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

No ja też- porcja babci to bylo to samo co ja jadłam, tylko w trochę innym stanie skupienia :)

Kurcze, nie wiadomo o co tej koordynatorce chodzilo z tym "normalnie "- wg niektórych Niemcow to mamy dziwne nawyki żywieniowe :)

No pewnie, że mamy Ja na przykład nie jestem w stanie zjeść po tuńczyku, salami, i serku dojrzewającym kromala z dżemem
02 lipca 2016 06:37 / 1 osobie podoba się ten post
Ziemniaczki ,kalarepka,i mielone do tego sosik dla pdp,jourt owocowy i herbatka
02 lipca 2016 08:40
Spagetti, z sosem co tylko udawał będzie boloński,ale coś tam z tego zjadliwego postaram się wyczarować:)
02 lipca 2016 12:37 / 2 osobom podoba się ten post
Placki ziemniaczane. Babcia stwerdziła, ze z plackami to sobie i bez zębów poradzi :)
W związku z tym dla niej po "miemiecku" z musem jabłkowym, a dla mnie do tego sznycel i sałata.
02 lipca 2016 15:18 / 3 osobom podoba się ten post
Schabowe, ale takie prawdziwe,polskie z kością,
Pani w sklepie do mnie: - panie Darku to ja panu wytnę tę kość,
a ja do niej: niech Pani nawet nie próbuje noża dotknąć,
ja ten schab właśnie dla tej kości kupuje :)
02 lipca 2016 15:24 / 3 osobom podoba się ten post
darekr

Schabowe, ale takie prawdziwe,polskie z kością,
Pani w sklepie do mnie: - panie Darku to ja panu wytnę tę kość,
a ja do niej: niech Pani nawet nie próbuje noża dotknąć,
ja ten schab właśnie dla tej kości kupuje :)

Lubisz kosteczki ??????? ojejku , to już z Tobą tak źle ? Nie znasz takiej przyśpiewki : " jeden lubi schabik - drugi woli mostek 
ja tam wolę cipkie - bo tam nie ma kostek ! " ...... W razie " w " to mnie brońcie . To " nie moje " - to ludowe ! 
02 lipca 2016 15:28 / 5 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Lubisz kosteczki ??????? ojejku , to już z Tobą tak źle ? Nie znasz takiej przyśpiewki : " jeden lubi schabik - drugi woli mostek 
ja tam wolę cipkie - bo tam nie ma kostek ! " ...... W razie " w " to mnie brońcie . To " nie moje " - to ludowe ! :lol3:

To "bez kostek" - to będzie na podwieczorek :),
a narazie mówię o obiedzie :)
Cociaż..... chyba jednak podwieczorek będzie "daniem głównym" :))
02 lipca 2016 15:31 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

ja tam wolę cipkie - bo tam nie ma kostek ! " ...... W razie " w " to mnie brońcie . To " nie moje " - to ludowe ! :lol3:

Zaslonie Ciebie wlasna piersia ,nie martw sie,mam czym oddychc za dwoch wiec dam rade  Ale w zamian pospiewaj mi jeszcze...tak na ludowo
02 lipca 2016 15:39 / 1 osobie podoba się ten post
darekr

To "bez kostek" - to będzie na podwieczorek :),
a narazie mówię o obiedzie :)
Cociaż..... chyba jednak podwieczorek będzie "daniem głównym" :))

Ciekawe co powie Marta na ten podwieczorek bez kostek. Mozliwe,ze po obiedzie nie bedzie juz nic chciala tknac