Dziś po niemiecku :-)
Schweinebraten mit Malzbier Zwiebelsoße , Schwarzwurzel, Kartoffeln.
Budyń mokka z bitą śmietaną.

Dziś po niemiecku :-)
Basiu, gotowiec, czyś taka ambitna przy niedzieli ;)?
U mnie faszerowany (przez rzeźnika) mostek cielęcy. Dla mnie z kaszą gryczaną, brukselką i papryką, szef wyżarł farsz oraz nieśmiertelna Bohnensalat ;).
Tak wygladało miąsko na początku obróbki cieplnej:
Smakowicie wygląda. Co jest w sosie?
Ja jestem u mobilnej babci. Rzadko tutaj gotuję.
Obiady często są gotowe, tylko dowożone, a czasem gotuje moja podopieczna.
Dzisiejszy obiad jest w całości jej autorstwa za wyjątkiem skorzonery- made by Bofrost :-)
Smakowicie wygląda. Co jest w sosie?
Ja jestem u mobilnej babci. Rzadko tutaj gotuję.
Obiady często są gotowe, tylko dowożone, a czasem gotuje moja podopieczna.
Dzisiejszy obiad jest w całości jej autorstwa za wyjątkiem skorzonery- made by Bofrost :-)
Mięso przyprawione solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi obsmazyłam mocno na patelni, potem na tę samą patelnie powędrowały warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, trochę przecieru, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy) i też to mocno obsmażyłam. Zalałam wszystko ćwiartką wytrawnego białego wina i dusiłam w piekarniku. To jest w sosie :).
Basiu, a jak Twoja pdp robiła sos? Możesz ją podpytać, będę wdzięczna :). Zdjęcia nie pstryknęłaś ;)?
Piekła karczek z cebulą w brytfannie w piekarniku, zalewając potem ciemnym piwem.
Po upieczeniu odlała sos z cebulą do garnuszka i .... dodała trochę gotowego sosu pieczeniowego w proszku :/
Od dnia przyjazdu gotuję tylko i wyłącznie zupy, zupy, zupy .....
W De na obiad były gotowce (mrożonki z bofrostu), przez 3 miesiące dwa razy zupa !!!!